Θα είστε "Μακεδόνες" σε εισαγωγικά, μέχρι να γίνετε Αλβανοί, χωρίς εισαγωγικά...Juan
Επιμένουν οι Σκοπιανοί ότι «είναι και θα είναι “Μακεδόνες”» σύμφωνα με την δική τους βαλκανική λογική, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και το ναυάγιο των συνομιλιών για το Σκοπιανό. Αυτό είπε ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του:
«Το ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας, ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας» είπε πιο συγκεκριμένα ο Ντιμιτρόφ για να προσθέσει:
«Ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».
Ο Ν.Ντιμιτρόφ ανέφερε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι «ανοιχτές και ειλικρινείς», δηλαδή προφανώς εξέφρασε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών το πώς αυτός αισθάνεται: Ως… «Μακεδόνας».
Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι, εκπροσώπου των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Σκοπιανού διαπραγματευτή Ναουμόφσκι, που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι και σήμερα απηχεί τις απόψεις του προέδρου της ΠΓΔΜ έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».
Ο Νίκολα Νιτμιτρόφ, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο άφησε ανοικτό το σενάριο της πιθανής αλλαγής του διαπραγματευτή της FYROM στις συνομιλίες που γίνονται υπό τη σκέπη του ΟΗΕ.
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ντιμιτρόφ: Οι δύο κυβερνήσεις είναι «αφοσιωμένες» στην εξεύρεση λύσης
Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, χωρίς βέβαια να εξηγήσει πως εννοεί αυτή την "αφοσίωση" από την πλευρά του, και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.
Ντιμιτρόφ: Η Ελλάδα θέλει διαχωρισμό μεταξύ της ελληνικής και της «δικής μας» Μακεδονίας
Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».
pronews