Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή ειδικών στην εκπαίδευση πιλότων για τα περίπου 240 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου απαρτίζουν σήμερα τον «κορμό» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο έμψυχο υλικό της, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, μετά τις μαζικές απομακρύνσεις στρατιωτικών που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Hurryiet, οι Αμερικανοί απέτρεψαν και το Πακιστάν από το να στείλει εκπαιδευτές στην Τουρκία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αρχικά η χώρα είχε ανταποκριθεί θετικά σε ανάλογο αίτημα που της είχε υποβληθεί (η μοναδική θετική απάντηση που έλαβε η Άγκυρα…).
Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα το πρόβλημα μοιάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα. Εκτός και εάν η Άγκυρα δεχθεί τους όρους των ΗΠΑ, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλοί: «Εάν στείλετε τους πιλότους σας στις ΗΠΑ, θα τους εκπαιδεύσουμε εμείς εκεί», φέρεται να αναφέρεται στην επίσημη απάντηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hurryiet, από τα 1.752 μέλη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας που έχουν αποπεμφθεί για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες και το δίκτυο του Fethullah Gulen, περίπου 300-350 είναι πιλότοι.
Άλλωστε, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, 25 πιλότοι πιστοί στους πραξικοπηματίες είχαν πετάξει με αεροσκάφη F-16, ενώ 11 από αυτούς έπληξαν στρατηγικούς στόχους.
Ως συνέπεια, η αναλογία θέσεων στα αεροσκάφη και διαθέσιμων πιλότων βρίσκεται σήμερα στο 1 προς 0,8, όταν θα έπρεπε να είναι στο 1 προς 1,5 -με το έλλειμμα να αποτυπώνεται και στην καθημερινή πράξη.
thinknews.gr
Καλύτερα να εκπαιδευθούν στο κολύμπι, γιατί θα το χρειαστούν....
Efenpress