5.8.17

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και στις επενδύσεις


Επενδυτικό βηματισμό με Γάλλους, Ιταλούς και Άραβες «ψάχνει» μέσα στον Αύγουστο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με κλειστά τα δημοσιονομικά μέτωπα με τους δανειστές, γνωρίζει πολύ καλά ότι το «παιχνίδι» θα παιχτεί πλέον στο ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. 



Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν οι δύο άνδρες
Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν οι δύο άνδρες


 Τον Σεπτέμβριο η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη να συζητήσει και να ζητήσει συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας.

Ο Σεπτέμβριος αποκτά σημασία χρονικού ορόσημου καθώς στην Αθήνα έρχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Αλ. Τσίπρας είχε την Παρασκευή διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς και συνεργάτες του για την προετοιμασία των τριών σημαντικών πρωτοβουλιών, που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το επιχειρηματικό και αναπτυξιακό σκέλος των πρωτοβουλιών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα με σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει: 

-Επίσκεψη Μακρόν: θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ενώ ενδέχεται ο Γάλλος πρόεδρος να μιλήσει και στην ελληνική Βουλή.

-Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας: θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου και ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Τζεντιλόνι.

-Ευρωαραβική διάσκεψη: θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα. Οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και funds από τον αραβικό κόσμο.


Παράλληλα η Ελλάδα θα οργανώσει ελληνο-ιταλικό συμβούλιο και ευρωαραβική διάσκεψη.

Πολύ σημαντική η επίσκεψη Μακρόν

Το «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» διατηρείται και την περίοδο Τσίπρα – Μακρόν. 

Το ζήτημα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα ετέθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την επικράτηση του στις Γαλλικές εκλογές. 
Το κλίμα και η συνεννόηση Τσίπρα – Μακρόν ήταν τόσο προχωρημένες που στο τέλος της συζήτησης ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι μπορεί να αποβεί αποδοτική ακόμη και μία επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας. 

Έτσι έκανε πρόταση στον Μακρόν και απέσπασε την θετική, που θα γίνει πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε ευρωπαικό έδαφος και δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον.

Οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Γαλλία είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος, αλλά οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ. 
Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια  

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία βρισκόταν το έτος 2015 στην τ'εταρτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το 2016 ανήλθαν σε 1.331 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1%, σε σύγκριση με το 2015, οπότε αυτές ανέρχονταν σε 1.360 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά στοιχεία.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:


- Βιομηχανία (Lafarge - τσιμέντο, Michelin - ελαστικά, S&B - ορυκτά, Nexans - καλώδια, Safran και Thales - αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider - ηλεκτρολογικό υλικό).

- Οχήματα ( PSA Peugeot και Renault).




- Ενέργεια (Ήρων ENGIE - μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Schneider Electric, DCNS και Total).

- Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA-CGM -θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Alstom).

- Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, BIC, L'Oréal, Hermès, Seb, Dior).

- Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi-Aventis, Pierre Fabre Farmaka, Biomerieux).

- Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin).

- Τρόφιμα (Danone, Délifrance, Groupe-Bel).

- Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP, Credit Agricole Life, Bureau Veritas Greece).

- Τουρισμός (Accor, Club Med).

Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις) κ.α.

Οι Ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν συνεχή μείωση από το 2001, οπότε και ανέρχονταν σε 81,2 εκατ. ευρώ. 

Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών.


zougla.gr