3.11.17

Ποινική δίωξη κατά Λεωνίδα Μπόμπολα


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν ακόμη στην αρχή της, όταν ο κληρονόμος της κατασκευαστικής αυτοκρατορίας Μπόμπολα σε μία συνεδρίαση στελεχών του είχε προβεί σε μία ιστορική εκτίμηση: «Θα έρθει η στιγμή που θα μας τα πάρουν όλα». 

Η δημοσιογραφική αυτή πληροφορία τότε σε πολλούς είχε προκαλέσει μόνο μειδιάματα, σε εκείνους όμως που είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν τις διαστάσεις της κρίσης είχε προξενήσει βαθιά μελαγχολία. Η πληροφορία είχε δημοσιευθεί, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που την πρόσεξαν. 



Τα χρόνια πέρασαν. Το σκέλος της αυτοκρατορίας που αφορούσε στα ΜΜΕ κατέρρευσε με θόρυβο και τα
κομμάτια της πουλήθηκαν. Όσον αφορά στο κατασκευαστικό μέλος, επικεφαλής του οποίου είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας, τα πράγματα ακολούθησαν μια πιο βασανιστική πορεία. 

Πριν από χρόνια, η κυπριακή Δικαιοσύνη και ο γενικός εισαγγελέας Κύπρου έπειτα από ανακρίσεις και ταυτοποιήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική κατά 90% της εταιρείας ΕΛΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα, κατηγορήθηκε για δωροδοκία υψηλά ιστάμενων δημοσίων λειτουργών στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Πάφου. 

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού βρέθηκαν να εμπλέκονται σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Ο γενικός εισαγγελέας Κύπρου είχε τότε υπογράψει ένταλμα σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα και απέστειλε αίτημα δικαστικής αρωγής στην Αθήνα για την έκδοσή του. Ο καιρός πέρασε και η ελληνική Δικαιοσύνη παρενέβη με έναν καταλυτικό τρόπο. Άσκησε ποινική δίωξη κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα στη βάση των κατηγοριών που απηύθυνε η κυπριακή Δικαιοσύνη για δωροδοκία. 

Δύο είναι τα ζητούμενα: εάν με τη διαδικασία αυτή ο Λεωνίδας Μπόμπολας θα δικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια και μόνο ή εάν η διαδικασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έκδοσή του στην Κύπρο, όπου θα δικαστεί σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο και τις εγγλέζικες παραδόσεις. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο έκδοσης βουλεύματος, το οποίο ενδεχομένως να απαλλάξει τον κατηγορούμενο ή να στείλει την υπόθεση στο αρχείο. Αυτά τα ερωτήματα χρήζουν απάντησης που ουδείς είναι σε θέση να δώσει αυτήν τη στιγμή.

Η επίμαχη υπόθεση 
Στην εμπλοκή του Λεωνίδα Μπόμπολα στην υπόθεση είχε αναφερθεί ο διευθυντής της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο Ιωάννης Κοκότσης. Σύμφωνα με το philenews, στην τελευταία κατάθεση που έδωσε στους ανακριτές στις 30 Μαρτίου 2016, την προηγούμενη ημέρα που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο η δίκη που θα διεξαχθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης, ο Κοκότσης κατονόμασε τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Θεοφάνη Λώλο.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή του, ο Κοκότσης ισχυρίστηκε ότι οι μίζες ήταν κατόπιν οδηγιών και έγκρισης του Λεωνίδα Μπόμπολα. Η απόφασή του να μιλήσει για το εν λόγω θέμα ελήφθη μετά την κατάθεση του Αθανάσιου Κατρή, ο οποίος ήταν διευθυντής στην ΗΛΕΚΤΩΡ από το 2007 μέχρι και το 2012 και αντικαταστάθηκε από τον Κοκότση, ο οποίος ενέπλεξε τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Σύμφωνα με τον Κοκότση, ο Κατρής έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτό που ανέφερε. «Ο λόγος που δεν ενέπλεξα το όνομα του Λεωνίδα Μπόμπολα στις αρχικές μου καταθέσεις είναι γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου, η οποία κατοικεί στην Ελλάδα» είχε σημειώσει, συμπληρώνοντας ότι οι φόβοι του μετριάστηκαν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μπόμπολα. 

Όπως είχε υποστηρίξει ο Κοκότσης, «τίποτα δεν γινόταν σε σχέση με τις μίζες, εάν δεν έδινε την έγκρισή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Είχε πλήρη γνώση για τα ποσά και σε ποιους δίνονταν τα χρήματα. Για τις μίζες που έδινα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας τα γνώριζε και ήταν με την έγκριση και τις οδηγίες του που ενεργούσα».

zougla