Να εξηγηθείτε μαζί του, γιατί αν τον κουβαλήσετε στην Ελλάδα και πάει και στη Θράκη, τότε να πάτε να κρυφτείτε Juan
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ημερομηνίες για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου.
Η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού και ο Ερντογάν θα έχει συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόγραμμα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αποτελεί δε κρίσιμο ερωτηματικό αν ο Τούρκος Πρόεδρος ζητήσει να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς αποτελεί πάγια τακτική του η επίσκεψη σε μειονότητες σε χώρες που επισκέπτεται, όπως έπραξε π.χ. στην Αλβανία ή τη Σερβία.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται οργισμένο από την απόφαση του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την περασμένη Πέμπτη την «Τουρκική Ένωση Θράκης», γεγονός που προκάλεσε την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί του.
Προβληματισμός από την επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στην Θράκη
«Η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στη μειονότητα», δήλωσε από την Κομοτηνή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.
Τον κ. Τσαβούσογλου υποδέχθηκαν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Αμανατίδης, και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.
O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στη ομιλία που έκανε στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στην περιοχή Γιακά από τη συμβουλευτική επιτροπή της μειονότητας της δυτικής Θράκης, είπε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο που επισκέπτεται τα εδάφη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, με τον τίτλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
«Η Τουρκία πάντα είναι δίπλα στη μειονότητα και θα συνεχίσει να είναι. Εμείς ως μητέρα-πατρίδα, ως Τουρκία δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνους και δεν σας αφήσαμε ποτέ.
Η οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τις περιοχές αυτές, μέσα σε αυτό το λεκανοπέδιο πολιτισμού εδώ, μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποτελεί παράδειγμα για την Τουρκία. Θεωρούμε καθήκον μας να είμαστε μαζί τους με κάθε ευκαιρία και στις δυσάρεστες και στις ευχάριστες ημέρες» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
«Η αντίληψη αυτή δεν ισχύει μόνο για τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη, αλλά και στη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη ‘Μακεδονία’ και σε άλλες τουρκικές δημοκρατίες», είπε ο Χακάν Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως θεωρούν καθήκον την παρουσία τους στα εδάφη αυτά, όχι μόνο με τη φυσική τους παρουσία αλλά και με την πολιτική τους ταυτότητα ή μέσω θεσμικών διοργανώσεων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέροντας ότι η μειονότητα έχει χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, συνέχισε:
«Είδα ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Βασικά είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να συζητάτε, να τίθενται στο τραπέζι όλα τα θέματα, να διατυπώνουν όλοι τις απόψεις τους. Όταν μπορείτε να διατυπώνετε τις απόψεις σας, έχετε μεγαλύτερες ελπίδες για λύση και για άνοιγμα των διαύλων επικοινωνίας».
Εδώ και αρκετό διάστημα πραγματοποιούνται αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και για την επίλυση των διαφορών, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Φωτογραφίες από τις «βόλτες» του Χακάν Τσαβούσογλου στην Θράκη που πρέπει να προβληματίσουν: