Γιώργου Μελιγγώνη
"Μετά τη συνάντηση που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός και η κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, το κλίμα διαμορφώνεται πάρα πολύ θετικά και έχουμε όλοι την εκτίμηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης”. Με την φράση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε τα νέα δεδομένα και την αισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κυβέρνηση η διαφαινόμενη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Επικρατείας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και για τους καρπούς της συνάντησης του πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ και, απαντώντας, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του. “Η στάση της κ. Λαγκάρντ και η στάση του ΔΝΤ, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αποκλεισμού της πιθανότητας για απαιτήσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ένα βήμα μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια συνεργασίας που έχουμε με τους δανειστές και εταίρους μας και εκτιμάμε ότι φέρνει πάρα πολύ κοντά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια και από τις αρχές του 2018 και μετά να ολοκληρώσουμε και τις συζητήσεις για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να επαναλάβει, πάντως, την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης: “Η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο κατά την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης όσο και κατά την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τώρα, είναι ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος”.
Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε πως “αυτό το οποίο οφείλει να γίνει σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι να μην υπάρξουν ολιγωρίες, να μην υπάρξουν τεχνητές καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις όποιες διαπραγματεύσεις”.
“Το ΔΝΤ έχει το Stand-By Arrangement και οφείλει, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Υπάρχει η απόφαση της 15ης Ιουνίου του Eurogroup, όπου προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτής της απόφασης συζητάμε και στη βάση αυτής της απόφασης το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, με μεταρρυθμίσεις, με ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης που ταυτίζονται με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί”, συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως “έχουν γίνει βήματα μπροστά: “Μετά τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, το κλίμα διαμορφώνεται πάρα πολύ θετικά και έχουμε όλοι την εκτίμηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης”, κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
“Αποστολή εξετελέσθη”
Σε ό,τι αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την φράση “απόλυτη επιτυχία” για τον απολογισμό του. Ο υπουργός Επικρατείας διαπίστωσε πως η επίσκεψη είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι εντός 2 ετών, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με δυο προέδρους των ΗΠΑ και με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως και το ταξίδι του στην Κούβα.
Παράλληλα, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η παρουσία Τσίπρα στις ΗΠΑ ανέδειξε την Ελλάδα σε «πυλώνα σταθερότητας μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένος περιοχής» ενώ τα βασικά θέματα που, όπως είπε, τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν η ενίσχυση των επενδύσεων, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Επίθεση στη ΝΔ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανακοπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη συμφωνία σχετικά με την αναβάθμιση των F-16. “Πρώτα κατήγγειλε τη συμφωνία, μετά αναγνώρισε την αναγκαιότητα της και άσκησε κριτική για το κόστος και τώρα ζητεί ενημέρωση», είπε σκωπτικά, προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα παράσχουν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλης, αλλά «και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, εφόσον ζητηθεί», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τέλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα κλείσει «κοντά στο 2%» και προανήγγειλε πως το κοινωνικό μέρισμα από το «υπερπλεόνασμα» θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο και «θα δοθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση».
news247
news247