25.1.18

Μητσοτάκης: Από το Βουκουρέστι στην... «κωλοτούμπα»

.
Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τον τόνο στο εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκαταστήσει έστω και προσωρινά την ηρεμία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο την τελευταία περίοδο έχει υποστεί σοβαρές αναταράξεις λόγω «Μακεδονικού». 

Ήταν ήδη προφανές από το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε πως το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης λειτούργησε καταλυτικά εντός της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που όλοι οι βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στην ογκώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ήταν και είναι κατά τεκμήριο ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.



Σειρά δημοσιευμάτων ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβληματισμένο, αν όχι απομονωμένο, από ένα μεγάλο τμήμα του κομματικού του μηχανισμού, πάντα σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής είχε αναφερθεί στην «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», γραμμή που θεωρητικά είχε χαράξει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος που απέστειλε ο τότε αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα προς τους προϊσταμένους τους στο State Department όπου αναφέρονταν πολύ συγκεκριμένα λόγια του Κώστα Καραμανλή, με τα οποία φερόταν κατά τον αμερικανό διπλωμάτη να αποδέχεται χρήση του όρου Μακεδονία, υπό αυστηρούς ωστόσο όρους, τάραξε τα νερά. Η χθεσινή αναπαραγωγή της δήλωσης της Ντόρας Μπαγκογιάννη του Απριλίου του 2008 με την οποία δημόσια υποστηρίζει τη θέση περί ονόματος «Νέα Μακεδονία» ως αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό, στρίμωξε ακόμα περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
​Απευθυνόμενος όχι μόνο στο κομματικό του κοινό, αλλά γενικότερα στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκης Μητσοτάκης αργά μετά το μεσημέρι της Τετάρτης φαίνεται πως αποφάσισε να αλλάξει ρόταΘα πρέπει να προστεθεί και η σειρά δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών δια των οποίων προαναγγέλεται ενδεχόμενη συγκρότηση πολιτικής-κομματικής οντότητας, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, από διάφορες πτέρυγες και άτομα που ανέκαθεν κινούνται στον παραδοσιακό χώρο της Λαϊκής Δεξιάς. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, απευθυνόμενος όχι μόνο στο κομματικό του κοινό, αλλά γενικότερα στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκης Μητσοτάκης αργά μετά το μεσημέρι της Τετάρτης φαίνεται πως αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Με τη φράση «σε μία άλλη συγκυρία και υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να συζητήσει επίλυση της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ», ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται να χάραξε μία νέα γραμμή η οποία επί της ουσίας συνίσταται στο να παραπεμφθεί το λεγόμενο «Μακεδονικό» στις ελληνικές καλένδες, αφήνοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την υπόθεση προσφέροντάς του ωστόσο και ένα ανέλπιστο «διπλωματικό σωσίβιο», αν χρειαστεί.

Είναι προφανές πως τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η βασική εταίροι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. γνωρίζουν πως μία απόφαση της ελληνικής πλευράς για το ονοματολογικό δεν αρκεί να ήταν πλειοψηφική στη Βουλή. Αντίθετα, για να μπορεί πολιτικά να ευδοκιμήσει μία τέτοια απόφαση, θα έπρεπε να βασίζεται σε μία πολύ ευρύτερη πλειοψηφία. Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία και την κεντροαριστερά, μια τέτοια ευρύτερη πλειοψηφία είναι ανέφικτη. Υπό αυτήν την έννοια η κυβέρνηση της Αθήνας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δικαιολογήσει μια πλήρη στροφή ως προς τις διαδικασίες επίλυσης του ονοματολογικού και όχι μόνο ζητήματος με τη FYROM. 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Τη συνολική θέση του για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, λέγοντας ότι «η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία». 

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υπονομεύει τη λύση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία κυβερνητική θέση, το έκανε από πρόθεση για να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο, ο οποίος όμως αλλάζει συνεχώς θέσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε διαπραγμάτευση δίχως να έχει ενημερώσει κανέναν, δεν ένωσε τον λαό, δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο. Διαπραγματεύεται κρυφά, και αντί να ενημερώσει προσπάθησε πρώτα να παγιδεύσει και στη συνέχεια να τη συκοφαντήσει την αντιπολίτευση».
​«Πού ήταν τότε αυτοί; Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Καρανίκας η κ. Χριστοδουλοπούλου, έγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία". Έγραφαν ότι δεν διακυβέβεται κανένα εθνικό συμφέρον αν αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτοί θα διαπραγματευτούν τώρα; Όχι μαθήματα σε μας. Το Βουκουρέστι είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη που η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει»Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 2008, λέγοντας ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος. «Πού ήταν τότε αυτοί; Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Καρανίκας η κ. Χριστοδουλοπούλου, έγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία". Έγραφαν ότι δεν διακυβέβεται κανένα εθνικό συμφέρον αν αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτοί θα διαπραγματευτούν τώρα; Όχι μαθήματα σε μας. Το Βουκουρέστι είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη που η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει» σημείωσε.

Για το συλλαλητήριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση σπεύδει να χαρακτηρίσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση ζαλισμένη από την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης πήγε να απαξιώσει και να συκοφαντήσει εκείνους που συμμετείχαν. Η πλειοψηφία, όμως, δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και μία προσωπική αναφορά: «Έχω μία φωτογραφία του παππού μου, Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε στη Σιάτιστα. Δικαιούμαι να είμαι περήφανος γι' αυτό. Δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη γη της Μακεδονίας... Δεν δέχομαι την ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα πολέμησαν οι παππούδες μας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, η Ελλάδα θα ήταν ένα καχεκτικό κρατίδιο δίχως μέλλον. Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και λογικός, με υπεύθυνη ενημέρωση είναι πρόθυμος και για ανατροπές».

Ακολούθως, μίλησε για τους χειρισμούς που θα έκανε ο ίδιος: «Θα ενημέρωνα πρώτα απ' όλα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008, θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις και όχι να διχάσω τους πάντες, θα υπηρετούσα την εθνική γραμμή. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα απτά δείγματα γραφής πριν προχωρήσω. Δεν θα διαπραγματευόμουν τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα ανεχόμουν καμία αναφορά σε "Μακεδονικό έθνος", όπως έκανε δίχως απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς. Ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον κ. Ζάεφ. Ακόμη κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό από όσα θα έλυνε στο εξωτερικό. Δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, δεν θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν την ευαισθησία του ελληνικού λαού. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν κάποιοι είναι αποφασισμένοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα για να κρατήσουν τις καρέκλες... Συνένοχοι σε μία ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του εθνούς δεν θα γίνουμε».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία και την έξοδο στις αγορές: Η Ελλάδα θα είχε βγει εδώ και χρόνια από την κρίση αν δεν τους είχαν φορτώσει ο Τσίπρας και οι δικοί του το φέσι του 2015, που ο κ. Ρέγκλινγκ το υπολόγισε στα 100 δισ. Το ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται είναι σύντομο ανέκδοτο... Η Ελλάδα θα είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για μεγάλο διάστημα, ενώ θα είναι έκθετη στις διαθέσεις των αγορών που δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια και δεν θα συγχωρήσουν την απουσία στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πορεύεται στα τυφλά, υπό την ηγεσία μίας τυχάρπαστης παρέας που θέλει την εξουσία για την εξουσία. Χρειάζεται ένα σχέδιο αλλαγών που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και της κοινωνίας. Ο κ. Τσίπρας είναι το χθες και δεν θα έχει άλλη ευκαιρία» επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτόν τον αγώνα θα τον κερδίσουμε, το ξέρουμε εμείς και το ξέρουν και εκείνοι. Ανήλθαν στην εξουσία δήθεν για να αμφισβητήσουν το κατεστημένο και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν το πιο φαύλο και αδίστακτο κατεστημένο που γνώρισε ο τόπος».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Στον ευαίσθητο χώρο της εθνικής άμυνας αλωνίζουν μεσάζοντες, στα ΜΜΕ χτίζει συμμαχίες με νεόκοπους βαρώνους, νέες εφημερίδες ανοίγουν συνεχώς με προκλητική διαφήμιση από δημόσιους οργανισμούς... Σύντομα θα έλθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν. Καταστρατηγούν την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση στη συνέχεια, κάποιοι τάζουν μονιμοποιήσεις ενώ είναι αντισυνταγματικό, το κράτος μεγαλώνει... Και όλα αυτά με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Τα πανεπιστήμια αφήνονται σε ομάδες που ασκούν βία... Στην Υγεία ο τραμπουκισμός έχει γίνει νέα πολιτική σχολή, οι συνθήκες, όμως, γίνονται για τους πολίτες όλο και χειρότερες. Στις γειτονιές η ανασφάλεια αυξάνεται από την εγκληματικότητα. Συνεχίζουν να λένε ψέματα. Έχουν συμφωνήσει σε 15.000 πλειστηριασμούς για το 2018, αυτοί που έλεγαν "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Όλα αυτά, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε βαριά πλεονάσματα και ενώ έρχεται μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου με υπογραφή Τσίπρα Καμμένου.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς» και τόνισε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται».

Ακόμη, έκανε αναφόρα και στη δημόσια τηλεόραση λέγοντας ότι «η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία ΕΡΤ και σε κανένα εγκάθετο μέσο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι το 2018 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων. «Η μεγάλη νίκη που θα οδηγήσει στην αναγέννηση της πατρίδας μας πλησιάζει» επισήμανε και κάλεσε όλους του δημοκρατικούς πολίτες σε συστράτευση.

«Να οδηγήσουμε σε έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους, αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα εθνικά θέματα» συμπλήρωσε.

«Ο αγώνας έχει ξεκινήσει, είναι η ώρα της μεγάλης πανστρατιάς που θα ενώσει όλους τους μετριοπαθείς πολίτες στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να «σαρώσουν την Ελλάδα μεταφέροντας το μήνυμα».

Τέλος, απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Ελάτε μαζί μας, σας ανοίγω προσωπικά τις πόρτες και κανείς δεν μπορεί να σας τις κλείσει. Σεβόμαστε τις επιλογές και τις καταβολές σας, όμως το να σηκωθεί ξανά η πατρίδα είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr