Σοκ στην Άγκυρα: Χάρτης στην Γερμανία δείχνει την μισή Τουρκία και τα... κατεχόμενα να ανήκουν στην Αρμενία!
Χάρτης που αποδίδει την μισή Τουρκία στην Αρμενία εμφανίστηκε σε αρμενική εκδήλωση στην Γερμανία προκαλώντας σοκ στην Άγκυρα ενώ μέσα στον χάρτη του «νέου» αρμενικού κράτους περιλαμβάνονταν και τα Κατεχόμενα!
Το ότι ο χάρτης αυτός εμφανίστηκε επί γερμανικού εδάφους προκαλεί κάποια ερωτήματα ως προς την «ένταξη» των Κατεχομένων στην αρμενική «επικράτεια». Στην Κύπρος διαβιούν κάποιοι Αρμένιοι αλλά όχι σε μαγάλο αριθμό.
Στην Άγκυρα φυσικά τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον χάρτη ως σκάνδαλο η προβολή του οποίους έγινε σε συγκέντρωση Αρμενίων στη Γερμανία
Συγκεκριμένα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Επίσκοπος των Αρμενίων της Γερμανίας, στην Κολωνία, προβλήθηκε χάρτης της Αρμενίας, όπου δείχνει τη μισή Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο να ανήκει στην Αρμενία.
Η συνάντηση των Αρμενίων της Διασποράς, έγινε δίπλα στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, στο συνεδριακό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, όπως σημειώνεται.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Ο Αρμενικός Πολιτισμός και η Ιστορία» και στον τοίχο προβλήθηκε ο χάρτης με ονομασίες της Αρμενίας μιας έκτασης που άρχιζε από την Σαμψούντα στο βορρά μέχρι τη Μερσίνη στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Κύπρου. Επιπλέον, στην Κωνσταντινούπολη είχε τοποθετηθεί ένας σταυρός όπως αναφέρουν το Βαλκανικό Περισκόπιο και η τουρκική Μιλιέτ
Όσον αφορά την μισή ηπειρωτική Τουρκία είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο τουλάχιστον βάση των διεθνών Συνθηκών τα εδάφη αυτά να ανήκουν στην Αρμενία καθώς Συνθήκη της Μόσχας ή Καρς (1921) πρέπει να ανανεώνεται κάθε 25 χρόνια αλλιώς παύει να βρίσκεται σε ισχύ.
Θεωρητικά λοιπόν η Συνθήκη αυτή μπορεί κάποτε να παύσει να ισχυέι
Πρόκειται για την σοβιετο-τουρκική συνθήκη «φιλίας και αδελφοσύνης», η οποία υπεγράφη στις 16 Μαρτίου, 1921 στην Μόσχα μεταξύ της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ και της κυβέρνησης των Μποσλσεβίκων.
Η τότε νεοσυσταθείσα Σοβιετική Ένωσε συμφώνησε στην εθελοντική απόσυρση από τις περιοχές Καρς, Αρνταχάν καθώς και από το Όρος Αραράτ και να δωθούν στην Τουρκία
Ήταν η εποχή που ο ελληνικός Στρατός πολεμούσε την μάχη του Σαγγαρίου με την οποία απέτειχε να διασπάσει τις γραμμες των Τούρκων με τα γνωστά αποτελέσματα.
Οι τουρκικές δυνάμεις τότε παραλάμβαναν όπλα και πυροβόλα από όλους τους πρώην "συμμάχους" αλλά και από την Σοβιετική Ένωση καθώς οι Μπολσεβίκοι δεν ξέχασαν ποτέ την εκστρατεία που έγινε με διαταγή του Ε.Βενιζέλου στην Οδησσό το 1919. Ένα στρατηγικό λάθος που πλήρωσε μετέπειτα ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας καθώς οι Μπολσεβίκοι στήριξαν τον Κεμάλ.
Τα εδάφη αυτά μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων και την γενοκτονία των Ποντίων είναι αραιοκατοικημένα και επειδή η Τουρκία φοβόνταν πάντοτε το ενδεχόμενο επιστροφή τους την Ρωσία (ή και στην Αρμενία εάν θεωρηθεί ότι της ανήκουν ως διάδοχος των σοβιετικών συμφερόντων στην περιοχή) δεν προσπάθησε να επενδύσει στην περιοχή και οι υποδομές είναι υποτυπώδεις και απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν σύγχρονες.
Η Αρμενία ιστορικά διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά γιατί εμφανίστηκε στον χάρτη και η κατεχόμενη Κύπρος ως αρμενική;
pronews