Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μεταναστεύουν στις γειτονικές χώρες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές. Σε μία προσπάθεια τους να αποφύγουν το λουκέτο αναζητούν τις καλύτερες λύσεις που όπως φαίνεται είναι μακριά από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση όμως δυστυχώς βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Ενδιαφέρεται μόνο για τη φοροδιαφυγή που συντελείται ή ενδεχομένως να συντελείται και όχι ότι συνεχώς αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και διογκώνονται χρόνο με το χρόνο οι απαιτήσεις του δημοσίου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία του προυπολογισμού είναι αμείλικτα. Και δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί. Οι φόροι ύψους 2,5 δις. ευρώ που εφάρμοσε το 2017 όπως δείχνουν τα στοιχεία οδηγήθηκαν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. ΟΙ πολίτες αρνούνται να πληρώσουν, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας υφαρπάζει το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, όπως είπε, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ. Ούτε καν εταιρείες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν στην Ελλάδα. Είναι εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.
Όπως ανέφερε μάλιστα την πρακτική αυτή διαφημίζουν και διαδίδουν ένας μεγάλος αριθμός δικηγορικών και φοροτεχνικών γραφείων ώστε να αποκομίσουν έσοδα από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες τους.
Ωστόσο, η υφυπουργός, δεν έκανε καμία αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των υψηλών συντελεστών που ισχύουν στην Ελλάδα όταν στις γειτονικές χώρες οι συντελεστές δεν ξεπερνούν το 12%, όταν στην Ελλάδα ανέρχεται στο 29%
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ήθελαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στη Βουλγαρία και την Κύπρο, αφενός για ν γλιτώσουν από τη φορολογική αβεβαιότητα, αφετέρου από τη φορολογική αβεβαιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι 4 βασικοί νόμοι (κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κώδικας φορολογικών διαδικασιών και τα ελεγκτικά πρότυπα) τροποποιήθηκαν με 82 νόμους.
Αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση ότι με την τακτική τους, αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να μεταναστεύουν, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα.
Και πάλι όμως η κ. Παπανάτσιου επιμένει ότι οι δικηγόροι και οι φοροτεχνικοί που διαφημίζουν τις γειτονικές χώρες ως φορολογικούς παραδείσους δεν παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα και συνήθως αφήνουν τους φορολογούμενους να πιστεύουν ότι αυτό είναι νομότυπο ενώ είναι παράνομο.
Σύμφωνα με την υφυπουργό:
- Μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται για αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή φορολογείται με συντελεστή 29% και όχι 10% που ισχύει για παράδειγμα στη Βουλγαρία.
- Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από το έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες.
- Ακόμα και αν μια εταιρεία έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα σε άλλη χώρα, το ελληνικό κράτος μπορεί να την θεωρήσει φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και να απαιτήσει την καταβολή φόρου επί του παγκόσμιου εισοδήματός της. Το κριτήριο είναι αν η άσκηση της πραγματικής διοίκησης της εταιρείας γίνεται στην Ελλάδα.
Πάντως τα κύμα της εικονικής μετακόμισης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες απασχολεί έντονα την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διαπιστώνει ότι τα έσοδα που χάνονται είναι σημαντικά. Για να ανακόψει το κύμα εικονικών ενάρξεων και μεταφοράς έδρας στις γειτονικές χώρες η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει ειδικό ελεγκτικό σχέδιο με διασταυρώσεις, συνεργασία με τις φορολογικές αρχές των γειτονικών χωρών και ανταλλαγή πληροφοριών με τα άλλα κράτη.
Οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη συλλέξει στοιχεία, έχουν προχωρήσει έλεγχοι σε επιχειρήσεις ενώ τις επόμενες ημέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία όπου θα όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των φορολογικών αρχών της χώρας αυτής για στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών.
http://www.liberal.gr
_____________________
Δηλαδή αντί να μειώσουν τη φορολογία και να διευκολύνουν το εμπόριο κρατώντας τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προσπαθούν να κλείσουν και τις Ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, πράγμα που θα έχει άλλο ένα αντίκτυπο στην Ελληνική οικονομία, αφού θα παύσει τελείως η εισροή χρημάτων -έστω έμμεσα- στην Ελλάδα και θα επιστρέψουν από το εξωτερικό και άλλοι άνεργοι!
Προφανώς δεν διαθέτουν ούτε "ενός κοκόρου γνώση"
ΑΛΕΞ