6.11.17

“Γιατί η Τουρκία δεν θα πάρει S-400”! Τι πιστεύουν Αμερικανοί αναλυτές

Αμερικανοί αναλυτές δηλώνουν βέβαιοι πως ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να υλοποιήσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Η κυριότερη αιτία είναι το γεγονός πως αν το τολμήσει τότε θα θέσει σε κίνδυνο την παραλαβή των F-35.
Το CNBC σε ρεπορτάζ του φιλοξενεί απόψεις αμερικανών αναλυτών που υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους ρωσικούς S-400 ως μοχλό πίεσης.

“Μην εκπλαγείτε αν αυτή η συμφωνία για το σύστημα S-400 δεν προχωρήσει”, δήλωσε ο Richard Safran, αναλυτής άμυνας στο Buckingham Research στη Νέα Υόρκη.
Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται η προειδοποίηση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, αλλά και η απαίτηση της Άγκυρας να αγοράσει μαζί με τους S-400 και την τεχνογνωσία τους.
Οι αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συμφωνία  έχει και άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαλειτουργικότητας του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
«Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Luke Coffey, διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής Allison στο Ίδρυμα Heritage, ένα συντηρητικό think tank που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Πιστεύει ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους Ρώσους ως μοχλό για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία για ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ ή έναν ευρωπαϊκό σύμμαχο. Επίσης, δεν πιστεύει ότι η Μόσχα θα δώσει ποτέ την τεχνολογία S-400 στην Τουρκία.
Ο αναλυτής του Wolfe Research, Hunter Keay επισημαίνει ότι “η περαιτέρω αποξένωση της Τουρκίας από τις Η.Π.Α. και το  ΝΑΤΟ και οι στενότεροι δεσμοί της  με τη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για υπάρχοντα προγράμματα όπως το F-35”. Η Τουρκία περιμένει να παραλάβει 100 F-35 , με την πρώτη παράδοση αεροσκαφών να αναμένεται  το 2019.
“Η Τουρκία κάνει πολύ θόρυβο για να δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει μακριά ​​από το ΝΑΤΟ “, δήλωσε ο Λόρεν Τόμσον, σύμβουλος της βιομηχανίας άμυνας και επικεφαλής  του Ινστιτούτου του Lexington.
Ο Luke Coffey, διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής Allison στο Ίδρυμα Heritage δεν πιστεύει ότι η σχέση Πούτιν-Ερντογάν μπορεί να διαρκέσει:
” Οι χώρες  τους υπήρξαν ανταγωνιστές και εχθροί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η ιδέα ότι θα γίνουν ξαφνικά  στενοί φίλοι είναι ενάντια στην  ιστορία”.
militaire