Η ατζέντα στη σημερινή συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες
Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ήδη κινείται δραστήρια και στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσινγκτον και επιθυμεί να λάβει την πολυπόθητη για εκείνους πρόσκληση για ένταξη στο τέλος του 2017 με προσωρινή ονομασία. Στόχος της είναι να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την επίσημη ένταξη, η οποία υπολογίζεται να πάρει περίπου δύο χρόνια, και να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Η απόφαση όμως της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 είναι ξεκάθαρη: Πρώτα λύση και μετά ένταξη.
Οι Σκοπιανοί πιέζουν παρασκηνιακά με το επιχείρημα ότι από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει και η σταθεροποίηση των Βαλκανίων περνά μέσα από την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Τους διευκολύνει ακόμη η εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε και στην αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στους κόλπους των Αλβανών.
Από πολύ κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις και Γερμανοί, με την Άγκελα Μέρκελ να εκφράζεται θετικά για τα Σκόπια στη συνάντηση ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη και ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Γερμανού υφυπουργού εξωτερικών Μ.Ροθ, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια δήλωσε ότι “ κανείς εκτός Μακεδονίας και Ελλάδας δεν καταλαβαίνει τη μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη”. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την ενόχληση του Υπουργείου εξωτερικών στην Αθήνα που τον κάλεσε να αποφεύγει να παραδίδει μαθήματα ιστορίας.
Κάτω από αυτό το κλίμα θα γίνει η συνάντηση και ο Μάθιου Νίμιτς μεταφέρει και τις εκτιμήσεις του από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων πριν απο δυο εβδομάδες στα Σκόπια.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική της που να καταδεικνύουν ότι απορρίπτει τον αλυτρωτισμό.
Διότι από τη μια πλευρά υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση μνημείων που τοποθετήθηκαν στην πόλη των Σκοπίων θα είναι δαπανηρή, από την άλλη δεν προχωρά σε μετονομασία του αεροδρομίου “ Μέγας Αλέξανδρος”.
Οποιαδήποτε εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ , πολύ περισσότερο που η ΝΔ δια του Άδωνι Γεωργιάδη δηλώνει ότι “δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση σε περίπτωση που αυτή η συμφωνία δεν την εκφράζει συνολικά”.
πηγή φωτογραφίας: sooc
news247