Αναστάτωση σημειώθηκε στην Βόρεια Ελλάδα καθώς σημειώθηκε ένας νέος σεισμός στο Κιλκίς που έγινε αισθητός μέχρι και την Θεσσαλονίκη.
Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στο Κιλκίς και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αμέσως μετά το σεισμό ακολούθησε δόνηση 3,1 Ρίχτερ.
Το βράδυ σημειώθηκε τριπλή σεισμική δόνηση στην περιοχή. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00:13 τη νύχτα και είχε σαν επίκεντρο τον εστιακό χώρο 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δροσάτου. Η δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό της βάθος εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα.
Τρία λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση σχεδόν με τα ίδια χαρακτηριστικά και μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τέλος, τρία λεπτά αργότερα και έξι συνολικά μετά τον πρώτο σεισμό, σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση (και πάλι με τα ίδια χαρακτηριστικά) που είχε μέγεθος 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι δονήσεις έγιναν αισθητές και σε χωριά των Σκοπίων.
«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τις δεκάδες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Κιλκίς.
«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, καθώς η περιοχή έχει δυναμική και για μεγαλύτερους», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Πιο αναλυτικά η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 06:24 το πρωί της Τρίτης 2 Ιανουαρίου στο Κιλκίς, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης του Κιλκίς και η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη.
Ελάχιστα λεπτά μετά ακολούθησε ακόμα μία ασθενής δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, με την μεγαλύτερη να είναι μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως είναι ένα στοιχείο που χρήζει αξιολόγησης το ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν κλιμακούμενου μεγέθους.
Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυναμική και μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους.
Το φαινόμενο χαρακτήρισε «σμήνος σεισμών» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι πρέπει κάτοικοι και αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, μέχρι να παρατηρηθεί από τους επιστήμονες η εξέλιξη του φαινομένου, καθώς συνήθως τα σμήνη σεισμών εξακολουθούν για μερικά 24ωρα.
«Οι σεισμοί έγιναν πολύ αισθητοί στην Κεντρική Μακεδονία», είπε ο κύριος Λέκκας, προσθέτοντας πως πρόκειται για «φαινόμενο που παρατηρούμε πολλές φορές στην Ελλάδα».
«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπει μέσα σε παλιά σπίτια».
«Τα ρήγματα "σπάνε" σιγά σιγά» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «θετικό», αλλά προσθέτοντας πως «αυτοί οι σεισμοί λογικά δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν λίγες ημέρες».
«Από χθες το βράδυ παρακολουθούμε την εξέλιξη, ο κόσμος είναι έξω», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπει μέσα σε παλιά σπίτια», καθώς, όπως είπε, «διατηρούμε μια επιφυλακτικότητα τις πρώτες ώρες μέχρι να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».
pronews