Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Δεν χρειαζόταν η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος για να λυθεί το «μυστήριο» σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το 2016 είχαμε αύξηση στον αριθμό των τουριστών και μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό.
Στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, η ΤτΕ αποφάνθηκε ότι βασική αιτία είναι η πτώση των τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων.
Δηλαδή, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η κρίση βάθυνε τόσο πολύ, που οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα – με τα γνωστά αποτελέσματα.
Και από όσο γνωρίζουμε, και επί της προηγούμενης κυβέρνησης σε μνημόνιο ήμασταν, αλλά τα έσοδα δεν έπεφταν, αντίθετα αυξάνονταν.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο του 2017, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες παρουσίασε μείωση 4,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2016, έναντι μείωσης 13% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2016 προς το 2015.
Δηλαδή, πάνω στην μείωση του 13% του 2016, ήλθε άλλη μια μείωση της τάξης του 4,3% το 2017.
Και έχουμε και το άλλο, το εντασσόμενο στην γνωστή προπαγάνδα των αριθμών.
Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο του 2017 είχαμε αύξηση 1% σημείωσε του τζίρου στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.
Παππάς, Τζανακόπουλος και λοιποί, φαντάζομαι ότι πανηγυρίζουν, αλλά η αλήθεια είναι πως το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχαμε μείωση 11,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015.
Δηλαδή, χάσαμε 11,2%, πήραμε 1% και… πανηγυρίζουμε!
Σημειώστε επίσης ότι ο ίδιος δείκτης παρουσίασε το α’ τρίμηνο του 2017 μείωση 28,8%, έναντι μείωσης 26,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2016.
Και για να τελειώσουμε όπως αρχίσαμε: Το α΄ τρίμηνο του 2017 οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 4,8%.