Συνεχίζει να βελτιώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία και «ενεργοποιήθηκε» μετά το swap και τη staff level agreement στο Eurogroup μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Το εντυπωσιακό ράλι του τελευταίου μήνα έχει προσγειώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 44% χαμηλότερα από το 7,35% που άγγιζε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, βάζοντας πλώρη για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μεταξύ των τριών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Αποτέλεσμα της συνεχούς βελτίωσης είναι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το περιθώριο (η διαφορά απόδοσης) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να υποχωρήσει κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,765%. Ιστορικά, κάτω από το 4% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων είχε βρεθεί τον Ιούλιο του 2006.
Η θετική πορεία των ομολόγων σε αντίθεση με αυτή του Χρηματιστηρίου επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times». Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο, το οποίο από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16%, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, οι αποδόσεις των ομολόγων το ίδιο διάστημα έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 3% (σ.σ.: στις αρχές του 2017 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7%).
Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας απέδωσε την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2009 o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg πριν από μερικές ημέρες.
Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, τη Standard & Poor's και τη Moody's είχαν ως αποτέλεσμα να στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 25,5 δισ. ευρώ.
zougla.gr