«Το βεβαρυμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον υποχρεώνει να αναβάλλει την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος». Με αυτή τη λακωνική φράση το Μαξίμου δικαιολόγησε την «ακύρωση» της προαναγγελθείσας επίσκεψης του πρωθυπουργού στο «Περιβόλι της Παναγιάς», που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου.
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γρηγόριος, τάχθηκε ανοικτά κατά της επίσκεψης του πρωθυπουργού καλώντας τους Αγιορείτες Πατέρες να αντισταθούνΌμως νεότερα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν πως της αναβολής αυτής προηγήθηκε μια ιδιαίτερα έντονη αλλά και ενδεικτική συζήτηση κατά τη Σύναξη των Μονών όπου και αποφασίστηκε, ως φαίνεται η ακύρωση αυτής της επίσκεψης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή της γραμμής της πλειοψηφίας των μονών του Αγίου Όρους φέρεται πως διαδραμάτισαν ο καθηγούμενος Δοχειαρίου Γρηγόριος καθώς και ο αντιπρόσωπος της Μονής Ξηροποτάμου Ιερομόναχος Παύλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα και με δημόσια επιστολή του η οποία παρατίθεται παρακάτω.
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γρηγόριος, τάχθηκε ανοικτά κατά της επίσκεψης του πρωθυπουργού καλώντας τους Αγιορείτες Πατέρες να αντισταθούν, δίνοντας στη δημοσιότητα άρθρο του με το οποίο αναφέρεται στην ψηφοφορία της Ιεράς Συνάξεως. «Δόθηκε η μάχη και φάνηκε η φτώχεια και η ανεπάρκεια των πολλά κατεχόντων. Νίκησε ο σταυρός, νίκησε η Έφορος του τόπου, η Παναγιά, νίκησαν οι προσευχές των μικροσχήμων μοναχών και δεν διεπέρασε του Όρους τις ατραπούς ο μεγαλύτερος σατράπης των τελευταίων χρόνων. Μας έμεινε όμως η λύπη στις καρδιές μας, ότι τα εύπορα μοναστήρια τα προδίδουν όλα για να κερδίσουνε την εύνοια των κρατούντων, όποιοι και να είναι αυτοί».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Γρηγόριος απευθύνεται στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, «Αμανατίδη τι περιέρχεσαι το όρος, να μαζέψης πάλι ψήφους για αυτούς που γκρεμίσανε την Ελλάδα, γι' αυτούς που στήσανε τζαμιά και μιναρέδες; Έτσι που κατήντησε η Ελλάδα, μόνον απορρίμματα μαζεύει και αμερικανικά χαχανητά».
Μέχρι και την παραμονή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος ήταν γνωστό πως μόνον στην σχισματική Μονή Εσφιγμένου κυμάτιζαν μαύρες σημαίες με το γνωστό σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος». Από τις 26 Σεπτεμβρίου προστέθηκε και η Μονή Δοχειαρίου που σήκωσε σημαίες με το σύνθημα «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιον Όρος». Από τα παραπάνω συνάγεται πως επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που δεν γίνεται δεκτός Έλληνας πρωθυπουργός στο Άγιον Όρος και μάλιστα με επιχειρήματα του τύπου «είναι Άθεος, αντίχριστος, συντελεί στην αποχριστιανοποίηση και αλλοίωση της πνευματικής ταυτότητας των Ελλήνων».
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Άγιον Όρος αλλάζει τακτική σχεδόν δύο μήνες μετά την κυβερνητική εισήγηση στη Βουλή περί απαλλαγής των ακινήτων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από υποθέσεις που εκκρεμούν. Προφανώς οι υποθέσεις αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τον ΕΝΦΙΑ και τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί. Με λίγα λόγια ο «πόλεμος» ξεσπά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το πάγιο αίτημα τόσο της ελληνικής Εκκλησίας όσο και του Αγίου Όρους ειδικότερα περί απαλλαγής της εκκλησιαστικής εξουσίας από τη φορολογική αυτή επιβάρυνση στην οποία, ως γνωστόν υποβάλλονται όλοι οι άλλοι Έλληνες φορολογούμενοι.
Ορισμένοι γνώστες του χώρου του Αγίου Όρους σημειώνουν πως ενδεχομένως να άνοιξε και ένα παράθυρο μετά τη συζήτηση αυτή κατά τη Σύναξη των Μονών για να κηρυχθούν «ανεπιθύμητοι» και άλλα πρόσωπα που έχουν έρθει σε κόντρα με την Εκκλησία αλλά και το Άγιον Όρος, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Ο ηγούμενος Δοχειαρίου Γρηγόριος, είναι απολύτως σαφής κλείνοντας την επιστολή του «αν οι Έλληνες Ορθόδοξοι ψηφίσουν πάλι τέτοιους άρχοντες, σημαίνει ότι περιέπεσαν στη μεγαλύτερη ασθένεια, που είναι η μαλάκυνση του εγκεφάλου».
Παρακάτω, δημοσιεύεται αυτούσια η ανοικτή παρέμβαση του Ιερομόναχου Παύλου, ως αντιπροσώπου της Μονής Ξηροποτάμου, η οποία και αντανακλά επίσης το κλίμα που κυριάρχησε κατά τη σύναξη των Μονών:
Eίναι προφανές πως και μετά τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της έμφυλης ταυτότητας, άρχισαν να λειτουργούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί, οι οποίοι αναζωπυρώνουν τη διαχρονική μάχη μεταξύ εκκλησιαστικών παραγόντων και της Αριστεράς. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο όνομα της αποκατάστασης κλίματος συνεννόησης με την ηγεσία της Εκκλησίας και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «θυσίασε» τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, φαίνεται πως ορισμένες εκφάνσεις των εκκλησιαστικών μηχανισμών που ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από ακραίο συντηρητισμό, άρχισαν εκ νέου να κινούνται.
Βεβαίως αιχμή του δόρατος σε όλα αυτά, ήταν και είναι πάντα έστω και αν δεν ομολογείται το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και αυτής των Μονών, ιδιαίτερα της περιουσίας του Αγίου Όρους, όχι μόνον στο «Περιβόλι της Παναγιάς» αλλά περισσότερο όσον αφορά την ακίνητη περιουσία των Μονών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον απληροφόρητος πως τα «μετόχια» και άλλες μορφές ακίνητης περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους συνιστούν έναν φορολογικό όγκο όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλες επιβαρύνσεις, που είναι τεράστιος.
Παρόλα αυτά και επειδή η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια επέδειξε διάθεση για μια «συνεννόηση» με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες, η στάση του Αγίου Όρους έτσι όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της Σύναξης των Ιερών Μονών πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού, αιφνιδιάζει, αν δεν προαναγγέλλει και νέες ενέργειες όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Θα έπρεπε ενδεχομένως κανείς προκειμένου να εξηγήσει σφαιρικά τη στάση του Αγίου Όρους, να εξετάσει ενδελεχώς και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον εν γένει εκκλησιαστικό παράγοντα.
zougla