22.11.17

Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Το ΥΠΕΞ απειλεί με 10ετή κάθειρξη όποιον δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα!

Έμμεση απειλή στον Ανδρέα Λοβέρδο που έδωσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα για την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία μετά την κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να απειλήσει όσους δημοσιεύσουν απόρρητα στοιχεία για την εκποίηση αμυντικού υλικού στο Ριάντ ότι θα κατηγορηθούν για... κατασκοπεία αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο 10ετούς κάθειρξης!


Με μία μεθοδευμένη προσπάθεια να δώσουν τέλος στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας που λόγω των χειρισμών, πράξεων και παραλείψεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απειλεί τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, το πρωθυπουργικό γραφείο αρχικώς ζήτησε τη μετάθεση της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης των κυρίων Καμμένου και Μητσοτάκη για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. 
Αφού μάλιστα προανήγγειλαν ότι στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ θα λάβει το λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Κοτζιάς και το υπουργείο Εξωτερικών που με αφορμή την κατάθεση απορρήτων εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας!

Αφού αυτοαποθεώνεται ότι μέχρι τούδε έχει τηρήσει στάση σιωπής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι γνώμονας των κινήσεών του είναι «η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία» όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών «δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».
Για το λόγο αυτό ο κ. Κοτζιάς -εννοείται εξ ονόματος ολόκληρης της κυβέρνησης- προειδοποιεί όποιον πολιτικό ή δημοσιογράφο δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ότι κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι 10 ετών!

Η πρωτοφανής ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

Επικαλούνται το απόρρητο και φανερώνουν την αδυναμία τους
Η επίκληση του απορρήτου στην υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει την αμηχανία των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα για το πώς θα χειριστούν τον φάκελλο της εκποίησης αμυντικού υλικού στο Ριάντ.

Από τις 5 Νοεμβρίου που αποκαλύφθηκε από το ΘΕΜΑ, η υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία προκαλεί το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που ζητά να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΘΕΜΑ αλλά και το www.protothema.gr έχουν δημοσιεύσει σειρά από έγγραφα που δείχνουν τα λάθη, τις αστοχίες αλλά και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας στην υπόθεση.

Ο χαρακτηρισμός «απόρρητο» προφανώς αφορά το περιεχόμενο των πληροφοριών που περιέχονται σε ένα έγγραφο. Όταν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ένα τηλεγράφημα ή άλλο έγγραφο -για παράδειγμα στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ από 24 Αυγούστου δεν είναι πραγματικά απόρρητες, η αρμόδια αρχή όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποχαρακτηρίσει το έγγραφο που έχει διαβαθμιστεί σαν απόρρητο. 

Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα του πρεσβευτή Πολυχρόνη Πολυχρονίου που είχε τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου για την πώληση βλημάτων στους Σαουδάραβες δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Μπορεί το τηλεγράφημα του κ. Πολυχρονίου να είχε χαρακτηριστεί σαν «απόρρητο», όμως επί της ουσίας στο σημείωμά του ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία επαναλάμβανε όσα είχε αναφέρει από τις 13 Ιουνίου του 2017 σε απλό email του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government», ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Κλουβάτος σε ένα αδιαβάθητο email. Την ίδια πληροφορία απέστειλε στην Αθήνα ο κ. Πολυχρονίου με τηλεγράφημα που διαβάθμισε σαν απόρρητο. Είναι όμως; 

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες πληροφορίες με αυτές που θεωρούνται απόρρητες στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνονται σε μια σειρά από έγγραφα των αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που χειρίστηκαν την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πώς γίνεται όλοι οι αξιωματικοί να μην χαρακτήρισαν σαν διαβαθμισμένες τις ίδιες πληροφορίες; Μήπως δεν ήταν πραγματικά απόρρητες πληροφορίες και γι' αυτό δημοσιεύθηκαν σαν αδιαβάθμητες στην αλληλογραφία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων;

protothema