186 μέρες ομηρείας- 31 μηνύματα- 5 κρησφύγετα και τρία βίντεο. Πως έδρασε η μαφία της Κρήτης. Οι δύο ομάδες των απαγωγέων
Όπως τονίστηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης σήμερα στην Κρήτη, πρόκειται για μία υπόθεση που η ΕΛ.ΑΣ. χειρίστηκε με απόλυτο επαγγελματισμό.
Ο ίδιος ανέφερε, ότι δέχτηκε συγχαρητήρια από Πρέσβη χώρας της ΕΕ που του μετέφερε ότι ο τρόπος που λειτούργησε η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διδάσκεται στην βιβλιογραφία των αστυνομικών ακαδημιών όλης της Ευρώπης και μάλιστα στάθηκε γενικότερα στις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη της εγκληματικότητας, «που κάποιοι με μικρόψυχο τρόπο θέλουν να υποτιμήσουν».
Όπως προκύπτει από την έρευνα, από την εγκληματική οργάνωση αποχώρησαν κάποια άτομα όταν αντιλήφθηκαν ότι τα ποσά που ζητούσαν δεν υπήρχαν και δεν ήθελαν να ρισκάρουν με την παραμονή τους στην ιστορία αυτή, αφού χρονοτριβούσε και ανησυχούσαν.
Οι υπόλοιποι που παρέμειναν, όπως ο ιδιοκτήτης του στριπτιτζάδικου και ο 'δεσμοφύλακάς' του Λεμπιδάκη από την Θεσσαλονίκη, που είναι Έλληνας αλλά έχει γεννηθεί στα Σκόπια, όπως και κάποια άλλα μέλη εκ των συλληφθέντων προχώρησαν στην στρατολόγηση νέων μελών.
Σε αυτή εντάχθηκε ο μεσίτης με τα οικονομικά προβλήματα που έβαλε την 17χρονη κόρη του να αγοράσει κάρτες για τα καρτοκινητά που χρησιμοποιούσαν και να στείλει μέσω ΚΤΕΛ μία από τις επιστολές προς την οικογένεια του Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα των ΚΤΕΛ.
Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του 45χρονου αγρότη που συμμετείχε στην σπείρα, καθώς είχε συμμετάσχει στα πρόσφατα επεισόδια σε πλειστηριασμό καταστήματος στο Ρέθυμνο και είχε συλληφθεί για το εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.
Στην δεύτερη ομάδα ανήκει και ο μαντράς στην επιχείρηση του οποίου, στην γέφυρα Ζουρίδα έξω από το Ρέθυμνο, εντοπίστηκε το τελευταίο κρησφύγετο που είχαν αλυσοδεμένο τον επιχειρηματία.
Για τον κρητικό που είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του Παναγόπουλου, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής εμπλοκή του στην υπόθεση και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του μόνο για τον νόμο περί βεγγαλικών επειδή βρέθηκαν στο σπίτι του κάποιες κροτίδες…
Είχαν προηγηθεί πολλές μετακινήσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη πάντα με κουκούλα στο κεφάλι από κρησφύγετο σε κρησφύγετο και πάντα αλυσοδεμένο ακόμα και σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα 8 άτομα ενώ για τους υπόλοιπους προσαχθέντες δεν προέκυψαν στοιχεία σε αυτή την φάση.
Βεβαίως, η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων και μέχρι να οδηγηθούν όλοι οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και να δοθεί απάντηση σε ύποπτα ταξίδια και ύποπτα μηνύματα ορισμένων συλληφθέντων στην Αθήνα, αλλά και για να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσοι αποχώρησαν από την σπείρα.
Φορούσαν όλοι τα ίδια ρούχα κουκούλες και γυαλιά
Πάντοτε, οι απαγωγείς απευθύνονταν ψιθυριστά στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, φορούσαν τα ίδια ρούχα, κουκούλα και γυαλιά και όσες φορές του άλλαξαν κρησφύγετο, σε σπίτια, ένα μαντρί και στο τέλος στην μάντρα, τον είχαν πάντοτε αλυσοδεμένο στο πόδι ή στο χέρι και του έδωσαν να αλλάξει ρούχα μόλις δύο φορές, την πρώτη κιόλας ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου και στη συνέχεια στα μέσα του καλοκαιριού, ουδέποτε όμως τον χτύπησαν.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την οικογένεια του Λεμπιδάκη 31 φορές με μηνύματα, 5 φορές με ιδιόχειρες επιστολές του Μιχάλη Λεμπιδάκη που του τις υπαγόρευαν και τις υπέγραφε με το αίμα του… με δακτυλογραφημένες επιστολές και με τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα.
Όλο αυτό το διάστημα έγιναν αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες κάτι που άλλωστε κατά την κατάθεσή του αναφέρει και ο ίδιος ο Λεμπιδάκης που άκουσε τους απαγωγείς του να συζητούν για μία μεγάλη επιχείρηση που είχε γίνει στα Σφακιά.
Στο τέλος και επί αρκετές ημέρες οι αστυνομικοί είχαν «κλειδώσει» τον χώρο της μάντρας στην γέφυρα Ζουρίδα στο Ρέθυμνο και αφού διαπίστωσαν και με τεχνικά μέσα ακόμα και ποιοι βρίσκονταν στον χώρο πραγματοποίησαν την έφοδο το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου.
Οι απαγωγείς έκαναν συνεχώς πρόβες πριν την ημέρα της απαγωγής
Ένα σημείο που τονίστηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης είναι η οργάνωση που έδειξαν ότι είχαν οι απαγωγείς, οι ο οποίοι συστάθηκαν σε συμμορία από τις αρχές Μαρτίου πολύ πριν την ημέρα της απαγωγής, στις 30 Μαρτίου, παρακολούθησαν επί σειρά ημερών το θύμα καταγράφοντας τις συνήθειές του, τις διαδρομές του κλπ. και όταν γύρισε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Γερμανία έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, που το είχαν προβάρει πολλές φορές σε πραγματικές συνθήκες, προκάλεσαν το εικονικό τροχαίο ατύχημα με δύο οχήματα, ένα μπροστά και ένα πίσω από το αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη και σε λιγότερο από ένα λεπτό κατάφεραν να τον απαγάγουν.
Το μοιραίο λάθος των απαγωγέων στα μέσα του καλοκαιριού
Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση είχαν θέσει εδώ και περίπου 3 μήνες τουλάχιστον τρεις εκ των απαγωγέων υπό παρακολούθηση και σε έναν έλεγχο που τους έκαναν τον περασμένο Ιούλιο, σε αυτοκίνητο που επέβαιναν, ανακάλυψαν ότι κανείς τους δεν είχε κινητό τηλέφωνο πάνω του, αφού είχαν προλάβει να τα ξεφορτωθούν, με αποτέλεσμα η πεποίθηση που είχαν οι Αρχές για αυτά τα συγκεκριμένα άτομα να ενισχυθεί και σιγά-σιγά να καταφέρουν να θέσουν υπό παρακολούθηση τα περισσότερα από τα μέλη της σπείρας.
Μάλιστα, εντοπίστηκε ένα από αυτά τα κινητά τηλέφωνα που πέταξαν και μπόρεσαν να αναλύσουν οι Αρχές και να εξάγουν πολύτιμα στοιχεία για τον εντοπισμό των δραστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί εκ των συλληφθέντων είχαν βαρύ ποινικό παρελθόν που περιελάμβανε κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, βιασμό, εμπρησμό, σωματεμπορία κλπ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να φωτιστεί κάθε πτυχή της, όμως όπως τόνισε και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας το σημαντικότερο είναι ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι, δηλαδή να απελευθερωθεί και μάλιστα σώος το θύμα, να μην δοθούν λύτρα και να συλληφθούν οι απαγωγείς και έστειλε ένα καίριο μήνυμα σε όλους όσους έχουν τέτοιες ιδέες, πως η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει σαν μία σύγχρονη αστυνομία.
Οι δηλώσεις για την εξιχνίαση της απαγωγής
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μια από τις διαχρονικά μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, την εξιχνίαση της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχαήλ Λεμπιδάκη που είχε γίνει την 30 Μαρτίου 2017, στο Ηράκλειο Κρήτης, διήρκησε 186 μέρες και τελείωσε με την επιτυχημένη και αναίμακτη αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2017. Παρακαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Τόσκας να απευθύνει χαιρετισμό».
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:
« Κυρίες και κύριοι, κύριε Στρατηγέ, κύριε Ταξίαρχε, ιδιαίτερη η χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσα σας. Το πρωί της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, μία επιτυχία ίσως χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Καταγράφεται ως η πρώτη και η μεγαλύτερη επιχείρηση με τριπλό, τετραπλό στόχο και επιτυχία. Δηλαδή, απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι ή το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων και ήταν -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μηνύματος ενός Πρέσβη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που μου έστειλε πριν από λίγο- μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχθεί στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.
Ο 53χρονος επιχειρηματίας, που από τις 30 Μαρτίου είχε απαχθεί, είναι πλέον ελεύθερος, καλά στην υγεία του και ύστερα από την πολύ προσεχτικά σχεδιασμένη και καλά οργανωμένη και εκτελεσθείσα αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, βρίσκεται μαζί με τους δικούς του.
Οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την επιχείρηση με πολύ μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, τηρώντας όλους τους κανόνες του σχεδιασμού, της μυστικότητας, της σωστής εκτέλεσης της επιχείρησης. Μπορώ να πω ότι ήταν μία τέλεια επιχείρηση και πράγματι όπως λέει και ο φίλος πρέσβης είναι ένα μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.
Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Κρήτης, τον κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, τον κύριο Ταξίαρχο - τον Διοικητή του Ηρακλείου, τους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν και το κύριο βάρος της εκτέλεσης της επιχείρησης με τόσο προσεχτικό τρόπο.
Είμαστε όλοι περήφανοι, όλος ο ελληνικός λαός, όλη η κοινωνία είναι υπερήφανη και βλέπει ότι η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη, που μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά σε ιδιαίτερα σοβαρές επιχειρήσεις.
Αυτή την Αστυνομία θέλουμε, αυτή την Αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη, που υπηρετεί την κοινωνία, που υπόκειται στην καθημερινή κρίση των πολιτών αλλά είναι κοντά στον πολίτη.
Αυτό επιδιώκουμε και αυτό δείχνει η επιχείρηση, την οποία περιγράφουμε σήμερα. Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό. Είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας που πρέπει και έχει εν πολλοίς εγκαθιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία ότι υπηρετεί τον πολίτη και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας η οποία χτίζεται κάθε μέρα, πετραδάκι - πετραδάκι προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα το οποίο περιγράφουμε σήμερα.
Βεβαίως δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι στην Αστυνομία δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης σε πάρα πολλούς τομείς και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με καθημερινή εκπαίδευση, με συνεργασίες με άλλες χώρες. Όπως βλέπετε η Ελληνική Αστυνομία καλύπτει πάρα πολλές ανάγκες, από το μεταναστευτικό μέχρι την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, στο οποίο έχει πάρα πολλές επιτυχίες.
Αν δείτε τα αποτελέσματα, τα οποία αυτές τις μέρες βγαίνουν για το προηγούμενο εξάμηνο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, είναι τεράστιες οι επιτυχίες της Αστυνομίας. Και κάποιοι βέβαια μπορεί με μικρόψυχο τρόπο να θέλουν να υποτιμήσουν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Η Αστυνομία λοιπόν κρίνεται καθημερινά, κρίνεται στα δύσκολα και κρίνεται και από τέτοιες δύσκολες υποθέσεις, όπως η απαγωγή στην Κρήτη. Και εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι τον κύριο ρόλο στην υπόθεση της απαγωγής, τον έπαιξαν υπηρεσίες της Κρήτης με την υποστήριξη και άλλων Υπηρεσιών αλλά το κύριο βάρος έπεσε εδώ, στους αστυνομικούς της Κρήτης, οι οποίοι έδειξαν και πόσο αποτελεσματικοί είναι και το ηθικό υπόβαθρο που έχουν και πώς μπορούν να εκτελέσουν μία τέλεια επιχείρηση.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον 53χρονο επιχειρηματία, τον κ. Λεμπιδάκη και στην οικογένειά του να είναι καλά και υγιείς και να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό από αυτή τη δύσκολη εμπειρία.
Θα ήθελα να ευχηθώ να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα και η επιτυχής επιχείρηση είναι μια προειδοποίηση σε όσους έχουν τέτοια πράγματα στο μυαλό τους. Περισσότερα όμως σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα σας πει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Στρατηγός και οι υπόλοιποι Αστυνομικοί».
Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:
« Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και γενικά για τα όσα θετικά έως επαινετικά σχόλια διατυπώθηκαν από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. για την Ελληνική Αστυνομία, αναφορικά με το χειρισμό και το αποτέλεσμα της υπόθεσης.
Μιας δύσκολης υπόθεσης, που η επιτυχής έκβασή της μεταδίδει τόσο στο σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και την κοινωνία, στον απλό πολίτη, αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης.
Όχι μόνον γιατί ένας συνάνθρωπός μας ανέκτησε την ελευθερία του μετά από την πολύμηνη, απάνθρωπη ομηρία του· όχι μόνον επειδή τα μέλη της οικογένειας του έπαψαν, πλέον να βιώνουν την οδύνη της απουσίας του και το φόβο για τη ζωή του· όχι μόνον επειδή διεκόπη αποτελεσματικά η εγκληματική δραστηριότητα των ατόμων που ενέχονται στην οργάνωση και την τέλεση της αποτρόπαιας αυτής πράξης.
Αλλά επειδή, όπως κατά τον πλέον σαφή, ουσιαστικό και πειστικό τρόπο αποδείχτηκε, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά, επαγγελματικά και υπεύθυνα, εκπληρώνοντας, στο βαθμό που οι πολίτες και η Πολιτεία προσδοκούν και απαιτούν, την αποστολή της· που δεν είναι άλλη από την προστασία και την ασφάλεια της κοινωνίας και των μελών της.
Σήμερα, στην Κρήτη, η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύει κατά τρόπο απολύτως σαφή και πειστικό την ισχυρή δυναμική και την αποτελεσματικότητά της στο πλαίσιο εκπλήρωσης της επιχειρησιακής της αποστολής.
Αυτή, ακριβώς, η τελευταία διαπίστωση αποτελεί την αιτία της παρουσίας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμερα, εδώ. Είμαστε εδώ –επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση- όχι για να αποσπάσουμε τα εύσημα από την επιτυχή κατάληξη της αστυνομικής επιχείρησης, αλλά για να αποδώσουμε, ως οφείλουμε, τα εύσημα, για να επιβραβεύσουμε εκείνους οι οποίοι πραγματικά τα δικαιούνται.
Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συναδέλφους αστυνομικούς που επί 6 μήνες, με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τη συστηματική και μεθοδολογική εργασία και την επίπονη προσπάθειά τους κατάφεραν και σχεδίασαν, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Δεν είναι άλλοι, από τους συναδέλφους μας που γίνονται συνοδοιπόροι και εκφραστές του οράματός μας για μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, εξωστρεφή, με κοινωνικές ευαισθησίες και ανθρωπιά.
Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω δημοσίως τον έπαινο, την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή μου στα στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και γενικά όλων όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν στον επιτυχή χειρισμό και έκβαση της υπόθεσης, καθώς με τον υποδειγματικό τρόπο, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευαισθησία που επέδειξαν είτε στο πλαίσιο της ανάλυσης-αξιοποίησης πληροφοριακού υλικού, είτε σε επίπεδο συντονισμού-συνεργασίας, είτε σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης, απέδειξαν πως:
- η Ελληνική Αστυνομία έχει τη βούληση και τις ικανότητες να εκπληρώνει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την αποστολή της,
- οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος είναι εξίσου ικανές και αποτελεσματικές με τις Κεντρικές στη διαχείριση κρίσιμων και «ευαίσθητων» καταστάσεων,
- η Ελληνική κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σιγουριά για το επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να τους παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.
Στην προκειμένη περίπτωση, σ’ ένα ζήτημα που απαιτούσε ιδιαιτέρως λεπτή και προσεκτική προσέγγιση ο επιχειρησιακός χειρισμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια, σεβόμενοι απολύτως και διαρκώς τον εξαιρετικά προσωπικό χαρακτήρα της υπόθεσης και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αποφασίσει αυτόνομα σε όποιο χρόνο είχε επιλέξει.
Επιτρέψτε μου παρακαλώ, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου και πριν παραχωρήσω το λόγο στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημοσίως τα μέλη της οικογένειας του κυρίου Μιχάλη Λεμπιδάκη για την ψυχραιμία, την υπευθυνότητα, την υπομονή και γενικά τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ομηρίας τους, να ευχηθώ στον ίδιο και στην οικογένειά του να ξεπεράσουν γρήγορα τις συνέπειες της οδυνηρής αυτής περιπέτειας και να ζητήσω την κατανόησή τους που η βραδεία εξέλιξη των γεγονότων δεν ήταν συμβατή με την επιθυμία τους για την ταχύτερη απελευθέρωσή του.
Όμως, προτεραιότητα -το γνωρίζουμε όλοι- έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην προκειμένη περίπτωση η βιασύνη ή το λάθος μπορούσαν να αποβούν μοιραία.
Ωστόσο, αυτά είναι πλέον παρελθόν και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ελεύθερος, με την οικογένειά του, με τους δικούς του ανθρώπους.
Ας ευχηθούμε η υπόθεση αυτή να είναι η τελευταία υπόθεση ομηρίας και ας μη χρειαστεί άλλη φορά να αποδείξει η Ελληνική Αστυνομία την ικανότητά της στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία υπόσχεται πως θα συνεχίσει με το έργο της να υπερασπίζεται τη ζωή, την περιουσία και γενικά τα δικαιώματα των πολιτών και να κάνει υπερήφανους τους Έλληνες και την Ελλάδα».
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης:
«Θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι πρωτόγνωρη για τα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας και όχι μόνο.
θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια του επιχειρηματία για την αμέριστη εμπιστοσύνη που περιέβαλε την Ελληνική Αστυνομία όλο αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από το περιστατικό της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, το μεσημέρι της 30.03.2017, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του (περίπου ένα χιλιόμετρο), όταν δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν άγνωστα άτομα, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε και στη συνέχεια τον απήγαγαν.
Απαίτηση των δραστών, για να ελευθερώσουν τον επιχειρηματία, ήταν να τους δοθεί από την οικογένειά του, το χρηματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ.
Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί ιδιαίτερους και επιδέξιους χειρισμούς και για το λόγο αυτό άμεσα συγκροτήσαμε ειδική προανακριτική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Θα ήθελα να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διερεύνηση της υπόθεσης θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα και η παράμετρος αυτή συνόδευσε τις έρευνες μας μέχρι το αίσιο τέλος της υπόθεσης.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης προχωρήσαμε την έρευνά μας βήμα – βήμα, αξιοποιώντας σε όλα τα στάδια και το παραμικρό στοιχείο που πρόεκυπτε, με διαρκή αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και σύνθεση και ανάλυση των παραμέτρων του πεδίου της έρευνας.
Έτσι καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τη γενικότερη προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους, που περιελάμβανε την εξασφάλιση χώρων φύλαξης του απαχθέντα, αλλά και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος (τροφοδοσία, κάλυψη βιοτικών αναγκών κ.λ.π.).
Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης και στην σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, που μας οδήγησε βαθμιαία στον προσδιορισμό των ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και επιτήρηση του παθόντα.
Με βάση τα στοιχεία αυτά καταφέραμε στη συνέχεια να διακριβώσουμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μέσα από τεχνικές και φυσικές διαδικασίες παρακολούθησης να εντοπίσουμε αρχικά την περιοχή και ακολούθως το σημείο στο οποίο οι δράστες κρατούσαν τον επιχειρηματία.
Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δεύτερα 2 Οκτωβρίου σε περιοχή του Ρεθύμνου έδωσε τέλος στην πολύμηνη κράτηση του επιχειρηματία και δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής που είχε προκαλέσει αίσθηση στο κοινωνικό σύνολο.
Θέλω να σημειώσω ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ελευθέρωσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς ηλικίας 43 και 40 ετών, οι οποίοι επιτηρούσαν το 53χρονο.
Άμεσα εντοπίσαμε και συλλάβαμε ακόμη έξι άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 44, 22, 46, 60, 45 ετών καθως και μία 17χρονη.
Τονίζεται ότι για όλο το χρονικό διάστημα που είχε απαχθεί ο επιχειρηματίας, είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και διαπραγματευτής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των δραστών και αναγκαία διαπραγματευτική τακτική η οποία είχε ως σκοπό την διατήρηση της καλής κατάστασης του παθόντα.
Σήμερα, από την ειδικότερη επισκόπηση του προανακριτικού υλικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του απαχθέντα, στην οργάνωση εντάχθηκαν και νέα μέλη, με ανακατανομή ρόλων και αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή του παθόντα, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Από την έρευνα, προέκυψε ότι κατά την ακινητοποίηση του επιχειρηματία, οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά το χρόνο κράτησής του, οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφεραν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους. Ο απαχθείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησης του παρέμενε δεσμευμένος με αλυσίδα η οποία κατέληγε είτε στο χέρι του είτε στο πόδι του. Συνολικά οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικούς χώρους (κρησφύγετα), τα οποία διέθεταν περιορισμένο χώρο με καλυμμένα παράθυρα, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία.
Όλο το χρονικό διάστημα της κράτησής του πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες σχεδόν στο σύνολο τους με μηνύματα γραπτού κειμένου ( SMS ), 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, καθώς και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του παθόντα. Πριν αλλά και μετά τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον επισκεπτόταν συζητώντας για τις επικοινωνίες καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης χρημάτων από την οικογένειά του. Επίσης του υπαγόρευαν τη σύνταξη των χειρόγραφων επιστολών, προς την οικογένεια τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό.
Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καρτών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης καταγραφής εικόνας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα τα οποία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος αφού άσκησε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής, απόπειρα εκβίασης και διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αντίσταση, εμπρησμό από πρόθεση, παρέπεμψε την υπόθεση στον κ. Ανακριτή.
Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ εξετάζουμε και τη συμμετοχή άλλων ατόμων στην υπόθεση”.
Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, Ταξίαρχος Ιωσήφ Κανακουσάκης:
« Θα ήθελα να συγχαρώ και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι ακούραστα δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό εργάστηκαν επί έξι συνολικά μήνες μακριά από τις οικογένειές τους. Ο επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, στη διερεύνηση της απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και στη σύλληψη των απαγωγέων του, έδωσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η Αστυνομία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη, στο κοινωνικό σύνολο, προσδίδοντας αίσθημα ασφάλειας και δικαίου. Και πάλι συγχαρητήρια».
news247.gr