5.8.17

Πως οι Τούρκοι μπορούν να “βάλουν πόδι” στο Βόρειο Ιράκ και η σχέση με τα Ίμια


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η εκκωφαντική σιωπή της Άγκυρας για το επικείμενο  Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Βορείου Ιράκ , σηματοδοτεί την ύπαρξη κάποιου υποχθόνιου σχεδίου.  Την αποκάλυψη την έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας  Ümit Yalım, ο οποίος  έκανε δηλώσεις που δημοσιεύονται σε όλο τον τουρκικό Τύπο.

Ο κ. Yalim τόνισε ότι “σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, η Τουρκία θα γειτνιάσει με το Ιράν και το δεύτερο ισραηλινό κράτος.”
Υπαινίσσεται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η οικογένεια Μπαρζανί είναι εβραίοι στο θρήσκευμα.
Στη συνέχεια περιγράφει μια συζήτηση που είχε αμερικανός στρατιωτικός διοικητής με έναν Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο .  Ο διοικητής της 5ης Ναυτικής Δύναμης που εδρεύει στην περιοχή Μανάνα του Μπαχρέιν, αντιναύαρχος Timothy Keating, συναντήθηκε με τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Τουρκίας σε μια δεξίωση που έγινε στο  Αμμάν της Ιορδανίας  το 2002 και του αποκάλυψε τα εξής: “Οι ΗΠΑ, η Βρετανία , μαζί με την Τουρκία  θέλουν να πολεμήσουν με το Ιράκ και να ανατρέψουν τον Σαντάμ.  Στη συνέχεια θα διαιρέσουν τη χώρα σε τρία μέρη. Στο βορρά θα παραμείνουν οι Κούρδοι. Στο κέντρο οι Σουννίτες και στα νότια οι Σιίτες.

Στο ερώτημα του ακολούθου “τι θα γίνει με τα 3,5 εκατ. των Τούρκων που ζουν στο Ιράκ, η απάντηση ήταν καταλυτική. Οι Τούρκοι που ζουν σο Β.Ιράκ θα ενταχθούν στην κυριαρχία των Κούρδων. Όσοι δεν αρέσουν την κατάσταση αυτή, μπορεί να φύγουν και να πάνε στην Τουρκία.”
Ο στρατιωτικός ακόλουθος ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που θα διαμελιστεί το Ιράκ θα παύσει να ισχύει η Συμφωνία της Άγκυρας που υπεγράφη στις 5/6/1926 και θα πρέπει τα εδάφη αυτά να επιστραφούν στην Τουρκία.
Ο Yalim επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ακολούθου και είπε: “Η Συμφωνία της Άγκυρας υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράκ και της Βρετανίας. Με αυτήν καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών και οι σχέσεις γειτνίασης τους.  Το πρώτο άρθρο , με το οποίο οριοθετήθηκαν τα σύνορα κατοχυρώθηκε από την Κοινωνία των Εθνών στις 29/10/1924. Με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στο Β.Ιράκ, καταργείται η Συμφωνία και η απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς (status quo ante) . Συνεπώς η περιοχή του Β. Ιράκ και τα κοιτάσματα της Μοσούλης και του Κιρκούκ θα γίνουν ξανά τουρκικά εδάφη”…….
‘Όσο και αν μας φαίνονται περίεργοι και ίσως ανόητοι οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να διερευνηθούν, γιατί οι γείτονες μας  διεκδικούν πάντα με νομιμοφάνεια τις παράνομες απαιτήσεις τους. Εάν μάλιστα στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται και η Αγγλία  τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο φαίνονται. Ξέρουμε καλά το ρόλο που παίζει στο Κυπριακό  εδώ και τόσα χρόνια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Αύγουστο του 1995 , αρμόδιοι του Κτηματολογίου Αιγαίου της Τουρκίας , δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τα Αρχεία για το καθεστώς των Νησιών στην ομώνυμη περιοχή.  Οι  ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για τις προθέσεις των γειτόνων, αλλά με τη γνωστή καλοκαιρινή ραστώνη αδιαφόρησαν πλήρως. Στη συνέχεια τον Γενάρη του 1996 έσκασε η κρίση στα  Ίμια. Για αυτό πρέπει να  εξεταστούν οι ισχυρισμοί του Yalim.
militaire