30.10.17

Έκθεση ΣΕΒ: Μήπως να χτυπήσουμε και τις καμπάνες;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Τον τελευταίο καιρό η λέξη «επενδύσεις» έχει γίνει η πιο γλυκιά καραμέλα στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να δηλώνει τόσο εντός συνόρων, όσο και στην τελευταία του εξόρμηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ελλάδα όχι μόνο διψάει, αλλά είναι και έτοιμη για επενδύσεις – αναφέρει διάφορα νούμερα, συγκρίνοντας πάντα τα στοιχεία του 2017 με αυτά του 2016 και του… αλησμόνητου 2015, αλλά ποτέ με αυτά του 2014.
Επιπλέον, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε ακούμε τους κυβερνητικούς (βουλευτές και στελέχη) να επικαλούνται τις εκθέσεις του ΣΕΒ – για τον οποίο έχουν πάθει ξαφνικό έρωτα.
Φυσικά, πρόκειται για στοιχεία που απλώς καταδεικνύουν ότι χάσαμε τρία χρόνια και φάγαμε στο κεφάλι μνημόνια ως το 2060 και ένα υπερταμείο, χωρίς ακόμη να έχουμε επιστρέψει στο 2014.

Αυτό προκύπτει και από το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών όπου σημειώνεται ότι «το χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του World Economic Forum, που συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, εξακολουθεί να εμποδίζει την ταχύτερη επιστροφή σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την πλευρά της προσφοράς» - σημειώστε ότι επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέσαμε άλλη μια θέση στην κλίμακα της ανταγωνιστικότητας (στην 87η θέση από την 86η πέρυσι) και στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ-28.
Στην έκθεση, αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο του 2017, ξεπερνώντας το επίπεδο των 100 μονάδων (100,6 μονάδες, έναντι 99 τον προηγούμενο μήνα και 91,8 τον Σεπτέμβριο του 2016) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014.
Αυτό, βέβαια, δεν είναι ακριβές από πλευράς ΣΕΒ, διότι αναφέρεται στον Δεκέμβριο του 2014, που το οικονομικό κλίμα (λόγω αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και βέβαιων επικείμενων εκλογών), είχε βρεθεί στις 98,9 μονάδες. Δεν μας λένε, όμως, ότι τον Οκτώβριο του 2014 ήταν στις 102,2 μονάδες, τον Νοέμβριο στις 102,7 μονάδες, τον Ιούλιο στις 102,3 μονάδες και τον Ιούνιο στις 103,7 μονάδες.
Δηλαδή, ο Δεκέμβριος του 2014 ανήκει στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κακώς γίνεται αυτή η σύγκριση.
Πάλι καλά που μας υπενθυμίζουν ότι οι τουριστικές εισπράξεις υποχώρησαν το 2016 κατά 6,4%, σημειώνοντας ότι στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2017 αυξήθηκαν ακριβώς κατά 6,4% - τι σου είναι οι αριθμοί και οι συμπτώσεις.
Δηλαδή, το είχε η μοίρα μας να έλθουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να μας κατακρημνίσουν και να πρέπει να βαράμε τις καμπάνες επειδή πασχίζουν να μας φέρουν εκεί όπου παρέλαβαν…