Στην πόλη Baniyas βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων που έχει κατασκευάσει το Ιράν στην Συρία και έχει προκαλέσει την οργή του Τελ Αβίβ το οποίο έχει απειλήσει μέχρι και με προσβολή του προεδρικού Μεγάρου στη Δαμασκό, εάν συνεχίσει τη δραστηριότητά του.
Αυτό αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες από την εταιρεία ImageSat International (iSi) που διαχειρίζεται τον ισραηλινό τηλεσκοπικό δορυφόρο EROS-B.
Αυτό όμως που μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες, είναι η τοποθεσία της πόλης. Η Banyans βρίσκεται 55 χλμ. νότια από την Λαττάκεια και 35 χλμ. βόρεια από την Ταρτούς και μόλις 26 χλμ. από την αεροπορική βάση Khmeimim, περιοχή η οποία καλύπτεται εκ των πραγμάτων ολοκληρωτικά από την εμβέλεια των συστημάτων S-400 που έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι!
Οι δορυφορικές φωτογραφίες ελήφθησαν στις αρχές του Αυγούστου και επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για την συστηματική προσπάθεια που καταβάλει η Τεχεράνη για την ενίσχυση της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσσαντ όχι απλά με στρατιωτικό υλικό και ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό αλλά και με παραγωγικές μονάδες οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως αναφέρει η εταιρεία οι νέες εγκαταστάσεις είναι σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες βαλλιστικών πυραύλων που διατηρεί το Ιράν στην περιοχή Parchin μόλις 32 χλμ νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.
Στις εγκαταστάσεις αυτές το Ιράν παράγει τους βαλλιστικούς πυραύλους στέρεου καυσίμου τύπου Scud, τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fateh 110 (εμβέλεια 300 χλμ) και Zelzal-2/3 (εμβέλεια 210 χλμ και 200-250 χλμ αντίστοιχα).
Οι πύραυλοι αυτοί υπάρχουν στο συριακό οπλοστάσιο και σύμφωνα με πληροφορίες το 90% των συστημάτων έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το 2015.
Πάντως η ύπαρξη της εγκατάστασης έγινε γνωστή από ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης στις 28 Ιουνίου. Μάλιστα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα αυτή ο Πρόεδρος Assad επισκέφτηκε τον περασμένο Ιούνιο το εργοστάσιο αυτό και συναντήθηκε με Ιρανούς και Σύριους επιστήμονες και παρέμεινε στον χώρο για δύο ώρες.
Επιπλέον το εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη επαρχεία Baniyas, στην οποία η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σιιτες Alawite, ενώ και από γεωγραφικής τοποθεσίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απόσταση 11,7 χλμ από την θάλασσα και εντός μιας μακρόστενης κοιλάδας πλησίον της πόλης Alsqublh, προστατευμένη από πιθανές καταδρομικές επιθέσεις.
Το γεγονός της αποκάλυψης του εργοστασίου έχει προκαλέσει οργή στο Ισραήλ όχι τόσο γιατί με τους πυραύλους εφοδιάζονται οι συριακές δυνάμεις αλλά γιατί οι πύραυλοι αυτοί μπορεί να καταλήξουν -και θα καταλήξουν- στα χέρια της Χεζμπολαχ.
Φυσικά το Ισραήλ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είχε πλήξει προ πολλού το εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων του Ιράν αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει αποτολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο.
Για αυτό ακριβώς το λόγο απείλησε ότι θα πλήξει άλλο "στρατηγικής υφής στόχο" δηλαδή το Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό.
Μάλιστα το θέμα έθεσε με επίμονο τρόπο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν που είχαν στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα για να λάβει την αρνητική απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο, ότι το ιρανικό εργοστάσιο βρίσκεται υπο την προστασία των ρωσικών S-400 και τίποτα δεν μπορεί να γίνει επ΄αυτού.
Είναι βέβαιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιχείρησε να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις στον Ισραηλινό ηγέτη ότι οι πύραυλοι αυτοί προορίζονται αποκλειστικά για χρήση από τον συριακό Στρατό και μόνο , στο πλαισιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταλήξουν στην Χεζμπολάχ και η Μόσχα το εγγυάται αυτό, αλλά φυσικά δεν υπήρξε η παραμικρή περίπτωση ο πάντα καχύποπτος Νετανιάχου να έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ρωσικές εγγυήσεις.
pronews