Ακούσαμε εμβρόντητοι τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα, να εκστομίζει το απίθανο «Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα της κρίσης». Δεν είμαστε φιλόλογοι, αλλά κάτι δεν μας πήγαινε καλά, έχοντας άλλη ερμηνεία για τη φράση αυτή. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο, με αποτέλεσμα να αναρωτηθούμε εάν την ομιλία την έγραψε… ο Νίκος Καρανίκας.
Αντιγράφουμε από το Wikipedia, για να μην πάμε σε πιο… ψαγμένα:
Ο Ρουβίκωνας ή Ρουβικώνας ή Ρουβίκων (ιτ. Rubico) είναι το λατινικό όνομα ενός μικρού ποταμού στη βόρεια Ιταλία που χύνεται στην Αδριατική θάλασσα, βρίσκεται Β του Ρίμινι και Ν της Τσεζένα. Η φράση “διέβη τον Ρουβίκωνα” αναφέρεται σε ανθρώπους που εν γνώσει τους λαμβάνουν μια ριψοκίνδυνη απόφαση χωρίς επιστροφή.
Στη ρωμαϊκή εποχή, κατά τη ρεπουμπλικανική περίοδο, ο νόμος απαγόρευε στους Ρωμαίους στρατηγούς να τον διαβούν με τις λεγεώνες τους. Το μέτρο αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την είσοδο στρατού στην Ιταλία, επομένως και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου. Όταν ο Ιούλιος Καίσαρ το 49 π.Χ. αποφάσισε να τον περάσει, πριν συγκρουστεί με τον Πομπήιο, αναφώνησε την περίφημη ιστορική φράση “Ο κύβος ερρίφθη” (alea jacta est).
Για μια πολύ πιο αναλυτική αναφορά στο θέμα όποιος το επιθυμεί αξίζει να επισκεφθεί σχετική αναφορά στη «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».
Πάμε όμως και στην ουσία, εάν η σημασία της φράσης υποδηλώνει μια αποφασιστική ενέργεια ανάληψης μεγάλου ρίσκου, τι σχέση είχε αυτό με την έξοδο από την κρίση και -υποτίθεται- τα Μνημόνια; Απλή «κοτσάνα» ή «γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει»;
defence-point