Πλειστηριασμοί και πώληση μονάδων της ΔΕΗ προκαλούν κλίμα έντασης που προκαλεί αμηχανία στους βουλευτές της πλειοψηφίας
Στις κοινωνικές συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, εμφανίζονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτοκριτική καθώς δέχονται ισχυρές πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρά κτυπήματα και από τα αριστερά της, τόσο από το ΚΚΕ που με όλες τις δυνάμεις του αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση στη Βουλή και στο κοινωνικό πεδίο, όσο και από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αποδοκιμασίες
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αποδοκιμασίες από συμβασιούχους στη Θεσσαλονίκη, μια κίνηση που, αν και επιχειρήθηκε να απαξιωθεί επικοινωνιακά και πολιτικά ήταν ένα μήνυμα, ότι η περίοδος της ασυλίας της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού έχει τελειώσει.
Βέβαια, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ποστήριξε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ 3 ότι καμία λαϊκή κατοικία δεν θα βγει στο σφυρί και επιχείρησε να δώσει τόνο…απελευθέρωσης από την τρόικα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τα κλειδιά της χώρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αγνοούν τις κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έρχονται από πολλές πλευρές και συζητούν σχέδια αντίδρασης με το πιθανότερο την έναρξη περιοδειών κεντρικών υπουργών και του ίδιου του Πρωθυπουργού μετά τις εορτές.
Αν και η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχημένη, απόρροια του κλίματος απαξίωσης που υπάρχει σε πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για το συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπουν ότι πρώην σύντροφοί με τους οποίους ήταν μαζί στα…«κοινωνικά χαρακώματα» στην αρχή της κρίσης, τώρα είναι απέναντι τους.
Πυρά από τους «53»
Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός και από τα… φίλια «πυρά» που δέχεται η κυβέρνηση από βουλευτές κυρίως της ομάδας των «53», αλλά και κορυφαία στελέχη που κατέχουν και κυβερνητικές θέσεις, τα οποία σημειώνουν ότι λόγω των δεσμεύσεων για υψηλά πλεονάσματα είναι «θολό» το τοπίο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, καθώς η εποπτεία θεωρείται δεδομένη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου το μόνο που λένε ότι η διακυβέρνηση είναι μια δύσκολη άσκηση που απαιτεί και συμβιβασμούς και ρεαλισμό στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου για την προώθηση αριστερών πολιτικών. Η θέση αυτή, όχι απλά ξενίζει, αλλά και προκαλεί πολλές αντιδράσεις από την εξ αριστερών αντιπολίτευση.Ήδη, ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα οξεία κριτική σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Αντιδράσεις για τη ΔΕΗ
Περα από την απεργία με φόντο τον προϋπολογισμό, υπάρχουν οι αντιδράσεις για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, οι κατασχέσεις λογαριασμών των φορολογουμένων, ακόμα και για μικρά ποσά στην εφορία, κ.α. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη γκρίνια και από βουλευτές που εκλέγονται σε νησιά, όπου σηκώνουν και το βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, οι βουλευτές ήταν ξεκάθαροι, ζήτησαν άμεση λύση του προβλήματος με αναφορές, ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν.
Το θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία, ενώ το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, σημαντικό τμήμα της οποίας στις εκλογές του 2015 ήταν πολύ φιλική προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα οι συνδικαλιστές που μιλάνε ακόμα και για ποινικές ευθύνες, έστειλαν παραμονές της γενικής απεργίας, εξώδικο με την επισήμανση, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό, αλλά και νομικό δικαίωμα να ξεπουλήσει τους εργαζόμενους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να περάσει την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται τα μεσάνυκτα να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός, και ευελπιστούν ότι αυτό το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία θα αλλάξει λόγω και της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος.
tovima