18.12.17

Και ψέματα… Υεμένης!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη στις 26 Μαρτίου 2015, εν μέσω της προέλασης των Χούτι, οι οποίοι είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Σανάα από τα τέλη του 2014.
Μάλιστα, την επομένη, στις 27 Μαρτίου, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στον πληθυσμό της Υεμένης, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και την πολιτική αστάθεια».
Επομένως, το υπουργείο του κ. Κοτζιά είχε ήδη «ανησυχήσει» από τις 27 Μαρτίου 2015.
Τον Απρίλιο του 2015 οι βομβαρδισμοί και οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και των υποστηρικτών του προέδρου Χάντι, μαίνονταν.
Ήδη από τις 6 Απριλίου 2015 η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), καθώς και η Γιούνισεφ έκαναν λόγο σήμερα για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής και αδυναμία να μεταφερθεί ιατρικό υλικό.

Μάλιστα, την ίδια μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι από τις 19 Μαρτίου είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους 540 άνθρωποι, ενώ η Γιούνισεφ ανακοίνωνε πως από τις 26 Μαρτίου είχαν χάσει τη ζωή τους 74 παιδιά!
Στις 7 Απριλίου 2015, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωνε πως η ανθρωπιστική κατάσταση σταδιακά γίνεται «καταστροφική» στο Άντεν.
Στις 16 Απριλίου 2015, ο κ. Καμμένος βρισκόταν στη Μόσχα για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη «Διεθνής Ασφάλεια – Προκλήσεις και Προοπτικές». Και δήλωσε πως κράτη όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη παραμένουν άμεσες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Επομένως, ο κ. Καμμένος γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στην Υεμένη και είχε απλά διαλέξει στρατόπεδο (και πελάτη).
Στις 22 Απριλίου 2015, μετά από επίσκεψή του στην περιοχή, ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, υπεύθυνος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δήλωνε πως «οι παράπλευρες απώλειες που έχουν καταγραφθεί σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες από τις αεροπορικές επιθέσεις, αλλά και οι χερσαίες μάχες είναι απολύτως σοκαριστικές, ιδιαίτερα στις πόλεις Σαναά, Άντεν, Ταϊζ και Μαρίμπ». Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ χαρακτήριζε την κατάσταση «ολέθρια».
Στις 29 Απριλίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την τριμερή συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας στη Λευκωσία, έκανε ειδική αναφορά στην ανησυχία που προκαλεί ο εμφύλιος στην Υεμένη.
Στις 5 Μαΐου 2015, ο κ. Καμμένος μίλησε στο ετήσιο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου… επανέλαβε επί λέξει την ομιλία του στη Μόσχα!
Στις 9 Ιουλίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την Υεμένη.
Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στις 27 Οκτωβρίου 2015 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοινώνουν ότι η αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισε και κατέστρεψε το νοσοκομείο τους στην Υεμένη, τραυματίζοντας ασθενείς.
Στις 16 Νοεμβρίου 2015, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων βομβών αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,29 δις δολάρια) στη Σαουδική Αραβία για να αναπληρώσει, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα εφόδια που χρησιμοποιεί στη μάχη της εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη και των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, ειδική αναφορά για το θέμα περιλάμβανε και η Διακήρυξη των Αθηνών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Οι τρεις χώρες επαναλάμβαναν τη στήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και τη διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, υπογράμμιζαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η απειλή των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη και… ανησυχούσαν για την ανθρωπιστική κρίση, απευθύνοντας έκκληση για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλου του άμαχου πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, στις κοινές δηλώσεις τους, Τσίπρας, Αναστασιάδης και Σίσι εξέφραζαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Πώς θα συνέβαιναν όλα αυτά μαζί… άγνωστο!
Στις 10 Ιανουαρίου 2016 πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Ράζεχ, με τέσσερις νεκρούς και δέκα τραυματίες.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζοντας πως η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα πρέπει να πωλούν πλέον όπλα σε μια χώρα η οποία κατηγορείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Υεμένη. Ήδη είχαν χάσει τη ζωή τους 6.000 άνθρωποι.
Στις 29 Μαρτίου 2016, η Γιούνισεφ ανακοινώνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό, που απειλεί την ίδια τους τη ζωή, εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή καθαρό νερό, ενώ κάποια έχουν στρατολογηθεί στον εμφύλιο πόλεμο. Σύμφωνα με την έκθεση «κατά μέσο όρο, τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά», ενώ ανακοινώνεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί 934 θάνατοι και 1.356 τραυματισμοί παιδιών.
Τον Αύγουστο του 2016 σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία και νοσοκομεία.Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015.
Τον Οκτώβριο του 2016 ξεσπά επιδημία χολέρας και στις 9 Οκτωβρίου σημειώνεται αεροπορική επιδρομή κατά πλήθους σε κηδεία στη Σανάα με 140 νεκρούς και 525 τραυματίες.
Αλλά παρ’ όλα αυτά, στις 11 Οκτωβρίου 2016, στη Διακήρυξη της 4ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αναφέρεται ότι όσον αφορά στην Υεμένη, εξέφρασαν την έντονη υποστήριξή τους προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και τον πρόεδρο Hadi, καθώς και για τη διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Και στις 3 Νοεμβρίου 2016, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παριστάνει τον ανίδεο. Στην ομιλία του στην Ευρω-Αραβική Διάσκεψη μιλά για «μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Γενναία βήματα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη»!
Στις 14 Δεκεμβρίου 2016, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι θα περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία εν μέσω ανησυχιών για τα θύματα μεταξύ των αμάχων – γεγονός που Καμμένος, Τσίπρας και λοιποί κάνουν ότι αγνοούν.
Στις 13 Μαρτίου 2017, η Γιούνισεφ ανακοινώνει ότι ο πόλεμος στην Υεμένη έχει μέσα σε δύο χρόνια στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 7.700 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.546 παιδιών. Άλλα 2.450 είχαν ακρωτηριαστεί στην Υεμένη. Μεταξύ των παιδιών που σκοτώθηκαν τα 1.022 ήσαν αγόρια, τα 478 κορίτσια, ενώ για 46 από τα παιδιά το φύλο ήταν άγνωστο! Την ίδια περίοδο 1.801 αγόρια και 649 κορίτσια ακρωτηριάστηκαν εξαιτίας του πολέμου, ενώ τουλάχιστον 1.572 αγόρια χρησιμοποιήθηκαν ως παιδιά στρατιώτες. Η Γιούνισεφ κάνει επίσης λόγο για 212 επιθέσεις εναντίον σχολείων και 95 εναντίον νοσοκομείων την ίδια περίοδο.
Στις 26 Μαΐου 2017 Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κατέθεσαν ψήφισμα ζητώντας να προκληθεί ψηφοφορία με σκοπό να αποτραπούν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία. Τον Ιούνιο το ψήφισμα απορρίφθηκε με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά – δηλαδή η γερουσία εμφανίστηκε διχασμένη.
Στις 14 Ιουνίου 2017, η οργάνωση Save the Children, ανακοινώνει ότι η επιδημία χολέρας έχει τεθεί εκτός ελέγχου και περίπου ένα παιδί μολύνεται κάθε λεπτό.
Στις 20 Ιουλίου 2017, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Ομάδα Δικαιωμάτων Μειονοτήτων (MRG) ανακοινώνει ότι η Υεμένη είναι η χώρα όπου ο κίνδυνος γενοκτονίας ή μαζικών δολοφονιών αυξήθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Στις 26 Ιουλίου 2017, υψηλόβαθμη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Γιούνισεφ, και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), μετά από τριήμερη επίσκεψη στην Υεμένη, ανακοινώνει ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από «οξύ υποσιτισμό» εξαιτίας «του φαύλου συνδυασμού» του πολέμου, της φτώχειας και της χολέρας, που έχει ωθήσει τη χώρα «στα πρόθυρα λιμού».
Στις 6 Αυγούστου 2017, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Υεμένη, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά, αποτελούν ένα παράδειγμα «περιφρόνησης» έναντι της ασφάλειας των αμάχων από αυτούς που πολεμούν στην Υεμένη.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη. Η οργάνωση έδωσε κατάλογο αεροπορικών βομβαρδισμών κατά κατοικιών με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς αμάχους.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι «καταστροφική» και τα κρούσματα χολέρας στη χώρα πιθανόν να φθάσουν το ένα εκατομμύριο έως το τέλος του χρόνου. Είχαν ήδη καταγραφεί 750.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 2.119 θάνατοι.
Στις 5 Οκτωβρίου 2017, ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε τη μαύρη λίστα των χωρών και των οντοτήτων που διέπραξαν το 2016 φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών και σ’ αυτήν συμπεριέλαβε τη συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία.
Στις 28 Οκτωβρίου 2017, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την Υεμένη χαρακτήρισε την κατάσταση «σοκαριστική».
Στις 8 Νοεμβρίου 2017, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε άρση του αποκλεισμού της Υεμένης που απειλείται από τον μεγαλύτερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών.
Την επομένη, 9 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας το εκτός τόπου και χρόνου βιολί του στη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη υπό τον τίτλο… «προς μια σταθερή συμμαχία», στο Μέγαρο Μουσικής: «Γενικότερα, θα έλεγα, ότι καθίσταται σαφές ότι η Ε.Ε. μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Εκεί όπου υπάρχουν κρίσιμες περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις και η Ε.Ε. πρέπει να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο σε συνεργασία με τον Αραβικό κόσμο για να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, με αποφασιστικότητα, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».
Γενικολογίες και στις 21 Νοεμβρίου 2017 σε μια ακόμη Τριμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) στη Λευκωσία.
Την επομένη, 22 Νοεμβρίου 2017, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνει 940.000 κρούσματα χολέρας, καθώς και ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς πόλεις της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Στις 26 Νοεμβρίου 2017, η Γιούνισεφ ανακοίνωσε ότι πάνω από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, εξαιτίας του αποκλεισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μεταφερθεί η βοήθεια. Ο πόλεμος έχει ήδη κοστίζει τη ζωή 10.000 ανθρώπων.
Οι ανακοινώσεις συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο.
Αλλά παριστάνουν ότι δεν ήξεραν…
Νομίζω ότι από τα παραπάνω είναι απολύτως σαφές τι συμβαίνει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια στην Υεμένη.
Και νομίζω ότι προκύπτει επίσης πως τόσο τον Ιανουάριο του 2017, όταν το θέμα ετέθη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, όσο και στις 13 Ιουνίου 2017, όταν υπεγράφη η περίφημη «διακρατική» συμφωνία στο αεροδρόμιο της Μίκρας, τα γεγονότα ήταν γνωστά.
Και όμως! Οι κύριοι αυτοί – με πρώτον τον κ. Καμμένο – εξακολουθούν ψευδώς να υποστηρίζουν είτε πως δεν γνώριζαν, είτε πως δεν υπήρχαν διεθνείς και ευρωπαϊκές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις.
«Δεν θα πουλήσουμε ούτε σε τρομοκράτες ούτε σε όσους εξοντώνουν παιδιά, αλλά σε χώρες με τις οποίες είμαστε στον ίδιο άξονα, και με την Σ. Αραβία είμαστε στον ίδιο άξονα: μην ξεχνάτε ότι στηρίζει την Αίγυπτο», είπε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι… «η Υεμένη είναι παλιά υπόθεση».
Δηλαδή υποστήριξε πως ορθώς προσπάθησε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία, διότι… η Υεμένη είναι «παλιά υπόθεση» και, προφανώς, δεν απασχολεί πια.
Και τα είπε αυτά τα περί «παλιάς» υπόθεσης την επομένη της ανακοίνωσης της Γιούνισεφ σύμφωνα με την οποία κινδυνεύουν 11 εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη!
Στις 28 Νοεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής δήλωσε το «Πρακτορείο FM», απαντώντας σε ερώτηση περί της ηθικής διάστασηςστην πώληση όπλων σε μία χώρα, που έχει ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, ο υπουργός διευκρίνισε: «Δεν το ξέρουμε εμείς για ποιον λόγο χρησιμοποιεί μια χώρα τα όπλα και τα οπλικά συστήματα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να λειτουργούμε ως κυβέρνηση, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
Μάλιστα! Δεν υποχρεούται να γνωρίζει για ποιο λόγο χρησιμοποιεί μια χώρα όπλα!
Κάπως έτσι απάντησε το βράδυ της προηγουμένης και ο κ. Παππάς, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Ότι «οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι να απαξιώνει τη στρατιωτική βιομηχανία» και άλλα τέτοια.
Στις 29 Νοεμβρίου, μιλώντας ο κ. Καμμένος στον Αντέννα είπεότι… όταν ελήφθη η σχετική απόφαση δεν υπήρχε καταγγελία από την ΕΕ, «τώρα ετέθη θέμα». Ψέμα ελεεινό και αυτό, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχω ήδη παραθέσει.
Την ίδια μέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε τα μεγάλα ψέματα:«Κατ’ αρχήν, η συμφωνία αυτή πρέπει να ξέρετε ότι έγινε με απόλυτο σεβασμό, τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις οδηγίες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, η συμφωνία αυτή εφόσον, φυσικά, γιατί υπάρχει και μια τέτοια σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη συμφωνία, σήμερα, αυτή είναι παγωμένη και στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφώσουμε και τη σχετική θέση της ελληνικής κυβέρνησης». Και επίσης: «Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένα κλιμάκια, τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διερευνούν την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την πιθανή εμπλοκή στρατευμάτων της στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Στη βάση της συζήτησης η οποία θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες -επαναλαμβάνω- η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να συμμορφωθεί και να τις ακολουθήσει κατά γράμμα.Αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πράξουμε αναλόγως».
Δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου 2017 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είπε πως όλα έγιναν… με βάση τις οδηγίες του ΟΗΕ και της ΕΕ και ότι ο ΟΗΕ, που ξελαρυγγιάζεται από το 2015 και η ΕΕ, που είχε εκδώσει δύο ψηφίσματα, ξεκίνησαν να διερευνούν το θέμα και την… πιθανή εμπλοκή στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο της Υεμένης!
Δηλαδή η Σαουδική Αραβία επίσημα και ανακοινωμένα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2017 και ο Τζανακόπουλος μας λέει πως αρχίσαμε να το ψάχνουμε τον… περασμένο Σεπτέμβριο!
Την επομένη, 30 Νοεμβρίου, σε συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε να λέει ότι «περιμένουμε και τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που θα βγουν από το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη σημερινή συζήτηση. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί από ένα πιθανό ψήφισμα, το οποίο θα επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην σεβαστούμε…».
Περίμενε δηλαδή ακόμη το ψήφισμα για να μάθει τι γίνεται στην Υεμένη!
Στον… υεμενικό χορό μπήκε και ο Σκουρλέτης – λείπει ο Μάρτης απ’ την Σαρακοστή; Την 1η Δεκεμβρίου, μιλώντας στο «Πρακτορείο» είπε: «Όταν είχε έλθει αυτή η συμφωνία, η οποία πλέον δεν υφίσταται, είχαμε κι εμείς διαφορετική πληροφόρηση, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Υεμένη. Έγινε συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής και μόνο, γιατί δεν έγινε ευρύτερα γνωστή -για παράδειγμα εγώ έμαθα γι’ αυτή την υπόθεση από τις εφημερίδες πριν από λίγες ημέρες- δεν είχε συζητηθεί σε κάποιο άλλο κυβερνητικό όργανο, πλην του ΚΥΣΕΑ, που η σύνθεσή του είναι πολύ συγκεκριμένη». Σημείωσε, δε, πως «από την πρώτη φορά, που συζητήθηκε στην επιτροπή της Βουλής, μέχρι και τώρα, που είδε το φως της δημοσιότητας, έχουν υπάρξει ψηφίσματα, έχουν υπάρξει τοποθετήσεις, τόσο στο επίπεδο της Ευρώπης, όσο και γενικότερα».
Ούτε αυτός ήξερε, ούτε είχε πληροφόρηση! Κράτησε, όμως, και μια… πισινή:
«Θεωρώ ότι ήταν μία ατυχής στιγμή -τουλάχιστον για τις δυνάμεις και τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης- το ότι είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη συμφωνία, υποτιμώντας -δεν ξέρω ακριβώς να το αξιολογήσω και να το προσεγγίσω- την πλευρά αυτή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία».
Οπότε, έσπευσε και ο κ. Κουρουμπλής να πει το χειρότερο. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στις 2 Δεκεμβρίου, έκανε την εξής απίστευτα κυνική δήλωση: «Δεν είμαι οπαδός των θεωριών του πολέμου. Ένα κατάλοιπο του πολέμου άλλαξε τη ζωή μου. Όταν κάνεις πολιτική όμως, πρέπει να είσαι και ρεαλιστής. Η πραγματικότητα μας έχει δείξει ότι η πώληση όπλων είναι μια συνήθης πρακτική των υπουργείων Άμυνας ανά τον κόσμο».
Κατά τον κ. Κουρουμπλή δηλαδή είναι πολύ… ρεαλιστικό να ακρωτηριάζονται μικρά παιδιά!
Τέλος, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, σε συνέντευξή του στο «Ντοκουμέντο», ο κ. Καμμένος είπε:
«Αντιλαμβάνομαι την ηθική διάσταση και τον προβληματισμό του κ. Φίλη και τον προβληματισμό όλων που θέτουν το θέμα αυτό τώρα. Καταρχάς δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα που να απαγορεύει την πώληση στη Σαουδική Αραβία. Όταν έγινε η συμφωνία δεν υπήρχε σχετικός διάλογος. Η Σαουδική Αραβία χτυπούσε τρομοκράτες στην Υεμένη, δεν χτυπούσε το κράτος της Υεμένης και άμαχο πληθυσμό. Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και γι' αυτό είπα ότι αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε πάλι και να το δούμε. Η δε Σαουδική Αραβία είναι από τους κύριους συνεργάτες της Αιγύπτου, με την οποία έχουμε στενή συμμαχική σχέση. Αλίμονο λοιπόν αν εμείς εκείνη την περίοδο που δεν υπήρχε καμία σκιά δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Θα σας πω όμως τώρα και αυτό που δεν αναλογίστηκε κανείς, πόση ζημιά δηλαδή μπορεί να κάνει στη χώρα μας μια τέτοια συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι στοχοποιείται η χώρα απέναντι σε εκείνους που θα χρησιμοποιούσαν τα πυρομαχικά τα οποία εμείς θα πετούσαμε».
Είπε δηλαδή ότι δεν υπήρχε κανένα ψήφισμα (υπήρχαν ήδη δύο), ότι η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ανοίξει πριν από λίγες μέρες (είχαν γίνει άλλες δύο συζητήσεις με ισάριθμα ψηφίσματα) ότι η Σαουδική Αραβία χτυπούσε… τρομοκράτες και όχι άμαχο πληθυσμό (έχω ήδη παραθέσει τα στοιχεία για τους αμάχους) και ότι την περίοδο που ελάμβανε τις αποφάσεις του… δεν υπήρχε καμιά σκιά!
Δεν υπήρχαν δηλαδή ούτε νεκροί άμαχοι, ούτε παιδιά που σκοτώνονταν και λιμοκτονούσαν, ούτε η χολέρα, ούτε η ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία επισήμως είχε από τις 27 Μαρτίου 2015 ανησυχήσει το (σιωπηλό τώρα) υπουργείο των Εξωτερικών!
Να τους χαιρόμαστε!