29.7.17

Δεν πάει καλά...


Νέες απειλές εναντίον των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι η Βόρεια Κορέα έχει πλέον τη δυνατότητα να «χτυπήσει» με τους πυραύλους της οποιαδήποτε πόλη της Αμερικής. 

Την Παρασκευή, η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, η οποία στέφθηκε με επιτυχία και προκάλεσε την έντονη ανησυχία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
​«Ανεξαρτήτως πού, ανεξαρτήτως πότε (...) όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός της εμβέλειάς μας» καυχήθηκε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν«Ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ» είπε η Πιονγιάνγκ, τονίζοντας παράλληλα ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί «ανεκτίμητο εφόδιο». «Ανεξαρτήτως πού, ανεξαρτήτως πότε (...) όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός της εμβέλειάς μας» καυχήθηκε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακώσει την προκλητική του ρητορική. 

Η ανάλυση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα δείχνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Mupyong-ni, κοντά στα σύνορα με την Κίνα. 

Ο βαλλιστικός  πύραυλος διένυσε μια απόσταση 998 χλμ., έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ. και έπεσε, έπειτα από πτήση 45 λεπτών, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας. 



Ο Ντέιβιντ Ράιτ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε ότι εάν ο βαλλιστικός πύραυλος ακολουθούσε μια πιο επίπεδη, τυπική τροχιά τότε θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους όπως το Λος Άντζελες, το Ντένβερ και το Σικάγο. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας να έφταναν ακόμη και στο «Μεγάλο Μήλο» - τη Νέα Υόρκη. 

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι ο διηπειρωτικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή είναι πιο προηγμένος από εκείνον που δοκίμασε η Πιονγιάνγκ στις 4 Ιουλίου. Τότε, οι ειδικοί έλεγαν ότι ο πύραυλος είχε τη δυνατότητα να πλήξει στόχους στην πολιτεία της Αλάσκα. 

Αντιδράσεις 


Η τελευταία αυτή πρόκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει ότι επρόκειτο για μια «απερίσκεπτη και επικίνδυνη» ενέργεια από πλευράς της Βόρειας Κορέας. 



«Οι παγκόσμιες απειλές, τα όπλα αυτά και οι δοκιμές απομονώνουν ακόμη περισσότερο τη Βόρεια Κορέα, αποδυναμώνουν την οικονομία της και στερούν από τους πολίτες της χώρας» τόνισε ο Τραμπ σε γραπτή ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν τους Αμερικανούς και να προστατεύσουν τους συμμάχους της χώρας στην περιοχή. 

 Λίγες ώρες μετά την πρόκληση της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα προχώρησαν σε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και βολές πυραύλων– μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τους στρατηγούς του. 

Κόντρα Κίνας- ΗΠΑ 

Η Κίνα – που διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Βόρεια Κορέα- εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Παρασκευής. Ζήτησε, επίσης, από την Πιονγιάνγκ να σταματήσει να προχωρά σε ενέργειες που μπορεί να «κλιμακώσουν την ένταση» στην Κορεατική Χερσόνησο. 

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει σαφείς κανονισμούς για τις δραστηριότητες εκτόξευσης της Βόρειας Κορέας […]. Η Κίνα αντιτίθεται σε εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας που παραβαίνουν τους κανονισμούς αυτούς και έρχονται σε αντίθεση με τη βούληση της παγκόσμιας κοινότητας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang. 
​Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έσπευσε να σχολιάσει ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πρέπει να κάνουν «περισσότερα» για να σταματήσουν το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
Ουσιαστικά, η Κίνα επανέλαβε την πάγια θέση της στο ζήτημα και απέφυγε να καταδικάσει ανοιχτά τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έσπευσε να σχολιάσει ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πρέπει να κάνουν «περισσότερα» για να σταματήσουν το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. 

Όπως εξήγησε, οι οικονομικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο αυτές χώρες με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν «χρηματοδοτούν» εμμέσως την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων. 

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για αυτή την συνεχώς κλιμακούμενη απειλή…» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τίλερσον. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Fumio Kishida, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τίλερσον και στη συνέχεια έκανε έκκληση σε Κίνα και Ρωσία να βοηθήσουν να μπει ένα τέλος το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. 


zougla.gr