23.8.17

Αύξηση ανεργίας τον Ιούλιο: Άλλη μια «επιτυχία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σιγή ασυρμάτου στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ ότι τον Ιούλιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν κατά 1% αυξημένος σε σχέση με τον Ιούνιο.
«Η μάχη ενάντια στην ανεργία και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς», είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, όταν είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο.

Θριαμβευτικές ήταν και οι δηλώσεις της κ. Αχτσιόγλου – ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας.
Εξίσου θριαμβευτικές και οι σχετικές, κατά καιρούς δηλώσεις, του Νίκου Παππά.
Τώρα, δεν ακούω τίποτε!
Τώρα που ανακοινώθηκε ότι τον τουριστικό μήνα Ιούλιο – άκουσον, άκουσον! – οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 8.341, τα ψαράκια τίποτε!
Μάλιστα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που δεν αναζητούν πλέον δουλειά, αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 9,63% και οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν επίσης κατά 8,09%, φτάνοντας σε σύνολο τα 97.818 άτομα.
Πολύ περισσότερο που τον Ιούνιο, οι αναζητούντες εργασία εγγεγραμμένοι άνεργοι ήσαν λιγότεροι κατά 8.109 σε σχέση με τον Μάιο, ενώ στους εγγεγραμμένους μη αναζητούντες εργασία υπήρξε αύξηση κατά 7,15%.
Και όλα αυτά την ώρα που στην Κύπρο τον Ιούλιο η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012.
Στην Κύπρο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουλίου 2017 έφτασε τα 31.670 πρόσωπα σε σχέση με 30.577 τον προηγούμενο μήνα και 36.112 τον περσινό Ιούλιο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν στους 33.413. 
Στην Κύπρο η μείωση της ανεργίας αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (μείωση 1.103 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 1.006), του εμπορίου (μείωση 725), της μεταποίησης (μείωση 488) και των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (μείωση 327).
Αλλά ποια εταιρία μπορεί να προσλάβει στην Ελλάδα με τέτοια φορολογία;
Θυμίζω ότι στις αρχές Ιουλίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πως η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 31,3% (δ' τρίμηνο του 2016),  δηλαδή κατά σχεδόν οκτώ μονάδες δυσμενέστερα σε σύγκριση με το επίσημο ποσοστό ανεργίας, το οποίο στο συγκεκριμένο διάστημα είχε αγγίξει το 23,4%.
Κι’ αυτό, διότι η ΕΚΤ περιλαμβάνει στις μετρήσεις της τρεις επιπλέον παράγοντες: Όσους έχουν μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν να έχουν πλήρες ωράριο, όσους θέλουν να εργαστούν αλλά έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν ενεργά εργασία, και τους «σιωπηλούς» άνεργους που ψάχνουν μεν δουλειά αλλά δεν καταγράφονται διότι δεν είναι σε ετοιμότητα να αναλάβουν καθήκοντα εντός δύο εβδομάδων, όπως συνήθως απαιτείται στατιστικά.