14.12.17

Α/ΓΕΕΘΑ Ε.Αποστολάκης προς Μ.Γιλντιρίμ: «Με τα όπλα και τα στελέχη που έχουμε δεν έχετε καμία πιθανότητα»

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ε.Αποστολάκης απάντησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Μ.Γιλντιρίμ ως προς τους ισχυρισμούς του ότι το «Αιγαίο δεν είναι ελληνικό» λέγοντας χαρακτηριστικά «με τα όπλα και τα στελέχη που έχουμε δεν έχετε καμία πιθανότητα αν επιχειρήσετε να το αμφισβητήσετε» μιλώντας στο ετήσιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία
Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε αρχικά στην ομιλία του τα εξής:

«Όπως συνηθίζω να λέω στους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο, η αναφορά στην αδικαιολόγητη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν γίνεται ως παράπονο, αλλά αποτελεί αποτύπωση μιας κατάστασης, η οποία μας αναγκάζει να διαθέτουμε καθημερινά πόρους για να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα συμφέροντά μας» 
«Το πόσο απαιτητική είναι η συνεχής επαγρύπνηση το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη μας, τα οποία 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις σε στεριά, θάλασσα και αέρα».
Έστειλε μάλιστα ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα:
«Η ποιότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων που διαθέτουμε, το υψηλό επίπεδο ρεαλισμού στην εκπαίδευσή μας και βεβαίως ο επαγγελματισμός και η ποιότητα του προσωπικού μας δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολία ή αμφισβήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.
Από πολλούς εκλήφθη ως απάντηση στην ανησυχία για την διατάραξη της ισορροπίας στο Αιγαίο που τροφοδοτεί το εξοπλιστικό ράλι της Τουρκίας η εξής διακριτή αναφορά του:
«Είμαι της άποψης ότι η αποτελεσματικότητα κάθε οπλικού συστήματος, ακόμη και του τεχνολογικά πιο εξελιγμένου, εξαρτάται από την ικανότητα και την εκπαίδευση του προσωπικού που το χειρίζεται. Και το δικό μας προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο και έχει υψηλό ηθικό» είπε χαρακτηριστικά.
«Ικανή και Αξιόπιστη Αποτροπή»
«…Η Αμυντική μας Πολιτική είναι: Ικανή και Αξιόπιστη Αποτροπή» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητας της ελληνικής αμυντικής πολιτικής η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε:
«Είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις μας και προς τους δύο Οργανισμούς».
Επιπλέον ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Εθνική Στρατηγική για τη δημιουργία του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μέσα από την ανάπτυξη των πολυεπίπεδων διακρατικών συνεργασιών:
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις προβάλλουν τη θέλησή τους για την προαγωγή της σταθερότητας οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Μαρόκο, καθώς και χώρες των Βαλκανίων και του Περσικού κόλπου» είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Πρόσθεσε δε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί στη δημιουργία συνεργασιών και συμμαχιών με τους κύριους δρώντες στην περιφέρειά μας.
»Οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας το αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο.
»Μέσω αυτών των διμερών ή πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, η Ελλάδα αποσκοπεί είτε να υποστηρίξει τις ευρω-ατλαντικές προσδοκίες και βλέψεις των χωρών της περιοχής, είτε να φέρει πιο κοντά στη Συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες αλλά και ανησυχίες».
Επισήμανε μάλιστα τον διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει η Ελλάδα χάρη στις εξαιρετικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες:
«Η Αμυντική Διπλωματία που εφαρμόζεται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την παράδοση, συνεισφέροντας έτσι στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» και αναφέρε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα:
Την αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, η οποία διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο.
Πέρα από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το γεγονός ότι Ισραηλινοί και Άραβες εξασκήθηκαν μαζί είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά σπάνιο, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δράσει ως μεσολαβητής, λειαίνοντας τις αιχμές και προσφέροντας πεδίο συνεννόησης.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι στρατιωτικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με την Αίγυπτο.
Σε τακτά πλέον διαστήματα διεξάγουμε αεροναυτικές ασκήσεις με το όνομα “ΜΕΔΟΥΣΑ”, μέσω των οποίων αποδεικνύουμε τη θέληση και τη δυνατότητά μας να παρέχουμε ασφάλεια στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο μεταξύ των δύο χωρών.
pronews