28.8.17

Συμμαχία Τουρκίας-Συρίας κατά των Κούρδων! (φωτό, βίντεο)


Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία ασχολείται ενεργά με τις επαφές της με περιφερειακά κράτη και συμμάχους συζητώντας της κατάσταση στην Συρία.
Σύμφωνα με την Zeynep Gürcanlı της τουρκικής Sözcü η προσπάθεια αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής και η αναζήτηση μια νέας σχέσης με την Δαμασκό κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας.

«Αυτήν την στιγμή, τα σημαντικότερα ίσως βήματα που έχουν γίνει στην εξωτερικής πολιτική της χώρας [σ.σ. Τουρκίας] αφορά στην απομάκρυνση της 16ετούς πολικής στρατηγικής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η ηγεσία του ΑΚΡ έλεγε συνεχώς ότι «χωρίς την γνώση της Τουρκιάς ούτε ένα πούλι δεν θα πετά στην περιοχή». Αλλάζοντας αυτήν την τακτική η Τουρκία οικοδόμησε μια δική της μακρόχρονη πρακτική έναντι της Συρίας και του Ιράκ. Βήματα έγιναν ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην περιοχή που να είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας. Ωστόσο τώρα παρατηρούμε ότι η Τουρκία δίνει εγκαταλείπει σταδιακά την στρατηγική της και οι τουρκικές αρχές κάνουν κάποιες παραχωρήσεις», είπε η Gürcanlı.
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία έχει πολλές μεγάλες δυσκολίες» στην κατάσταση της βορείου επαρχίας της Συρίας στην Ιντλίμπ και στην γειτονική Αφρίν που ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις.
«Η κυβέρνηση του ΑΚΡ σκόπευε αρχικά να αντικαταστήσει την σημερινή ηγεσία της Συρίας• ο [Σύρος Πρόεδρος] Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν κηρυγμένος εχθρός της. Ωστόσο στην παρούσα πολιτική συγκυρία, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να αναζητούν τρόπους ώστε να συμφιλιωθούν με τον Άσαντ. Οι επισκέψεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων της Ρωσίας και του Ιράν είναι συνδεδεμένες με την συζήτηση της κατάστασης στην Ιντλίμπ, την Αφρίν και το θέμα αναγνώρισης των συριακών αρχών από την Τουρκία», είπε.
Αυτήν την στιγμή η Ιντλίμπ είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, η οποία αφορά την Ρωσία, το Ιράν, τις δυνάμεις του Άσαντ αλλά και τις ΗΠΑ.
«Η Ιντλίμπ πρέπει να «καθαριστεί» άμεσα αλλά πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι τζιχαντιστές που ήταν έτοιμοι να το σκάσουν από την πόλη με τις οικογένειές τους να μην περάσουν τα σύνορα και βρεθούν στην Τουρκία. Το θέμα αυτό βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα των παραγόντων της περιοχής. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα εναπόκειται στην μεταφορά έλεγχου της περιοχής στην κυβέρνηση του Άσαντ», υπογραμμίζει.
Αλλά η Τουρκία διατυπώνει έναν όρο, την απόσυρση των κουρδικών μονάδων αυτοάμυνας του YPG από την Αφρίν που ελέγχουν σήμερα. Φαίνεται να είναι το κύριο ζήτημα της συζήτησης το οποίο και τα εμπλεκόμενα μέρη προσπαθούν να λύσουν με διπλωματικό τρόπο, του πως θα γίνει η μεταφορά του ελέγχου της περιοχής στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Νωρίτερα μάλιστα αυτόν τον μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει την παύση της υποστήριξής της προς τον Εθνικό Συνασπισμό Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων (National Coalition for Syrian Revolutionary and Opposition Forces), που οι τοπικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν «χειρονομία καλής θέλησης της Άγκυρας προς τη Δαμασκό».
Ωστόσο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Δαμασκός δεν θεωρεί την Τουρκία ως εταίρο της ωσότου δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.
Τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με διπλωμάτες και ξένους στρατιωτικούς εκπρόσωπους για την κατάσταση στην Συρία. Ειδικότερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν επισκέφθηκε την Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται την Ιορδανία.
Επίσης ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις έφτασε στην Άγκυρα και η επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Valery Gerasimov, να είναι στην ατζέντα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική συριακή οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική.
Σύμφωνα με τον Toğrul İsmayıl, ειδικό από το Οικονομικό και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων και Ανταλλαγών Βασικών Προϊόντων της Τουρκίας υπογράμμισε ότι θα μπορούν να υπάρχουν τυχόν επιπτώσεις από αυτήν την κίνηση του Ερντογάν στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
«Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν διμερή συνεργασία στην περιοχή, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση των θέσεών τους. Πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τη συνεργασία τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα, για να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες άσκησης επιρροής από τις ΗΠΑ και την ΕΕ», είπε.
Με την υποστήριξη του Συριακού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος οι ΗΠΑ διεξάγουν μια εγωκεντρική πολιτική στην Μέση Ανατολή η οποία θα βλάψει την περιοχή αλλά και της συμμάχους της.
«Για την επιδίωξη αυτής της πολιτικής, οι ΗΠΑ ενεργούν πολύ εγωιστικά προς τους συμμάχους τους, εξετάζοντας την κατάσταση στην περιοχή αποκλειστικά μέσω του πρίσματος των δικών της συμφερόντων. Στην επιδίωξη αυτής της πολιτικής, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν την αστάθεια στην περιοχή υπό τον έλεγχό της. Θα πρέπει να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του άλλου, αλλά οι ΗΠΑ κάνουν το ακριβώς αντίθετο, γι 'αυτό και η σχέση βρίσκεται σε τόσο καταθλιπτική κατάσταση», κατέληξε ο Τούρκος ειδικός.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι το YPG είναι συνδεδεμένο με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο αναφέρεται ως τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το μέρος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και το YPG, καθώς και οι Σερτικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, λαμβάνουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Daesh (Ισλαμικό Κράτος).
pronews