Τον Δεκέμβριο του 2013 ξεσπά στην Τουρκία το περίφημο σκάνδαλο με τα «κουτιά από παπούτσια». Στο σκάνδαλο αυτό εμπλέκονται υπουργοί και ο γιος του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν. Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν video με τη μεταφορά κουτιών από παπούτσια γεμάτα με λεφτά. Λίγους μήνες αργότερα ο Ερντογάν έχει κερδίσει τις εκλογές και έχει απομακρύνει τους εμπλεκόμενους υπουργούς.
Απαντώντας στους επικριτές δηλώνει πως τα video αυτά είναι προϊόν μοντάζ. Για να το αποδείξει καλεί έναν φωτογράφο από τις ΗΠΑ που εξειδικεύεται στην κάλυψη γάμων και βαφτίσεων και ο οποίος κατά τον Τούρκο πολιτικό διαθέτει και ένα στούντιο το οποίο πάντα κατά τις τουρκικές Αρχές είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο ανάλυσης των μαγνητοσκοπημένων video και να αποφανθεί εάν είναι προϊόν μοντάζ ή όχι.
Οι πάντες στην Τουρκία ζητούν από τον Ερντογάν να ανατρέξει σε γνωστό ευρωπαϊκό ή αμερικανικό ινστιτούτο, να αναλάβει την εξέταση των video και να διαδραματίσει ρόλο εμπειρογνώμονα. Ο Ερντογάν το αρνείται και παραμένει στην ετυμηγορία του αγνώστου φωτογράφου γάμων και βαφτίσεων. Είπαμε, ο Ερντογάν έχει κερδίσει τις εκλογές και είναι πανίσχυρος.
Το 2013 οι Αμερικανοί αλλά και ο ΟΗΕ έχουν επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν. Οι διατάξεις που προσδιορίζουν τη διεθνή λειτουργία αυτού του εμπάργκο είναι σαφείς. Ο καθένας μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν αρκεί από τις εξαγωγές ή εισαγωγές από και προς το Ιράν, τα ποσά που καταβάλλονται ένθεν-κακείθεν να τοποθετούνται σε συγκεκριμένη τράπεζα που έχει προδηλωθεί ώστε το ψηφιακό αποτύπωμα της διακίνησης του χρήματος να παρακολουθείται από τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες.
Η Τουρκία επισήμως ανακοινώνει πως η τράπεζα που θα διαδραματίζει αυτό τον ρόλο είναι η «Halk». Οι Αμερικανοί παρακολουθούν. Όντως η Τουρκία κλείνει μέσω ιδιωτών πολλές συμφωνίες με την Τεχεράνη. Καταρχήν το φιλέτο των συναλλαγών αφορά την τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου που εισάγει η Τουρκία από τα Περσικά αποθέματα. Παράλληλα ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τομείς όπως εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, βιομηχανικών υλικών και άλλων ειδών κατανάλωσης αλλά και φάρμακα και χημικά, ο κατάλογος είναι μακρύς.
Τα τιμολόγια όντως κατατίθενται στην τράπεζα «Halk». Ο λογαριασμός, όπως επιβάλει ο ΟΗΕ, έχει ανοιχθεί και εκεί κατατίθενται τα ποσά από την εμπορική δραστηριότητα. Ωστόσο οι Αμερικανοί που παρακολουθούν διαπιστώνουν πως αντί τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν προς τους ιδιώτες ή τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά με το Ιράν, αλλάζουν δρόμο.
Το χρήμα βγαίνει από την τράπεζα «Halk» αλλά και από ορισμένες άλλες κρατικές τράπεζες που εν τω μεταξύ έχουν εμπλακεί στο παιχνίδι. Τα ποσά βγαίνουν στην ελεύθερη αγορά και μετατρέπονται σε ράβδους χρυσού. Η φορολογία για την αγορά χρυσού στην Τουρκία είναι σχεδόν μηδαμινή. Οι ράβδοι χρυσού φορτώνονται σε τακτικά διαστήματα σε ένα liar jet που απογειώνεται από την Τουρκία και προσγειώνεται κάπου στο Ιράν.
Με λίγα λόγια η Τουρκία σπάει το εμπάργκο του ΟΗΕ, εισάγει ρευστό σε δολάρια από το Ιράν μέσω κρατικών τραπεζών, μετατρέπει τα δολάρια σε χρυσό και τα στέλνει πίσω στην Περσία. Κλασική περίπτωση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η Τουρκία παίρνει όμως μίζα για αυτό και η μίζα αυτή κατευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα που διεξάγει αυτή την κομπίνα. Στο κύκλωμα αυτό είναι ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν, υπουργοί του Τ. Ερντογάν και δύο περίεργοι τύποι ο ένας αυθεντικός Πέρσης και ο άλλος Πέρσης αλλά με τουρκική υπηκοότητα. Το ύψος της μίζας για την τουρκική πλευρά ανέρχεται στα 16,1 δισ. δολάρια. Το ύψος της μίζας για τους Ιρανούς συνεταίρους είναι άγνωστο.
Τα πρόσωπα, τα δύο κυκλώματα και η κομπίνα με το πετρέλαιο
Επικεφαλής του κυκλώματος από την περσική πλευρά είναι ένας νεαρός 33 ετών -που είναι αμφισβητήσιμο- αν έχει τελειώσει το δημοτικό με τουρκική υπηκοότητα αλλά περσικής καταγωγής και ονομάζεται Ρεζά Ζαράμπ. Το δεξί του χέρι ονομάζεται Μπεμπέκ Ζανκανί, Ιρανός επιχειρηματίας, πρώην στρατιωτικός, που διαθέτει ένα στόλο από πλοία και μία αεροπορική εταιρεία.
Από την πλευρά της Τουρκίας οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Δεκεμβρίου 2013 είναι οι εξής: Ο υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Καπλαγιάν (προφανώς αρμενικής καταγωγής), ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (όνομα και πράμα).
Την ίδια στιγμή που διεξάγεται η διακίνηση μαύρου χρήματος σε τραπεζικό επίπεδο, κάτω εκεί στον περσικό κόλπο στήθηκε μια περίεργη φάμπρικα. Δεξαμενόπλοια φορτώνουν πετρέλαιο από το Ιράν αλλά μόνο στο 70% της χωρητικότητας τους. Λίγα μίλια παραπάνω στην έξοδο του περσικού κόλπου, στα διεθνή ύδατα, και απέναντι ακριβώς από το Ομάν φορτώνουν άλλο ένα 30% πετρέλαιο. Η κομπίνα είναι καλοστημένη. Το κάθε φορτίο πετρελαίου διεθνώς φέρει το δικό του «αποτύπωμα».
Οι διεθνείς τελωνειακές Αρχές με μια απλή ανάλυση του πετρελαίου που βρίσκεται σε ένα δεξαμενόπλοιο ξέρουν από ποια χώρα προέρχεται και γνωρίζουν ακόμη και από ποια περιοχή έχει αντληθεί. Το κύκλωμα που έστησε το κόλπο στον περσικό αναμειγνύει το περσικό πετρέλαιο με το πετρέλαιο του Ομάν και έτσι χάνεται η γραμμή ταυτοποίησης του πετρελαϊκού αποτυπώματος. Τα δεξαμενόπλοια με το αναμεμειγμένο φορτίο εγκαταλείπουν τον περσικό και πωλούν το εμπόρευμά τους στη διεθνή αγορά. Τα χρήματα αυτά οδεύουν σε διάφορους προορισμούς στην Τουρκία και στο Ιράν.
Οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι διαπιστώνουν αρκετά αργότερα πως ενώ υφίστανται σοβαρά προβλήματα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας το οποίο εμφανίζει σταθερά ελλείμματα, ξαφνικά, υπάρχουν εισροές οι οποίες εξισορροπούν το ισοζύγιο. Αυτό συμβαίνει συχνά. Οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι αρχίζουν να αναλύουν το φαινόμενο. Πολύ αργότερα θα γίνει αντιληπτό πως τα χρήματα του παράνομου κυκλώματος πετρελαίου καταλήγουν στον τουρκικό κορβανά για να καταδείξουν αλλοιωμένη εικόνα της τουρκικής οικονομίας. Αυτό έχει διπλό όφελος. Ο μεν Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να περηφανεύεται για την αποτελεσματικότητα της τουρκικής οικονομίας, οι δε δανειστές της χώρας και το διεθνές τραπεζικό σύστημα καθησυχάζεται. Με λίγα λόγια οι τόκοι δεν ανεβαίνουν.
Οι κοριοί, οι μυστικοί αστυνομικοί και το σύστημα Γκιουλέν
Τον Δεκέμβριο του 2013 η Τουρκία ανακαλύπτει μέσω video πως φορτηγά ολόκληρα αλλά και τζιπάκια μεταφέρουν κουτιά από χαρτόνια για παπούτσια γεμάτα με λεφτά σε διάφορους προορισμούς. Τα video που μεταδίδονται είναι σαφές ότι προέρχονται από συστηματική παρακολούθηση μέσω κάμερας και κοριών διαφόρων γραφείων και κατοικιών γνωστών παραγόντων του συστήματος Ερντογάν.
Πριν λίγους μήνες είχε ξεσπάσει η εξέγερση του Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη με τους νεαρούς Τούρκους να απαιτούν αλλαγή κυβερνητικού συστήματος. Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες και για εβδομάδες η Τουρκία βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού. Τότε διαπιστώθηκε και το πρώτο ρήγμα μεταξύ του Τ. Ερντογάν και του μέντορά του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Σημειώνεται ότι ο Γκιουλέν δεν είναι κανένα αθώο παιδάκι. Εδώ και καιρό είχε εγκατασταθεί σε μία φάρμα στις ΗΠΑ απ' όπου κυβερνούσε την τεράστια αυτοκρατορία του στον ισλαμικό κόσμο στήνοντας παντού σχολεία, ειδικά φροντιστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οικοτροφεία, αλλά και εμπορικούς συνδέσμους.
Από την Κίνα και το Καζακστάν μέχρι την Αίγυπτο και την Γερμανία και από την Αφρική μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, όπου υπήρχε τέμενος και ισλαμική κοινότητα υπήρχε και κάποιος εκπρόσωπος του Φ. Γκιουλέν. Που βρέθηκαν τα χρήματα για μία τέτοια αυτοκρατορία; Πάντως όχι στις τσέπες του Τούρκου ιμάμη. Κάποιος άλλος «χορηγός» έκανε τη δουλειά.
Στην Τουρκία είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως πίσω από τον Φ. Γκιουλέν ήταν και είναι το βαθύ κράτος των ΗΠΑ. Και το βαθύ κράτος των ΗΠΑ σημαίνει CIA.
Τον Δεκέμβριο του 2013 τα μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν που έχουν δικτυωθεί μέσα στην τουρκική αστυνομία στήνουν κάμερες παρακολούθησης και βάζουν κοριούς για να παρακολουθήσουν το κύκλωμα που έχει στηθεί μεταξύ Περσίας και Τουρκίας. Στις καταγραφές αυτές ακούμε υπουργούς, στελέχη και το οικογενειακό περιβάλλον του Τ. Ερντογάν να δίνουν εντολές του τύπου «βάλε στα κουτιά 500.000» ή «φέρε μου ένα γεμάτο κουτί» κλπ. Είπαμε όμως. Ο Τ. Ερντογάν σε διάγγελμά του δηλώνει πως όλα αυτά είναι προϊόν μοντάζ αφού το φιλαράκι του ο φωτογράφος από τις ΗΠΑ που εξειδικεύεται σε φωτογραφήσεις γάμων και βαφτίσεων, ως επίσημος εμπειρογνώμων του τουρκικού κράτους, δηλώνει πως όντως οι μαγνητοσκοπήσεις αυτές είναι προϊόν μοντάζ. Είπαμε επίσης πως ο Ερντογάν έχει κερδίσει τις εκλογές και είναι πανίσχυρος.
Πώς χάλασε η δουλειά
Η τουρκική μίζα έφτανε τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μίζα όμως που έπαιρναν οι Πέρσες δεν είναι καθορισμένη ακόμη. Φαίνεται όμως πως κάποιος δεν έκανε καλά τη μοιρασιά στην Τεχεράνη. Διότι ξαφνικά συνέβη το εξής παράδοξο. Το δεξί χέρι του Ρεζά Ζαράμπ, ο γνωστός πρώην στρατιωτικός και νυν επιχειρηματίας κ. Ζανκανί συλλαμβάνεται για διαφθορά, φυλακίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο χωρίς όμως ποτέ να εκτελεστεί η ποινή.
Την ίδια περίπου περίοδο ο επικεφαλής του κυκλώματος, ο ηλικίας 33 ετών απόφοιτος (είναι δεν είναι) του δημοτικού Ρεζά Ζαράμπ βρίσκεται στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και σύμφωνα με τα επίσημα χαρτιά συλλαμβάνεται από τις αμερικανικές Αρχές. Αυτοί που γνωρίζουν όμως πρόσωπα και πράγματα στην Τεχεράνη και την Άγκυρα εξηγούν πως ο Ρεζά Ζαράμπ βλέποντας τα πράγματα να σκουραίνουν απλώς παραδόθηκε στις αμερικανικές Αρχές.
Έχουμε λοιπόν τον επικεφαλής του κυκλώματος και τον βοηθό του να βρίσκονται ο ένας στη φυλακή της Τεχεράνης και ο άλλος σε κάποια φυλακή των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα όμως οι δικαστικές Αρχές της Αμερικής λαμβάνουν περίπου 3,5 χιλιάδες ντοκουμέντα, video, τηλεφωνικές υποκλοπές και άλλα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των συνδιαλλαγών μεταξύ των μελών του κυκλώματος που ξέπλενε μαύρο χρήμα στην Τουρκία μέσω των κρατικών τραπεζών αλλά και εκείνων που έστησαν το παράνομο κύκλωμα διακίνησης πετρελαίου από τον περσικό προς τις διεθνείς αγορές.
Οι δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ άρχισαν τη δουλειά τους και ανέκριναν τον Ρεζά Ζαράμπ. Τούρκοι δικηγόροι προσπάθησαν να έχουν επαφή με τον κρατούμενο στις αμερικανικές φυλακές αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε κατορθωτό. Ο Ζαράμπ είναι άφαντος. Δεν βρίσκεται στο κελί που επίσημα έπρεπε να βρίσκεται, ούτε στην φυλακή όπου επίσημα κρατείτο. Είναι προφανώς κάπου αλλού διότι απλά είναι ο κύριος μάρτυρας - κατηγορούμενος στη δίκη για όλη αυτή την υπόθεση η οποία αρχίζει στις 27 Νοεμβρίου 2017, δηλαδή σε λίγες μέρες. Θα θυμάστε ότι ο βοηθός του στην Τεχεράνη είναι και αυτός στη φυλακή, είναι καταδικασμένος σε θάνατο αλλά η ποινή δεν έχει ποτέ εκτελεστεί. Αυτό έχει σημασία διότι όπως δηλώνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη οι δύο αυτοί άνθρωποι προφανώς έχουν ήδη κελαηδήσει. Πρέπει να έχουν πει πολλά αν όχι όλα.
Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο Τ. Ερντογάν έστειλε στις ΗΠΑ τον πρωθυπουργό του Γιλντιρίμ για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της χώρας. Μετά από πολλά καψόνια που του έστησαν οι Αμερικανοί, ο Γιλντιρίμ αντιμετώπισε έναν τοίχο όταν υπέβαλε το αίτημα του. Το αίτημα αυτό ήταν απλό. Οι τουρκικές Αρχές ζητούσαν να εκδοθεί στην Τουρκία ο επικεφαλής του κυκλώματος Ρεζά Ζαράμπ. Οι Αμερικανοί κοίταξαν περίεργα τον Γιλντιρίμ, του ευχήθηκαν καλό ταξίδι επιστροφής και του είπαν πως κάτι τέτοιο, δηλαδή η έκδοση στην Τουρκία του βασικού κατηγορουμένου και μάρτυρα για την υπόθεση αυτή, δεν μπορεί να γίνει.
Μόλις ο Γιλντιρίμ προσγειώθηκε στην Άγκυρα συνέβη το εξής, επίσης, παράδοξο. Ανακοινώθηκε επίσημα με ΦΕΚ της Τουρκοκυπριακής διοίκησης πως ο πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Μπαγίς και βασικός μοχλός σε αυτό το κύκλωμα διαθέτει πλέον τουρκοκυπριακή υπηκοότητα και άρα δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ αφού δεν υπάρχει σχετική συμφωνία. Προσοχή, η ανακοίνωση έγινε με επίσημο ΦΕΚ του ψευδοκράτους. Ένα 24ωρο μετά πληροφορηθήκαμε πως ο υπουργός Οικονομικών της περιόδου αυτής δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Τουρκίας διότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Μάθαμε και κάτι άλλο, και αυτό μόλις το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2017. Οι δικαστικές Αρχές της Τουρκίας προέβησαν σε ποινική δίωξη κατά των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ κατηγορώντας την αμερικανική δικαιοσύνη ότι παράνομα έχει στα χέρια της, ντοκουμέντα, video, τηλεφωνικές υποκλοπές κλπ αφού ποτέ το τουρκικό κράτος επίσημα δεν έχει αποστείλει τέτοιο υλικό στις ΗΠΑ. Μιλάμε για τρέλα.
Οι δικαστικές Αρχές της Τουρκίας ζητούν να παραδοθεί αμέσως στην Τουρκία όλο αυτό το υλικό, πράγμα που ποτέ βεβαίως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς όταν μάλιστα η δίκη για την υπόθεση αυτή αρχίζει στις 27 Νοεμβρίου. Τι προσπαθεί λοιπόν να κάνει ο Ερντογάν; Απλά προετοιμάζει την κοινή του γνώμη.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα
Είναι προφανές πως στην Άγκυρα κυριαρχεί η κατήφεια και η γενική ανασφάλεια ενόψει της έναρξης της δίκης της 27ης Νοεμβρίου. Αν τα στοιχεία που διαθέτει η αμερικανική δικαιοσύνη είναι αυτά που νομίζουμε τότε καθίσταται σαφές πως το νήμα της υπόθεσης οδηγεί κατευθείαν στον σημερινό πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας Τ. Ερντογάν.
Αν αυτό αποδειχθεί αλλά και γίνει δεκτό από τους Αμερικανούς δικαστές τότε η θέση του σημερινού προέδρου της Τουρκίας είναι εξαιρετικά επισφαλής διότι είναι πάρα πολύ πιθανόν να διαταχθεί η ποινική του δίωξή. Μιλάμε για 16 δισεκατομμύρια δολάρια μίζα μόνο για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος χωρίς τα έσοδα από το παράνομο πετρελαϊκό κύκλωμα.
Ήδη ο Γιλντιρίμ και η οικογένειά του έχουν πιαστεί δύο φορές στα πράσα μαζί με την οικογένεια Ερντογάν με offshore στην Μάλτα και τα ονόματα μελών της οικογενείας Ερντογάν και Γιλντιρίμ φιγουράρουν τόσο στα Paname Papers όσο και στα πιο πρόσφατα Paradise Papers.
Ο «άγνωστος» γιος του Τ. Ερντογάν του οποίου υπάρχει μόνο μία φωτογραφία στο διαδίκτυο, επαναλαμβάνουμε μόνο μία, ήταν και είναι επικεφαλής μιας τεράστιας εφοπλιστικής δραστηριότητας με έδρα τη Μάλτα κυρίως, ενώ οι υιοί του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ διαθέτουν και αυτοί εφοπλιστική εταιρεία με offshore στην Μάλτα της οποίας τα στοιχεία βγήκαν πριν λίγε μέρες στη δημοσιότητα μέσω των Paradise Papers.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν πως αμέσως μετά την 27η Νοεμβρίου θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις και είναι επίσης προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση, ο Τσίπρας, και κυρίως ο Νίκος Κοτζιάς, γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες επ' αυτού του ζητήματος. Είναι λοιπόν αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου όπως έχει ειπωθεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι εδώ και μία βδομάδα οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και προφανώς με τις ΗΠΑ έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο σύγκρουσης το οποίο πια αφορά ακόμη και την δυνατότητα της Τουρκίας να έχει πρόσβαση σε αμυντικό υλικό υψηλής τεχνολογίας του ΝΑΤΟ.
Τίθεται σε αμφιβολία από επίσημους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ ακόμα και η δυνατότητα αγοράς των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από την Τουρκία λόγω, ίσως να αποτελεί και άλλοθι, της συμφωνίας Άγκυρας - Μόσχας για την προμήθεια του αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Το ερώτημα είναι αν στις αμέσως επόμενες ημέρες ο Τ. Ερντογάν μέσω μίας δικαστικής εμπλοκής στο σκάνδαλο με τα χαρτοκιβώτια από παπούτσια θα γίνει ένας νέος... Μιλόσεβιτς με διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.
Όλα αυτά ο πρόεδρος της Τουρκίας τα γνωρίζει πολύ καλά και μάλιστα με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που έχουν διακινηθεί δημοσιογραφικά. Ο λόγος είναι απλός. Ήταν αυτός ο ίδιος που βρισκόταν στο επίκεντρο αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Και μία ακόμα λεπτομέρεια για να κλείσουμε. Από την πλευρά της Τουρκίας ο επίσημος εκπρόσωπος της Άγκυρας στο κόλπο του περσικού κόλπου με την διακίνηση παράνομου φορτίου πετρελαίου ήταν ο ίδιος ο αρχηγός της ΜΙΤ, δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών του Τ. Ερντογάν. Ο περίφημος κ. Χακάν Φιντάν.
zougla.gr