Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου η κεντρική αρτηρία της Βαρκελώνης άρχισε να γεμίζει με γοργούς ρυθμούς με διαδηλωτές από κάθε πόλη και χωριό της Καταλονίας. Μια θάλασσα από σημαίες και από υψωμένες γροθιές κάλυψε την πρωτεύουσα της περιφέρειας την ώρα που τα ελικόπτερα της ισπανικής αστυνομίας πετούσαν αδιάκοπα πάνω από τη διαδήλωση.
Έφταναν από παντού και γύρω στις 7 το απόγευμα ήταν περίπου μισό εκατομμύριο Καταλανοί που διατράνωσαν την απόφαση τους να προχωρήσει η χώρα τους σε ανεξαρτησία. Δεν σημειώθηκε ούτε ένα βίαιο επεισόδιο. Ο πρόεδρος της περιφέρειας ο κ. Πουτζντεμόν και ο πρόεδρος της Βουλής μπήκαν επικεφαλής της διαδήλωσης. Μαζί τους και ο δήμαρχος της πόλης η κα Κολάου η οποία αν και αντίθετη στην διαδικασία που επιλέχτηκε δήλωσε παρούσα σε αυτή την κινητοποίηση.
Λίγες ώρες νωρίτερα η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος θέτοντας την Καταλονία υπό ολοκληρωτική κηδεμονία καθαιρώντας τις περιφερειακές αρχές και τον πρόεδρο της Πουτζντεμόν. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός από τότε που η Ισπανία πέρασε από τον Φρακισμό στη Δημοκρατία. Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης η διεξαγωγή εκλογών στην περιφέρεια μέσα σε έξι μήνες. Και ως τότε η Μαδρίτη έχει αναλάβει την διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων της Καταλονίας αφού έχει ακυρωθεί η τοπική κυβέρνηση.
Η Ε.Ε. στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής προ ημερών τουλάχιστον σε επίπεδο Γαλλίας και Γερμανίας εξέφρασε την στήριξή της στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας αφήνοντας μετέωρη την Καταλονία. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν στις Βρυξέλλες πως η ίδια η πραγματικότητα θα τους ξεπεράσει.
Μέχρι και πριν από λίγο κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επί της ουσίας δεν υπάρχει σχέδιο ούτε από τη μία ούτε και από την άλλη πλευρά. Η διαχείριση αυτής της κρίσης γίνεται μέρα με την ημέρα. Παρατηρητές σημειώνουν ότι στην Καταλονία θα συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο οι δύο πυρήνες. Αυτός της ανεξαρτησίας και εκείνος της παραμονής στην Ισπανία. Αυτό που είναι σίγουρο και καταγεγραμμένο είναι πως τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου στα περίπου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει ήδη υπέρ της ανεξαρτησίας. Αυτό που επίσης είναι σίγουρο είναι ότι οι εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας των τραπεζών και συνολικά του δευτερογενούς και του τριτογενούς παράγοντα έχουν ήδη απειλήσει πως θα μεταφέρουν τις έδρες τους σε ισπανικά εδάφη αν η Καταλονία προχωρήσει στην ανεξαρτησία της. Η τουριστική βιομηχανία καταγράφει απώλειες της τάξεως του 15% στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών ιδιαίτερα δε όσο αναφορά την πόλη της Βαρκελώνης η οποία βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων παγκόσμιων τουριστικών προσδιορισμών. Πέντε από τις επτά βασικές εταιρείες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δίκτυ του χρηματιστηρίου της Βαρκελώνης έχουν δηλώσει πως θα εγκαταλείψουν την Καταλονία.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων οι Οξιτανοί, τα αδέρφια των Καταλανών όπως λέμε Κύπριοι και Ελλαδίτες, που μιλούν την ίδια γλώσσα και έχουν τις ίδιες ιστορικές καταβολές παρακολουθούν βήμα – βήμα τις εξελίξεις. Το Περπινιάν την τελευταία μεγάλη πόλη της Γαλλίας κοντά στα ισπανικά σύνορα έχει ντυθεί με τα χρώματα της Βαρκελώνης και εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις της Βαρκελώνης. Σε κάθε μπακάλικο ή περίπτερο ή μπουτίκ στο Περπινιάν μπορεί κανείς να προμυθευτεί όλα τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την Καταλανική Άνοιξη. Σημαίες, καπελάκια, μικροαντικείμενα και βέβαια τα t- shirts με τη στάμπα «I LOVE KATALONIA» ή «Ελευθερία στην Καταλονία» ή «Ζήτω η Ανεξάρτητη Καταλονία».
Τέλος στα βόρεια της Καταλονίας εκεί που αρχίζει η περιφέρεια των Βάσκων κάποιοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Οι Βάσκοι πολύ πιο έμπειροι σε αυτό το ζήτημα με πολλά περισσότερα δικαιώματα αυτονομίας από τους Καταλανούς προς το παρόν δεν κινούνται. Απλώς περιμένουν. Και βορειοδυτικά της χώρας στην περίφημη Γαλικία εκεί στα σύνορα με την Πορτογαλία οι παλαιοί Ίδηρες παρακολουθούν και αυτοί.
zougla.gr