Σε αναμενόμενη οικονομική ασφυξία θα οδηγηθεί η Καταλονία από την προσεχή Δευτέρα με τη μονομερή ανακήρυξη της ως αυτόνομης περιοχής από το τοπικό Κοινοβούλιο καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις την εγκαταλείπουν
Φυσικά το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε αποσχιστική ενέργεια και μια επέμβαση του ισπανικού Στρατού δεν μπορεί να αποκλεισθεί
Eξ' αρχής είχαμε τονίσει το γεγονός ότι η Καταλονία είναι μεν πλούσια περιφέρεια εντός Ισπανίας αλλά λόγω του ισπανικού προϋπολογισμού και του ισπανικού ειδικού βάρους.
Μόνη της «έξω» θα αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Ακόμα και ο τουρισμός για τον οποίον περηφανεύεται μπορεί να πληγεί άμεσα από τους tour operators.
Όσο για τις περιβόητες υποδομές της έγιναν με χρήματα του ισπανικού λαού το 1992 για να διεξαχθούν οι τότε Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η άνοδος της Βαρκελώνης ως τουριστικού προορισμού ξεκίνησε τότε
Η αβεβαιότητα και η τεταμένη κατάσταση οδηγούν μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις της Καταλονίας να φεύγουν από τη Βαρκελώνη ή να εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο. Ήδη η καταλανική τράπεζα Sabadell, μία μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας και μία ιστορική κλωστοϋφαντουργία έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά της έδρας τους.
Μάλιστα, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να διευκολύνει και νομοθετικά όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.
Στο σημερινό, εβδομαδιαίο, υπουργικό συμβούλιο η συντηρητική κυβέρνηση θα εξετάσει τα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η μονομερής πορεία της Καταλωνίας προς την ανεξαρτησία, με κυριότερο αυτό της μεταβολής του νόμου περί εταιρειών, ώστε να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις (και ιδίως οι τράπεζες) να αλλάζουν την έδρα τους χωρίς να χρειάζεται να την υποβάλουν πρώτα για έγκριση στους μετόχους.
Μία τέτοια απόφαση θα έλυνε τα χέρια στην μεγάλη καταλανική τράπεζα La Caixa να μεταφέρει την έδρα της στην Πάλμα της Μαγιόρκας, έπειτα κι από την αποδημία στο Αλικάντε της έτερης μεγάλης τράπεζας Sabadell, της οποίας όμως το καταστατικό ήδη είχε ενσωματώσει μία σχετική τροποποίηση του νόμου περί κεφαλαιακών επιχειρήσεων που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 2015.
Ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Άλβαρο Ναδάλ δήλωσε χθες πως η προκλητική στάση των Καταλανών αυτονομιστών «εξαναγκάζει» τις μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν έδρα, εξαιτίας της «μεγάλης αβεβαιότητας» που δημιουργείται στην περιοχή, κάτι που αποτελεί «ζοφερό» παράγοντα για όλη την οικονομία, καθώς «βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια και την δουλειά που έχουν βάλει ολάκερες γενιές» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ισπανία.
Η προβλεπόμενη νομοθετική τροποποίηση για την αλλαγή έδρας κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει ότι η απόφαση αυτή να μπορεί να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και να μην χρειάζεται η άμεση επικύρωσή της από την συνέλευση των μετόχων, η οποία να μπορεί να συγκληθεί σε βάθος χρόνου. Με βάση αυτήν την τροποποίηση δίνεται η ευκαιρία στην Caixa, αφ’ενός να αλλάξει έδρα κι αφ’ ετέρου να μπορέσει να μεταβάλει το εσωτερικό της καταστατικό με βάση την αλλαγή τούτη, προτού συγκαλέσει την συνέλευση των μετόχων.
Εκτός όμως από τις τράπεζες, και άλλες μεγάλες καταλανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη φυγή τους, ή ότι την ετοιμάζουν. Η μεγάλη ασφαλιστική Catalana Occident ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με «προσοχή» τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις «με γνώμονα την πορεία των γεγονότων», ενώ ήδη η πρωτοπόρα μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας Oryzon ανακοίνωσε πως μεταφέρει την έδρα της στο Κορνελιά της Μαδρίτης. Τη Μαδρίτη επέλεξε για να μεταφέρει την έδρα της και η ιστορική κλωστοϋφαντουργία DOGI, leader στον τομέα της στην Ευρώπη.
Παράλληλα, άλλοι τομείς της καταλανικής βιομηχανίας, όπως ο αγροτοδιατροφικός και η οινοποιία φοβούνται το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ τους στην υπόλοιπη Ισπανία (όπως είχε συμβεί με σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα του 2014).
Ήδη η μεγάλη οινοποιεία Codorniu (έτος ίδρυσης το 1551) με σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως είναι ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να «προσμετρήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που υπάρχει» και να λάβουν αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη θλίψη της γιατί στην παρούσα πολιτική κρίση είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα.
Η ίδια η εταιρεία δηλώνει πως είναι μία «καταλανική κι επίσης ισπανική» επιχείρηση και θλίβεται που οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έδρασαν σαν κανείς άλλος να μην εμπλέκεται και δεν θα επηρεαζόταν από τη διαδικασία τούτη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απέναντι στην απειλή για επιχειρηματική αιμορραγία, η καταλανική κυβέρνηση τηρεί στάση υποβάθμισης των εξελίξεων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύμβουλος (υπουργός) Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας αρκέσθηκε να απαντήσει ένα απλό «θα δούμε», στην ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις, ενώ ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Τεχνογνωσίας Σάντι Βίλα συγκάλεσε εκτάκτως τους συνεργάτες του για να συσταθεί μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της διαφυγής επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε έναν μαραθώνιο επαφών με όλες τις εταιρείες που φοβούνται την πτώση των πωλήσεών τους και το μποϊκοτάζ, που ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ως ιδέα μεταξύ των χρηστών στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στην υπόλοιπη Ισπανία.
Την ίδια στιγμή έχει πολλαπλασιασθεί από την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων που ζητούν συμβουλές από δικηγορικά γραφεία σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες περιοχές, αλλά και από άλλες εταιρείες που έχουν τον κύκλο δραστηριοτήτων τους στην Καταλωνία και θέλουν να πληροφορηθούν τι σημασία μπορεί να έχει από νομικής κι επιχειρηματικής πλευράς γι' αυτούς η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μετά το δημοψήφισμα.
Aίσθηση προκαλεί το βίντεο με αστυνομικές δυνάμεις που έχουν λάβει εντολή να μεταβούν από την Ανδαλουσία που είναι η έδρα τους στην Καταλονία για να βοηθήσουν τις εκεί δυνάμεις της ισπανικής Αστυνομίας στην καταστολή της καταλανικής εξέγερσης όπως τελικώς φαίνεται.
Χιλιάδες κόσμου τους ξεπροβοδίζουν με ζητωκραυγές φωνάζοντας «πιάστε τους» και «είμαι Ισπανός»
Όπως φαίνεται τελικά έχουμε πάλι -όπως είχαμε προβλέψει- σκηνικό «Γιουγκοσλαβίας». Και τότε είχαν ξεκινήσει βίαιες διαταραχές και τότε στο Βελιγράδι ο κόσμος ζητωκραύγαζε τις δυνάμεις του ομοσπονδιακού Στρατού που κατευθύνονταν προς το Ζάγκρεμπ. Την συνέχεια την γνωρίζουμε.
Αλλά και αυτοί οι Καταλανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Θέλουν και ανεξαρτησία και οι υπόλοιποι Ισπανοί να αγοράζουν τα προϊόντα τους και η Μπαρτσελόνα να παίζει στην La Liga και να μην ξεκινάει προκριματικά από 10 Ιουλίου στο Τσάμπιονς Λιγκ και να μείνουν τράπεζες και επιχειρήσεις στην Καταλονία (που αναπτύχθηκαν με ισπανικά κεφάλαια) και να συνεχίσουν οι τουριστικές ροές να καταφθάνουν στην Βαρκελώνη και να παραμείνει η Καταλονία στην ΕΕ.
Όσο για την Μπαρτσελόνα πολύ αμφιβάλουμε ότι θα βρίσκει στο μέλλον ευνοϊκή τραπεζική χρηματοδότηση για να αγοράζει ότι καλύτερο στον πλανήτη. Τα πέντε Τσάμπιονς Λιγκ που έχει κατακτήσει θα κάνει πολλές δεκαετίες για να τα αυξήσει αντίθετα με τα δώδεκα της Ρεάλ που θα σύνεχίσουν να αυξάνονται. Τα σκέφτηκαν αυτά στην Βαρκελώνη;
Αυτά δεν γίνονται όποιος κάνει επιλογές θα αντιμετωπίσει και τις ανάλογες συνέπειες, σε ότι κι αν αποφασίσει.
pronews