4.1.18

Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν πόνο για τις λαϊκές συνοικίες - Πώς θα μοιραστούν τα βάρη του νέου ΕΝΦΙΑ

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» περιμένει τα λαϊκά στρώματα καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις αντικειμενικών τιμών έως και 50% στις λεγόμενες φτωχές περιοχές ενώ αντίστοιχα θα υπάρξει μεγάλη «διόρθωση» προς τα κάτω για τις λεγόμενες πλούσιες περιοχές.

Ο λόγος; Πολύ απλά η ίδια η αγορά το επιτάσσει καθώς με διάταξη που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επιστρατεύει ιδιώτες εκτιμητές για να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Η αγορά ναι μεν είναι ακόμα σχετικά «ψόφια» αλλά ζήτηση έχουν τα φθηνά και μικρά ακίνητα τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Φυσικά αυτό σημαίνει ότι για να εισπράτεται ο ίδιος ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν και οι ανάλογοι καταμερισμοί με τις νέες αντικειμενικές και όπως φαίνεται οι μικρομεσαίοι θα σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος (αν και πια η φτώχεια δεν έχει δημοτικούς περιορισμούς)
Εδώ και πολλά χρόνια όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν να αγγίξουν τις αντικειμενικές των φτωχών περιοχών για λόγους κοινωνικής πολιτικής που έχουν άμεση σχέση φυσικά και με την εκλογική βάση
Τώρα όμως πλέον επιβάλλεται από τους δανειστές να υπάρξει εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και φυσικά αυτό το βήμα μπορεί να το κάνει μόνο η ίδια η αγορά
Έτσι θα επιλεγούν  ειδικοί τεχνοκράτες με ανοιχτό διαγωνισμό προκειμένου να υποδείξουν αυτοί αν πρέπει τελικά να αυξηθούν οι τιμές της Εφορίας, πόσο και για ποιους.
Αυτό το ζητούσαν οι δανειστές για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την εισήγησή τους και την τιμή ζώνη στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ για το σύνολο των ζωνών των Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων / Κοινοτήτων που θα τους ανατεθεί.
Η αμοιβή τους θα ανέλθει σε 50 ευρώ ανά ζώνη τιμών ακινήτων, με ανώτατο όριο τις 100 ζώνες. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εκτιμητής θα μπορεί να λάβει για τη δουλειά που θα κάνει έως 5.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια η καταβολή της αμοιβής τους πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του έργου τους ενώ η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών τους υπέχει θέση σύμβασης έργου και σε καμιά περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας με το δημόσιο.
Οι νέες αντικειμενικές θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο β’ εξάμηνο της χρονιάς.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι χαμηλές τιμές ζώνης της τάξεως των 600-900 ευρώ είναι αυτές που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» και αναμένεται να εκτιναχθούν αρκετά υψηλότερα
Νωρίτερα θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για το 2018 και η πληρωμή θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύουν από το Μάρτιο, θα φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων τον Ιούλιο αντί για το τέλος Αυγούστου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος.
Στο Πέραμα η τιμή ζώνης έχει οριστεί μόλις από 600 έως 750 ευρώ το πολύ. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ακόμα και εκεί έχουν κτιστεί νεόδμητες κατοικίες καλής κατασκευής που φυσικά πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές
Σίγουρα τα παλιά φτωχά σπίτια έχουν ακόμα μικρότερη αξία από την αντικειμενική αλλά ο μέσος όρος θα βγάλει υψηλότερη αντικειμενική συμπαρασύροντας ΕΝΦΙΑ και σωρεία άλλων φόρων προς τα πάνω.
Πέρα από την οριζόντια παρέμβαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 οι τιμές ζώνης παραμένουν καθηλωμένες δέκα χρόνια από το 2007.
Το γεγονός μάλιστα ότι με την παρέμβαση του 2016 δεν πειράχτηκαν στο ελάχιστο οι αντικειμενικές στις περιοχές με πολύ χαμηλές τιμές (έως 600 ευρώ) και οι πολύ ακριβές περιοχές (με τιμές άνω των 4.050 ευρώ) υποστηρίζουν μεσίτες πως διόγκωσε τις στρεβλώσεις , στα άκρα.
Με τις νέες παρεμβάσεις, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι για πολλές περιοχές με τιμές ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ, θα γίνει άλμα στα 1.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα υψηλό «κούρεμα» θα υποστούν οι ακριβές περιοχές όπου οι ισχύουσες τιμές ανήκουν σε άλλη εποχή.
Για παράδειγμα στα Άνω Λιόσια η αντικειμενική τιμή είναι στα 600 ευρώ το τετραγωνικό, στην Ελευσίνα στα 650 ευρώ το τετραγωνικό, στο Κερατσίνι στα 700 ευρώ το τετραγωνικό και στο Περιστέρι στα 750 ευρώ. Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών στα 1.000 ευρώ για αυτές τις περιοχές θα σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου ακινήτων.
Το κούρεμα θα γίνει σε ακριβές περιοχές (Ψυχικό, Κολωνάκι, Κηφισιά, Βούλα, Γλυφάδα κ.ά.) όπου οι ισχύουσες τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Στο Ψυχικό δεν υπάρχει ακίνητο που να πωλείται σήμερα προς 6.250 ευρώ το τετραγωνικό, ούτε στη Φιλοθέη πωλούνται διαμερίσματα προς 5.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αλλά και στην Κηφισιά τα 4.000 ευρώ, που είναι η σημερινή τιμή στην ακριβότερη ζώνη, θεωρούνται υπερβολικά υψηλή τιμή, όπως και για τη Γλυφάδα. 
Εν ολίγοις δεν υπάρχουν πλέον τέτοιοι αγοραστές και ακόμα κι αν είναι ξένοι δεν είναι κορόιδα να μην παζαρέψουν
pronews