24.10.17

Εν αναμονή για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του ΠΝ (φωτό)

Με την συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδος για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο το συμβόλαιο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015.

Οι δύο συμβάσεις, που αθροιστικά πλησιάζουν τα 3 δισ. δολάρια, είναι τα μοναδικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί από το 2006, όταν οι αμυντικές προμήθειες ανεστάλησαν λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Την άνοιξη του 2015 είχε αποκαλυφθεί ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό στους Έλληνες πολίτες. 
Μετά την αποκάλυψη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε υποστηρίξει ότι τα παροπλισμένα από το 2009 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ήταν ηλικίας 25 ετών, αλλά τα ντοκουμέντα αποδείκνυαν ότι τα συγκεκριμένα P-3B κατασκευάστηκαν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.
Τότε υποστήριξαν ότι το αεροσκάφος δεν παρουσιάζει βλάβες με το πέρασμα του χρόνου, αφού -κατά την άποψη των υπευθύνων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας- σημασία έχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που μπαίνουν πάνω στο αεροσκάφος-πλατφόρμα. 
Ωστόσο, έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου των ΗΠΑ εξηγούσε ότι η άτρακτος των P-3 αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα φθοράς και ότι τα αεροσκάφη έχουν χαμηλά ποσοστά διαθεσιμότητας. Άλλο επιχείρημα του Ελληνικού Πενταγώνου ήταν ότι η αναβάθμιση των λεγόμενων «Πάπα 3» ήταν η καλύτερη λύση. Κι αυτή η γραμμή άμυνας ανατράπηκε από επιστολή του ίδιου του εκπροσώπου της Lockheed Martin, στην οποία αναφερόταν ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3B είναι ασύμφορος.
«Η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν είναι συμφέρουσα και έχει μεγάλο ρίσκο», έγραφε σε σημείωμά του προς το ΓΕΝ ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, από το σύνολο των 499 εκατ. δολαρίων, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η ελληνική πλευρά έχει ήδη πληρώσει 305,9 εκατ., δηλαδή το 61% της οφειλής, χωρίς να έχει παραληφθεί ούτε βίδα από τα ανακατασκευαζόμενα αεροσκάφη.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό της περίεργης αυτής υπόθεσης με την ανακατασκευή των P-3B ήταν η διαβεβαίωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι το Δημόσιο δεν θα πληρώσει 500 εκατ. δολάρια για να ξαναπετάξουν τα «Πάπα 3» και ότι το τελικό κόστος θα είναι πολύ μικρότερο. 
«Ακούγονται διάφορα νούμερα και γράφονται σε μια κυριακάτικη εφημερίδα σχεδόν κάθε εβδομάδα. Δεν είναι αληθινά», δήλωνε ο κ. Καμμένος τον Μάιο του 2015 από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας, δίνοντας τον λόγο του ότι λέει την αλήθεια πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, το ποσό αυτό των 499 εκατ. δολαρίων είναι η οροφή (σ.σ.: Σας θυμίζει κάτι;). Δεν υπάρχει πρόγραμμα που να μην έχει τουλάχιστον έκπτωση 20%-30%. Αρα, μιλάμε για 350 εκατ. δολάρια».
Σε επίσημο έγγραφό του προς τη Βουλή με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο έχει καταβάλει στην αμερικανική Lockheed Martin το ποσό των 305.926.449 δολαρίων για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B. Το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος έχει ήδη προπληρώσει το 61% της συνολικής αξίας της σύμβασης χωρίς να έχει παραληφθεί ούτε βίδα από τα ανακατασκευαζόμενα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
Ο κ. Καμμένος, δε, στο ίδιο έγγραφό του προς τους βουλευτές του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Δανέλλη τόνιζε ότι πέτυχε βελτίωση των ποιοτικών παραμέτρων της συμφωνίας καθότι θα εκσυγχρονιστούν πέντε αντί τεσσάρων P-3B (ενώ από την αρχή είχε ανακοινώσει ότι θα εκσυγχρονιστούν πέντε!), συμπεριλήφθηκε follow on support και το πιλοτήριο των αεροσκαφών θα διαμορφωθεί σε glass cockpit. 
Παρ’ όλα αυτά, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών υπηρεσιών και του Ντόναλντ Τραμπ ότι η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 θα κοστίσει 2,404 δισ. δολάρια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκε πάλι... εκπτώσεις, γράφοντας στο Twitter ότι η οροφή του προγράμματος είναι το 1,1 δισ. ευρώ και ότι τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και... αντισταθμιστικά.
Έπειτα από αυτά, μπορείτε να τους πιστέψετε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των 123 F-16 θα κοστίσει 1,1 δισ. (στην κυβέρνηση ακόμη δεν μπορούν να αποφασίσουν αν εννοούν δολάρια ή ευρώ) και όχι 2,404 δισ. δολάρια όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ;



pronews