Παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις πιέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Φινλανδικό κράτος απέρριψε την αλλαγή του νόμου “Trans Act”, που αναγκάζει τους τρανς να στειρώνονται αν επιδιώκουν νομική αναγνώριση αλλαγής φύλου.
Σχεδόν 16.000 άτομα συμμετείχαν μαζί με τον ακτιβιστή δικαιωμάτων των τρανς, Sakris Kupila και ζήτησαν από τη φιλανδική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα τους και να αλλάξει το νέο νόμο. “Είμαι πολύ απογοητευμένος, αλλά είμαι και χαρούμενος γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό Juha Sipilä.
"Θέλουμε να καταλάβει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δε μένουμε σιωπηλοί και άπραγοι σε ότι μας αφορά. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ στη Φινλανδία”, δήλωσε ο Sakris Kupila.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι ακόμα σαφές γιατί η φιλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση και αγνόησε τις συστάσεις. Τονίζει όμως ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται στο πλευρό των τρανσέξουαλ για τα δικαιώματα τους.
Ειδικότερα, θα προσπαθήσει να συμβάλει δραστικά στην αναθεώρηση του νόμου, σχετικά με τη υποχρεωτική στείρωση και την ψυχιατρική διάγνωση, που απαιτούνται για τη νόμιμη αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου τους.
Επιπλέον, θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας άμεσης διαδικασίας αναγνώρισης φύλου που θα έχει δικαίωμα να συμμετέχει ο καθένας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, το ιατρικό ιστορικό του και την οικονομική του κατάσταση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας τρανς θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί σε διαδικασίας στείρωσης για να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα αλλαγής φύλλου. Επίσης, η διαδικασία αλλαγής ταυτότητας θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του ατόμου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο προσωπικός κωδικός ταυτότητας που αποδίδεται στους Φινλανδούς πολίτες κατά τη γέννηση τους δείχνει το φύλο, αφού το τελευταίο ψηφίο είναι πάντα ζυγό για τις γυναίκες και μονό για τους άνδρες.
Όλα τα προσωπικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων, των δελτίων ταυτότητας, ακόμη και των καρτών βιβλιοθήκης, εκδίδονται βάσει αυτών των πληροφοριών. Ο κώδικας απαιτείται για να λάβει κανείς διάφορες παροχές, όπως τον μισθό του και τη σύνταξη του.
Είναι πολύ σοβαρό για τους τρανσέξουαλ, το γεγονός ότι με υπόδειξη του κώδικα αναγκάζονται να “αποκαλύπτονται” κάθε φορά που χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με το “Trans Act” περιορίζεται παράλληλα η δυνατότητα πρόσβασης στη νομική αναγνώριση φύλου σε άτομα που έχουν ενηλικιωθεί, καθώς η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια.
Από το 2017, είκοσι ευρωπαϊκές χώρες έχουν την απαίτηση να στειρώνουν τους τρανσέξουαλ, πριν αλλάξουν το νόμιμο φύλο τους. Δύο ακόμα σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και η Σουηδία, διέθεταν παρόμοιες συνθήκες για την αναγνώριση των φύλων, όμως τις αφαίρεσαν πριν από λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα η Σουηδία νομοθέτησε την αποζημίωση περίπου 800 τρανς που λόγω της προηγούμενης νομοθεσίας υπέστησαν στείρωση, ενώ αφαίρεσε εντελώς την “τρανς κατάσταση” από τους καταλόγους των ψυχιατρικών ασθενειών.
Πηγή: tvxs.gr
greekalert