Μπορεί ο Ερντογάν να μην έκατσε πολύ στη χώρα μας όμως φρόντισε να κάνει την παρουσία του κάτι παραπάνω από αισθητή.
Μετά από τον «σσοκαριστικό» διάλογο με τον Προκόπη Παυλόπουλο και την ανατρεπτική συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει μία συνέντευξη πιο μαζεμένη όσον αφορά την Συνθήκη της Λωζάννης αλλά πιο προκλητική για την… Κύπρο.
Όλα αυτά βέβαια μετά από την αποστομωτική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου, ο οποίος φρόντισε να του υπενθυμίσουμε ότι το Κυπριακό υφίσταται λόγω εισβολής των Τούρκων στο νησί το 1974.
Ερντογάν: Τι συζήτησα με Παυλόπουλο και Τσίπρα
Ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» μίλησε για τα όσα συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
«Κατά τις επαφές μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα επιβεβαιώσαμε την βούληση μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός. Ο υφιστάμενος όγκος εμπορίου δεν αντανακλά το δυναμικό μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο αυτόν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στόχο τον οποίο θέσαμε το 2013″.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι προφανές ότι έχουμε κάποιες διαφορές όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, κοινός μας σκοπός είναι να επιτύχουμε μία μόνιμη ειρήνη στην περιοχή και να αυξήσουμε την ευημερία όλων σε αυτήν».
Θέλουμε δίκαιη λύση για το Αιγαίο
Όταν η κουβέντα φτάνει στο Αιγαίο και τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο Ερντογάν ζητάει δίκαιη λύση που θα συμφέρει και τις δυο πλευρές και μοιάζει να «ξεχνάει» τις καθημερινές παραβιάσεις της Τουρκίας.
«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.
Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη. Εκ φύσεως τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα.
Δίνουμε σημασία έτσι ώστε να γίνουν βήματα για την παρεμπόδιση κάποιων ενεργειών προκλητικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου τέτοια βήματα και ο θετικός λόγος θα συμβάλουν τόσο στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα όσο και στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι υφιστάμενοι δίαυλοι διαλόγου».
Ερντογάν: Η Τουρκία σέβεται την Συνθήκη της Λωζάνης
Ο Τούρκος Πρόεδρος μοιάζει λίγο πιο συγκρατημένος αυτή τη φορά για την συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας ότι η Τουρκία την σέβεται. «Η Συνθήκη της Λωζάνης η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται την Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει την Συνθήκη με ευαισθησία.
Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάννη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια».
«Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί – Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν μειονότητα»
«Σκληρός» εμφανίστηκε όσον αφορά το Κυπριακό. Ο Ερντογάν δεν δίστασε να κατηγορήσει για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων τους Ελληνοκύπριους ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποβαθμιστούν.
«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, οι θέσεις όλων των πλευρών εκφράστηκαν επανειλημμένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εικόνα δε που εμφανίζεται κάθε φορά είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος.
Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκύπριων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς «μειονότητας» στο νησί στο οποίο είναι «συνιδιοκτήτες», όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι.
Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκύπριων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».
Ερντογάν: «Θέλουμε η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη να έχει δικαιώματα και ελευθερίες
Ο ίδιος μίλησε και για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, την οποία κατά την επίσκεψη του την αποκαλούσε, ομοεθνείς του. «Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων.
Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεση τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων».
Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»,newsit