Μαζική ενίσχυση της ελληνικής άμυνας στο Αιγαίο προγραμματίζει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με "πυραυλικές" αναβαθμίσεις πέντε πυραυλακάτων, την ολοκλήρωση της ανάπτυξης παλαιότερων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, ΜΜ-38 σε ρόλο απαγόρευσης θαλασσίων περιοχών ως βλήματα επακτίου αμύνης και πάνω απ'όλα με προμήθεια νέων βλημάτων επακτίου αμύνης για να συμπληρωθούν οι νυν συστοιχίες των ΜΜ-40 Εxocet Block II.
Συγκεκριμένα τα βλήματα MM-40 Block ΙΙ από τις τρεις αρχικές Super Vita, θα εγκατασταθούν στις εκσυγχρονισμένες πυραυλακάτους P20 Λάσκος, P21 Μπλέσσας και P23 Τρουπάκης, τύπου Combattante-IIIA. Επίσης σε μία ακόμα Combattante-IIIA τοποθετήθηκαν βλήματα Harpoon.
Από εκεί και πέρα τα βλήματα των παλαιότερων ΤΠΚ Combattante-II και των "S" τα ΜΜ-38 ήδη έχουν τοποθετηθεί σε αριθμό νήσων του Αιγαίου σε διπλούς εκτοξευτές, προκειμένου να αποτελέσουν την "δυσάρεστη έκπληξη" του τουρκικού Ναυτικού.
Χωρίς να αποτελούν την αιχμή της πυραυλικής τεχνολογίας, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι σε μία επίθεση κορεσμού 6-8 βλημάτων διαφόρων τύπων και κατηγοριών τα αντιπυραυλικά συστήματα των τουρκικών φρεγατών ή ΤΠΚ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς απώλειες και μπορεί το βλήμα που τελικά "θα κάνει την ζημιά" να είναι ένα "παλιό" ΜΜ-38.Από εκεί και πέρα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του ΠΝ για το νέο βλήμα εδάφους-επιφανείας (πιθανότατα θα τοποθετηθεί στις θέσεις των ΜΜ-38 ή σε νησιά που βρίσκονται δυτικότερα των νυν τοποθεσιών των ΜΜ-38, καθώς έχουν έχει πενταπλάσια ακτίνα δράσης από αυτόν) και όπως όλα δείχνουν αυτός θα είναι ο NSM (φωτό).
Ο πύραυλος ζυγίζει περί τα 400 kg (880 lb) και έχει βεληνεκές τουλάχιστον 185 km (100 nm).Τα συνθετικά υλικά του, του προσδίδουν ιδιαίτερα stealth χαρακτηριστικά, ενώ οι δυνατότητες που διατηρεί από τον προκάτοχό του Penguin, δηλαδή υπερκερασμός φυσικών εμποδίων στην ξηρά, πτήση χαμηλής παρατηρησιμότητας στη θάλασσα (sea skimming) και η διενέργεια τυχαίων ελιγμών κατά την τελική προσέγγιση στο στόχο, τον καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό σε οποιαδήποτε αντίμετρα.
Εχει όμως ένα στοιχείο που τον καθιστά πολύ ανώτερο από τον προκάτοχό του: Πολύ ισχυρότερη (τετραπλάσιας εκτόνωσης) κεφαλή που επιτυγχάνει καταστροφή του στόχου που έχει εμπλέξει
Η πραγματική καινοτομία του πυραύλου ωστόσο έγκειται στα εκλεπτυσμένα ηλεκτρονικά του, που του δίνουν τη δυνατότητα να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να διαχωρίζει τους στόχους σε ξηρά και θάλασσα χάρη στο συνδυασμό μιας υπέρυθρης κάμερας και μιας μεγάλης ενσωματωμένης βάσης δεδομένων.
Ετσι ο νορβηγικός ναυτικός πύραυλος NSM της Kongsberg, αποτελεί τον βασικό εξοπλιστικό στόχο του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα "πέτρινα" χρόνια της οικονομικής κρίσης και των σχεδόν μηδενικών εξοπλιστικών δαπανών.
Οι διαδικασίες προμηθείας του, δε, έχουν προχωρήσει αρκετά, με την χρηματοδότηση (σημαντικά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ) για ένα πακέτο των 40-80 βλημάτων που θα αντικαταστήσουν ή θα συμπληρώσουν την επόμενη πενταετία τους "βετεράνους" AM-39 Block II Exocet (αέρος-επιφανείας) και ΜΜ-40 Block II (εδάφους-επιφανείας) να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο αναχαίτιση ΜΜ-38 από βλήμα RIM-7M Sparrow σε άσκηση του ΠΝ. Αναχαιτίζεται οριακά και ήταν μοναδική η επιτυχία του ΠΝ. Σε μία επίθεση δύο ή περισσότερων βλημάτων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Και στο τουρκικό Ναυτικό ακόμα δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα ναυτοσύνης του ΠΝ...
pronews