Τους πάντες και τα πάντα παρακολουθούσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα: υπουργεία, κόμματα, τη Βουλή, τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρεσβείες, ακόμα και ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες,σύμφωνα με όσα γράφει το thepressroom.gr.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει ντοκιμαντέρ του Vice, το οποίο ανοίγει τον φάκελο ενός τεράστιου σκανδάλου, με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Γιατί η γερμανική κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, παρακολουθούσε γραφεία πολιτικών και υπουργών; Μέχρι πότε συνεχίζονταν αυτές οι παρακολουθήσεις και με ποιον στόχο; Γιατί είχε βάλει στο στόχαστρο των υποκλοπών τη Διεύθυνση Προμηθειών του ΟΤΕ (προτού αυτός αποκρατικοποιηθεί) και τη Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών; Αυτά τα καυτά ερωτήματα μένει να απαντηθούν.
Προς το παρόν, τα δεδομένα κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κρατική κατασκοπία σε βάρος της Ελλάδας επί σειρά ετών. Πηγή, που δεν κατονομάζεται -για ευνόητους λόγους-, έδειξε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Vice στοιχεία από τη φερόμενη ως λίστα παρακολούθησης της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND. Ελληνικοί τηλεφωνικοί αριθμοί, φαξ και email φαίνεται ότι μπαίνουν στη λίστα από το 2000 έως το 2006, δεν φαίνεται όμως αν και πότε σταμάτησαν να βρίσκονται σε αυτή.
Στη λίστα αυτή εντοπίστηκαν τηλέφωνα από τη Βουλή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών (από το 2001 άρχισαν να το παρακολουθούν!), το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, περισσότερες από δέκα πρεσβείες στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ιταλίας), τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, τη Διεύθυνση Προμηθειών του ΟΤΕ (κρατικός ακόμα τότε), τη ΔΕΗ, τον Δημόκριτο, καθώς και από δύο Ελληνες επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων ειδικός σε θέματα τεχνολογίας μαχητικών αεροσκαφών, που πέρασε και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας!
Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε τον Απρίλιο του 2017 ότι η BND μετά το 2002 παρακολουθούσε ακόμα και τα γραφεία της Interpol σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
O δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Μάρτιν Κνόμπε μίλησε στην κάμερα και δεν μάσησε τα λόγια του. «Μπορέσαμε να δούμε υλικό που έδειχνε στόχους της BND, όπως στόχους κατασκοπίας, μερικές χιλιάδες στόχους ανά τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε σχετικά με τη χώρα μας: «Βρήκαμε αρκετούς στόχους στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μέρος της ελληνικής Βουλής, νομίζω την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανακαλύψαμε ότι είχαν στοχεύσει πρεσβείες στην Ελλάδα, όπως την πρεσβεία της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Φινλανδίας. Επίσης, παρακολουθούσαν κάποιους αριθμούς από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και κάποιους από το υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης, ο τότε αντιδήμαρχος της Αθήνας -μου διαφεύγει το όνομά του- καθώς και ένας καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, για παράδειγμα. Νομίζω ότι και κάποιες εταιρίες ήταν μέρος των παρακολουθήσεων».
Η εξαγορά
Η επιχείρηση ονομάστηκε «Eikonal». Όπως υπενθυμίζει το ντοκιμαντέρ, το 2015 ο Αυστριακός βουλευτής Πίτερ Πιλτ αποκάλυψε στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, προέρχονταν από εσωτερικά έγγραφα της Deutsche Telekom, σύμφωνα με τα οποία η υποκλοπή αφορούσε επικοινωνίες από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η έρευνα του Vice αποκαλύπτει ποια ήταν τα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα που φέρεται ότι υπέκλεπτε η BND μέσω της Deutsche Telekom: Ξεκινούσαν από την Αθήνα και προτού φτάσουν στον προορισμό τους, στο Οσλο και στη Στοκχόλμη, περνούσαν από τον κόμβο της Deutsche Telekom στη Φρανκφούρτη, όπου γινόταν η υποκλοπή και από εκεί στέλνονταν σε κοινό σταθμό της NSA και της BND, όπου γινόταν η επεξεργασία των υποκλαπέντων δεδομένων. Η συγκεκριμένη συμφωνία έμεινε ενεργή μέχρι το 2008.
«Κοριοί» σε Καραμανλή, καρτοκινητά-σκιές και Αμερικανοί
Η πρώτη υπόθεση υποκλοπών που είχε απασχολήσει τις Αρχές ήταν αυτή κατά του Κώστα Καραμανλή. Ανέφερε χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο ανακριτής Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας: «Στην Αθήνα, από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005, ο William B., Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου. Από την άρση απορρήτου μίας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή “American Embassy”».
Παραπομπή
Η ανάκριση είχε ολοκληρωθεί από τον κ. Φούκα από το καλοκαίρι του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Σοφία Βαΐτση ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη τέσσερα άτομα: ο πρώην Αμερικανός πράκτορας William Bazil και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας κατ’ εξακολούθηση, με ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.
Η ΕΥΠ πάντως αθώωσε τους δύο υπαλλήλους, με την αθώωση να φέρεται ότι έγινε έπειτα από παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, που επιθυμεί σφόδρα η όλη υπόθεση να μπει οριστικά στο αρχείο.
Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία”, VICE/militaire