Η λίστα μεγαλώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, σχεδιάζει να απαγορεύσει την παραγωγή και την πώληση οχημάτων που καταναλώνουν μόνο ορυκτά καύσιμα.
Και δεν είναι η μόνη: χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Νορβηγία θέλουν να ξεφορτωθούν μια για πάντα τα ντιζελοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα, και να τα αντικαταστήσουν με οχήματα που δεν μολύνουν τόσο πολύ το περιβάλλον.
Στη Γερμανία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει υπονοήσει ότι είναι ζήτημα χρόνου η χώρα να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Κι άλλες χώρες έχουν ορίσει δικούς τους στόχους για ηλεκτρικά οχήματα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, πρόκειται να απαγορεύσει από το 2040 την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ, ενώ το 2050 όλα τα αυτοκίνητα στον δρόμο θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να έχει σταματήσει μέχρι το 2040 η πώληση βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων οχημάτων, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μετά από το συγκεκριμένο έτος, θα επιτρέπεται η πώληση μόνο ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς και αυτοκινήτων που καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα.
Το μερίδιο αγοράς αυτής της «πράσινης» κατηγορίας αυτοκινήτων είναι μικρό σήμερα στη Γαλλία – μόλις 4% – αλλά αυξάνεται ταχύτατα. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκαν κατά 25%.
Τέλος, στη Γερμανία η Μέρκελ ερωτήθηκε τον περασμένο μήνα κατά πόσο θα είχε νόημα για τη Γερμανία να ορίσει μια προθεσμία μετά από την οποία θα μπει ένα τέλος στην πώληση αυτοκινήτων με μηχανές που καίνε ντίζελ ή βενζίνη.
«Δεν μπορώ ακόμα να αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο έτος αλλά η προσέγγιση αυτή είναι σωστή. Αν επενδύσουμε γρήγορα σε υποδομές και σε τεχνολογία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα είναι δομικά εφικτός ένας γενικός μετασχηματισμός» δήλωσε στην εβδομαδιαία έκδοση Super Illu.
Αλλού, η ινδική κυβέρνηση έχει ορίσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: κάθε όχημα που θα πωλείται στη χώρα το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητο.
Και η Νορβηγία, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Νότια Κορέα και η Ισπανία έχουν θεσπίσει επίσημους στόχους για τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
fortunegreece.com