Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο"τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κράτησε έξι ώρες.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η δισέλιδη ανακοίνωση του ΣΕΑ σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρει ότι «αξιολογήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και τα αποτελέσματά της» και ότι«τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ΄ (ψευδοκράτος) στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωση γίνεται και προειδοποίηση εναντίον των ΗΠΑ με αναφορά ότι «τα όπλα που κάποιες σύμμαχες χώρες παρέχουν στο YPG (Κούρδους της Συρίας) περνούν στα χέρια του ΡΚΚ»ενώ επικρίνεται και το Βόρειο Ιράκ για την απόφαση για δημοψήφισμα.
Τουρκικες NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Η ανακοίνωση του Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, έρχεται ώρες μετά την ανακοίνωση μαζικών NAVTEX για έρευνες εντός της κυπριακής αΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα η τουρκική NAVTEX δεσμεύει παράνομα ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, επικαλύπτοντας μάλιστα και τμήμα των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7.
Σύμφωνα με την NAVTEX 711/17 το σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτουν και μέρος των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 εκ των οποίων το Οικόπεδο 6 έχει επίσης παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Eni-Total.
Να σημειωθεί πως σημεία της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκονται μόλις λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Κανονικά οι εργασίες στο κοίτασμα Ονησίφορος
Στο μεταξύ οι εργασίες του γεωτρύπανου West Capella στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του οικοπέδου 11 προχωρούν κανονικά, βάσει του προγράμματος της κοινοπραξίας ΤΟΤΑΛ – ΕΝΙ.
Η κυπριακή κυβέρνηση, διατηρώντας χαμηλούς τόνους, δεν δίνει λεπτομέρειες σε σχέση με τις εργασίες στο οικόπεδο 11.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό σεισμικό πλοίο Μπαρμπαρός πλέει, τις τελευταίες ώρες ανοικτά της Πάφου. Στην ίδια περιοχή κινείται και η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος.
Η κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί ότι η συμμετοχή ξένων εταιρειών - κολοσσών στο ενεργειακό της πρόγραμμα, αποτελεί ακόμη έναν λόγο για την Τουρκία να περιοριστεί στα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ισραήλ, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας. Πέραν της νομικής πτυχής, επισήμανε, ότι υπάρχει και η πολιτική πτυχή.
pronews