Νέες απειλές από την Άγκυρα καθώς λίγο πριν πριν μεταβεί στα κατεχόμενα για συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει «άλλες διαδικασίες» από εδώ και μπρος, χωρίς να προσδιορίζει σε τι αναφέρεται.
Αυτές οι «άλλες διαδικασίες» είναι η αντίδραση στις «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς (κατά τον ίδιο) με τη συνέχιση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από την Total.
Πάντως οι «άλλες διαδικασίες» σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση θα είναι η συνέχιση των προκλήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ με έρευνες του Barbaros ακόμα και στα νότια παράλια της Κύπρου για δήθεν λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων αλλά επί της ουσίας για λογαριασμό της Άγκυρας και η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους με αναζήτηση «λύσης» του Κυπριακού εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ στη λογική δύο κρατών.
Κάποιοι ακόμα θεωρούν πιθανό και το ενδεχόμενο προσάρτησης της Β.Κύπρου στην τουρκική επικράτεια αλλά αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να το πράξουν οι Τούρκοι και λόγω της διεθνούς αντιπάθειας στον Ρ.Τ.Ερντογάν (θα το τονίζουμε συνέχεια εάν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί ο άνρθωπος αυτός) και επειδή θα δινόταν το «πράσινο» φως για ένωση Ελλάδας-Κύπρου σε κάποια μορφή συνομοσπονδίας για να μην χαθεί η διπλή ψήφος σε ΟΗΕ και ΕΕ.
Οι κινήσεις αυτές έχουν προβλεφθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έχουν αποσαφηνιστεί οι διπλωματικές και οι πολιτικές κινήσεις αναλόγως των κινήσεων της τουρκικής πλευράς. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει σε επιτυχία αυτών των «άλλων διαδικασιών» καθώς συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο και δεν θα βρει υποστηρικτές.
Εάν αυτό όμως συνέβαινε επί κεμαλικού καθεστώτος πολύ αμφιβάλουμε ότι η Άγκυρα δεν θα έβρισκε άμεσα συμμάχους.
Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, τους οποίους ενημέρωσε για την σύνοδο στο Κραν Μοντανά. Η Λευκωσία ενημερώνει όλες τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, και του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή Δημοκρατία) να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στη περιοχή της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός "λαός". Το σχέδιό τους (Ελλάδας – Κύπρου)» είπε «είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν».
Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς οι Έλληνες, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου δεν θα μείνουν αμέτοχοι και θα κάνουν κάποιο βήμα μαζί. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προχώρησαν στη γεώτρηση για να αναγκάσουν τη Τουρκία και το ψευδοκράτος να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά αυτό δεν συνέβη, γιατί «έγινε αντιληπτό το σχέδιο τους». Υποστήριξε πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν προχώρησε λόγω της ελληνικής πλευράς και για αυτό έδωσε τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Το ότι απείλησε με μελλοντική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο και το ότι αρνήθηκε την απόσυρση του παράνομου κατοχικού Στρατού όπως και την ακύρωση των επεμβατικώξν εγγυητικών δικαιωμάτων προσποιήθηκε ότι τα ξέχασε τελείως.
Διότι αυτοί ήταν οι λόγοι που έληξαν οι διαπραγματεύσεις, ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν αναζητούσε δίκαιη και βιώσιμη λύση αλλά την δική της «λύση» που δεν ήταν άλλη από την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ουσιαστικής ενσωμάτωσής της στην τουρκική επικράτεια
Κατά τον Τσαβούσογλου, δεν υπήρξε καλή πρόθεση από την ελληνική πλευρά και διερωτήθηκε: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και τους επιβράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ (ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας). Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί». Κατά τον Τσαβούσογλου αποκαλύφθηκε και το πραγματικό πρόσωπο των χωρών που κρύβονται πίσω από το κυπριακό πρόβλημα για να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Συνεχίζοντας, είπε ότι «αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό.
Σήμερα θα πάω στην "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" (ψευδοκράτος) και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το εμπάργκο» εναντίον του ψευδοκράτους το οποίο χαρακτήρισε απάνθρωπο.
Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.
Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μεταβαίνει στα κατεχόμενα, για να εκπροσωπήσει τη Τουρκία στους «εορτασμούς» για τη 43η επέτειο της εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, την οποία χαρακτηρίζουν «ειρηνευτική επιχείρηση». Όπως αναφέρουν πηγές στα κατεχόμενα θα υπάρξουν και συσκέψεις υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι «εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ» κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
pronews