Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έσπευσε να ανακοινώσει χθες, βεβαίως, πως «με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν ανιχνευτεί ή όχι, το βακτήριο της χολέρας αναδεικνύει την ολιγωρία των αρμοδίων εντός κι εκτός νοσοκομείου για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα δημόσιας υγείας, με αστάθμητες παραμέτρους και διαδρομές. Διότι αυτό που φαίνεται πλέον, με τα στοιχεία που σταδιακά προστίθενται στην προχθεσινή καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για το βακτήριο, είναι μια σειρά από… παραλείψεις των υπευθύνων που κάθε άλλο παρά οδηγούσαν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Αρχής γενομένης, από τους χειρισμούς τους σε ό,τι αφορά τα λιμνάζοντα νερά της αποθήκης τροφίμων στο υπόγειο του «Έλενα Βενιζέλου». Η αντιμετώπιση της κατάστασης από τους αρμόδιους δεν ήταν καθόλου άμεση: επί τουλάχιστον έξι μήνες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου διαμαρτύρονται για τα λιμνάζοντα νερά της αποθήκης, ενώ επανειλημμένα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κτιριακά προβλήματα, όπως τις διαρροές από σωλήνες λυμάτων στα εργαστήρια, που «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία» ασθενών και εργαζόμενων. Μάλιστα, το Σωματείο έχει καταγγείλει την αμελή συμπεριφορά της διοίκησης και της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΠΟΕΔΗΝ για τους χώρους όπου ενδέχεται να ανιχνεύτηκε βακτήριο χολέρας, είναι δυστυχώς αποκαλυπτικές για το μέγεθος της εγκατάλειψης.
Το γκρίζο χρονικό του βακτηρίου της χολέρας
Το βακτήριο της χολέρας ενέσκηψε στην καθημερινότητα του νοσοκομείου, επισήμως, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017. Τότε, σύμφωνα με το έγγραφο του Μικροβιολογικού Τμήματος που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, η καλλιέργεια δείγματος νερού από την αποθήκη ξηράς τροφής έδειξε αποικία vibrio cholera. Έδειξε επίσης αποικίες αερομονάδας και ψευδομονάδας, αλλά το δονάκιο της χολέρας κινητοποίησε την επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος που ενημέρωσε την αρμόδια επόπτρια Δημόσιας Υγείας.
Εκ των υστέρων, και μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας από την ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε να αποδομήσει τον μικροβιολογικό έλεγχο εντός του νοσοκομείου υποστηρίζοντας ότι είναι αναρμόδιο για τέτοιους ελέγχους, παρότι το αποτέλεσμα του εργαστηρίου επί της καλλιέργειας στο νερό που έδειξε το βακτήριο, ουσιαστικά σηματοδότησε τον περαιτέρω έλεγχο από το ΚΕΔΥ. Επιπλέον, ενώ χαρακτηρίζει αναρμόδιο το Μικροβιολογικό Τμήμα, την ίδια ώρα αναφέρει πως δεν αρκεί η ποιοτική καλλιέργεια που αυτό έκανε αλλά δίνει έμφαση στην ποσοτική καλλιέργεια που γίνεται στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ)…
Από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου καταγράφεται… κενό. Καμία ενέργεια, κανένα μέτρο, καμία πρόληψη.
Στις 13 Οκτωβρίου η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας ενημερώνει την Επιτροπή Λοιμώξεων ότι υπάρχει η ένδειξη βακτηρίου χολέρας και ζητά να πράξει η διοίκηση τα δέοντα. «Σας αναφέρω ότι μετά από καλλιέργεια που έγινε σε νερό που συγκεντρώνεται στο δάπεδο του ηλεκτρικού υποσταθμού που βρίσκεται μέσα στην αποθήκη ξηράς τροφής του Τμήματος Διατροφής στο Α υπόγειο, ενημερώθηκα από το εργαστήριο ότι μεταξύ των άλλων μικροβίων που αναπτύχθηκαν, αναπτύχθηκε και το δονάκιο της χολέρας» αναφέρεται στο έγγραφο που στέλνει η επόπτρια Δημόσιας Υγείας προς τη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Γκρίζα ζώνη αποτελεί το σφράγισμα της περίφημης αποθήκης. Ο διοικητής του «Έλενα Βενιζέλου», Κ. Δημήτρης Βεζυράκης, ενημερώνεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και ζητά να ληφθούν μέτρα όπως το σφράγισμα της αποθήκης μέχρι να διευκρινιστεί εάν υπάρχει ή όχι το επικίνδυνο βακτήριο. Η ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η αποθήκη δεν σφραγίστηκε παρά μόνο την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, και μετά την καταγγελία της. Σημειωτέον πως η επόπτρια είχε αναφέρει στις 13 Οκτωβρίου πως «δεν μπορεί να αποφευχθεί η πιθανή επιμόλυνση άλλων χώρων με τα καρότσια μεταφοράς τροφίμων και με τα υποδήματα όσων διέρχονται από εκεί».
Γκρίζα είναι και η διαδρομή του δείγματος των νερών με τους εντερο-παθογόνους μικροοργανισμούς: στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρουν πως ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, χωρίς να προσδιορίζει πότε αυτή ζητήθηκε. Ωστόσο, τα δείγματα εστάλησαν στο ΚΕΔΥ την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, που έγινε η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ…
Δείτε το έγγραφο του Μικροβιολογικού Τμήματος
pronews