1.6.17

Bloomberg: Η Ελλάδα επιθυμεί σαφήνεια την ώρα που οι δανειστές αντιστέκονται στο να προβούν σε παραχωρήσεις


Η Ελλάδα, στο επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δεν πρόκειται να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της βελτιωμένη πρόταση για ελάφρυνση του χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι δανειστές είναι απίθανο να δεσμευθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα, πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω του ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις γίνονται κατ’ ιδίαν.
Μια τέτοια συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, είπαν.
«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι».
Αυτή η απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία στις 22 Μαΐου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν για το πώς θα ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της Ελλάδας. Οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα έστρωνε τον δρόμο για την εκταμίευση πόρων ώστε να εξοφληθούν χρέη που ωριμάζουν τον Ιούλιο στρέφονται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, δεν είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους συγκριτικά με εκείνους που παρουσιάστηκαν τον Μάιο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε ομιλία του στην Αθήνα την Τετάρτη.
Οι αμφιβολίες του ΔΝΤ
Οι πιστωτές της Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα σημειώνει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας σήμερα βρίσκεται περίπου στο 180% του ΑΕΠ. Ο συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για επέκταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής από το ΔΝΤ. Η απροθυμία του για ακόμη μια φορά χάλασε τη συμφωνία για τους Έλληνες λόγω των επιπλοκών για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές.
Στο σημείο αυτό το Bloomberg υπενθυμίζει ότι στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στο ΔΝΤ για την αποτυχία του Ταμείου να πει ξεκάθαρα τι θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του. «Είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει» υπογράμμισε.
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Το ΔΝΤ έχει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Ποσοτική χαλάρωση
Την Τετάρτη η ΕΚΤ έστειλε το σήμα ότι χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ενώ η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της χωριστή ανάλυση, θα προξενούσε έκπληξη αν κατέληγε σε συμπεράσματα που απορρίπτει ρητά το ΔΝΤ.
«Η έγκαιρη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική - όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και του χρηματοπιστωτικού τομέα ειδικότερα» είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στο συνέδριο του Economist. «Η σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να περιληφθούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Χωρίς την τόνωση της εμπιστοσύνης που θα προκαλούσε η αγορά ομολόγων απ’ την ΕΚΤ, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να αποβεί πιο δαπανηρή.
Μια συμφωνία, ακόμη και μια όχι και τόσο εμπεριστατωμένη, είναι εφικτή έως τα μέσα Ιουνίου παρά τις όποιες διαφορές, δήλωσε ο Μοσκοβισί και διαβεβαίωσε ότι οι δανειστές θα κάνουν ότι μπορούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
huffingtonpost