Κορυφώνεται η σύγκρουση στην Ισπανία μετά το καταλανικό δημοψήφισμα της Κυριακής και εν όψει της αναμενόμενης συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα, κατά την οποία ο Κάρλες Πουτζεμόντ και οι αυτονομιστές ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας.
Σε απάντηση το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, θέτοντας έτσι νέα εμπόδια στους Καταλανούς αυτονομιστές.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου, στην οποία αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας και η μονομερής μετατροπή της σε ανεξάρτητο κράτος.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου, στην οποία αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας και η μονομερής μετατροπή της σε ανεξάρτητο κράτος.Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι μία τέτοια μονομερής κίνηση θα συνιστούσε «παραβίαση του συντάγματος». Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.
Εν τω μεταξύ στην κόντρα της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και της Καταλανικής ηγεσίας, προστίθεται και η ευθεία προειδοποίηση του Μαριάνο Ραχόι προς τον Κάρλες Πουτζεμόντ, να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά».
Συγκεκριμένα σε σημερινή του συνέντευξη στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλύτερα κακά», δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί.
«Αν ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πουτζντεμόν επιθυμεί διάλογο ή διαπραγματεύσεις ή να στείλει διαμεσολαβητές, σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας, χρειάζεται πρώτα να σεβαστεί τον νόμο», ανέφερε αργά σήμερα σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει το Σύνταγμα ώστε να αποτρέψει την απόσχιση της Καταλωνίας, θεωρώντας άκυρο το δημοψήφισμα, το οποίο είχε κηρυχθεί παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο. Η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεσθεί το άρθρο 155 του συντάγματος ώστε να αναστείλει προσωρινά τις εξουσίες των τοπικών αρχών, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαχείριση των οικονομικών και την εσωτερική ασφάλεια της Καταλονίας.
Ένα πιο ακραίο σενάριο θα ήταν να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην αυτόνομη περιοχή. Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στο έθνος την Τρίτη το βράδυ –κίνηση εξαιρετικά σπάνια για τον ισπανικό θρόνο– ο βασιλιάς Φίλιππος κατηγόρησε σε πολύ αυστηρούς τόνους την τοπική κυβέρνηση Πουτζεμόντ για «ανευθυνότητα» και διεμήνυσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Οι Καταλανοί επιμένουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας
Ο Πουτζεμόντ τάχθηκε υπέρ της διαμεσολάβησης για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτές τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης και του βασιλιά Φιλίππου, οι καταλανικές αρχές προσανατολίζονται στο να εγκρίνουν ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, αν και η ακριβής διαδικασία που θα υιοθετηθεί παραμένει ασαφής.
Μάλιστα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πουτζεμόντ υποστήριξε ότι οι πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι υπήρξαν καταστροφικές για την Καταλωνία και ότι έχει έρθει η ώρα της διαμεσολάβησης. Επίσης, κατηγόρησε τον βασιλιά Φίλιππο ότι ακολουθεί τις καταστροφικές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης.
Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα που απαγόρευσε η Μαδρίτη, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης.
«Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί κι ενώ το μπραντ ντε φερ μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.
Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστηρίο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών, που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι ήδη νιώθει «πρόεδρος μίας ελεύθερης χώρας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μία σημαντική απόφαση», τονίζοντας τη βεβαιότητα του «ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δείξουμε τον καλύτερο εαυτό της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλονίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος».Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε χθες σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».
Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι ήδη νιώθει «πρόεδρος μίας ελεύθερης χώρας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μία σημαντική απόφαση», τονίζοντας τη βεβαιότητα του «ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δείξουμε τον καλύτερο εαυτό της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλονίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος».
Την Τρίτη, η Καταλονία παρέλυσε από τη γενική απεργία και τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία της περασμένης Κυριακής. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει να απαντήσει την επόμενη Κυριακή, με συλλαλητήριο στη Βαρκελώνη, όπου καλεί να μεταβούν πολίτες που τάσσονται εναντίον της απόσχισης και από άλλες περιοχές της χώρας.
Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φόρτισε ακόμη περισσότερο η απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης να καλέσει σε απολογία τον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, Τζοζέπ Λουίς Τραπέρο, με τη βαρύτατη κατηγορία της στάσης εναντίον του ισπανικού κράτους λόγω της συμπεριφοράς των δυνάμεων που είχε υπό τις διαταγές του στα γεγονότα της Κυριακής.
Εκκλήσεις για ψυχραιμία από τους Ευρωπαίους
Έκκληση για «ενότητα και διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό», απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης που έγινε στην ολομέλεια του Στρασβούργου για την Καταλονία.
«Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημοκρατία ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, είναι να δουλεύουμε μαζί, αρμονικά και ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Ταγιάνι, συνοψίζοντας τις απόψεις που παρουσίασε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στη συζήτηση για την Καταλονία.
«Κανείς δεν παίρνει ελαφρά τα γεγονότα της Κυριακής. Ωστόσο οι μονομερείς αποφάσεις, περιλαμβανομένων των διακηρύξεων ανεξαρτησίας από ένα κυρίαρχο κράτος είναι αντίθετα προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οδηγούν στην πρόκληση επικίνδυνων διχασμών» προσέθεσε.
Από αυτό εδώ το κοινοβούλιο, είπε καταλήγοντας, «απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία και εις βάθος συζήτηση που θα ενθαρρύνει τον διάλογο στην Ισπανία, με παράλληλο σεβασμό στο συνταγματικό πλαίσιο, περιλαμβανομένου του Καθεστώτος Αυτονομίας της Καταλονίας και ο οποίος θα επαναφέρει την πολιτική στους θεσμούς».
Ο κ. Ταγιάνι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών, όπως είπε, για την καθαρή θέση που εξέφρασε στο Κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις Πουτζεμόντ για ευρωπαϊκή μεσολάβηση στην κρίση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Αγκελα Μέρκελ «δεν σκοπεύει να αναλάβει μεσολαβητική αποστολή σε ένα εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμπεριφορά της ισπανικής αστυνομίας στα γεγονότα της Κυριακής.
zougla.gr