Τα Σκόπια επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν, όπου συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της μικρής μας γειτονικής χώρας, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή πορεία της.
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου των Γιοχάνες Χαν και Ζόραν Ζαέφ που ακολούθησε, δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα σχετικά με το όνομα της χώρας.
Απαντώντας ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός είπε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση και ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία του θα χρειαστεί τη βοήθεια και την υποστήριξη των γειτονικών χωρών.
Ωστόσο, όπως έκανε σαφές, σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα θα εξαρτηθούν από την ίδια την ΠΓΔΜ και την ικανότητά της να πετύχει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.
«Πραγματικά, αυτή είναι μία διαδικασία που ορθώνεται ενώπιόν μας, με όλη την σοβαρότητα και με όλη την ουσία του ίδιου του προβλήματος, όπως είναι το πρόβλημα που έχει η Ελληνική Δημοκρατία με το συνταγματικό μας όνομα.
»Είμαι πραγματικά πεπεισμένος για κάποια πράγματα, ότι η οικοδόμηση φιλικής ατμόσφαιρας, η αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς, θα διαμορφώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για ανοιχτό διάλογο και για ένα τέτοιο, ουσιαστικής σημασίας, ζήτημα, όπως είναι το πρόβλημα με το συνταγματικό μας όνομα που έχει η Ελληνική Δημοκρατία.
»Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει λύση για όλα. Ειλικρινά, αναμένω να απεμπλακούν οι προοπτικές της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, οπωσδήποτε και από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας.
»Μεγάλο μέρος των πραγμάτων εξαρτώνται από εμάς.
»Εδώ, όμως, χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια και από τους ίδιους τους γείτονες.
»Οπωσδήποτε, αυτό εξαρτάται και από την Ελληνική Δημοκρατία, το εάν δηλαδή θα απεμπλακεί η πορεία της “Μακεδονίας” προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (…) Οπωσδήποτε, πιστεύω ότι υπάρχει λύση για την απεμπλοκή των διαδικασιών και επ’ αυτού πρέπει να εστιάσουμε εντατικά στην εξεύρεση λύσης και σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα.
»Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και στις δύο χώρες για την επίλυση των προβλημάτων.
»Καταλαβαίνω τους νότιους γείτονες και φίλους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, για τους οποίους δεν είναι εύκολο από τη σκοπιά αυτού του προβλήματος, αλλά ούτε και για εμάς, στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, είναι εύκολο να βρούμε γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα.
»Ζητώ ειλικρινά την υποστήριξη και τη βοήθεια των πολιτών της Ελλάδας, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Κοινοβουλίου, από όλους, ώστε η “Μακεδονία” να κάνει το βήμα που περιμένουμε από το 2005 σε σχέση με την ένταξη στην ΕΕ και από το 2008 σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή η “Μακεδονία” δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Διεύρυνσης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ανέφερε, σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ότι το θέμα του ονόματος είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να εργαστούν οι δύο χώρες.
Χαιρόμαστε που ο Γιοχάνες Χαν ξεκαθάρισε ότι η ονομασία φορά μόνο Αθήνα και Σκόπια διότι πριν λίγο καιρό είχε πει ότι η ονομασία πρέπει να είναι κοινώς αποδεκτή και από τους 28 της Ευρώπης.
TRIBUNE
____________________________
Πόσο κορόϊδα θα πρέπει να μας θεωρούν,οι (κατά τα άλλα φίλοι μας) Σκοπιανοί που ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ταυτόχρονα να ζητούν αυτά που ζητούν;
Βέβαια, υπάρχουν εδώ μερικοί αριστερού προσανατολισμού, που ακολουθούν τα χνάρια των προγόνων τους για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, καθώς και μερικοί "προοδευτικοί" παγκοσμιολάγνοι που θα πουλούσαν και τη μάνα τους χάριν των ανωμάλων ιδεών και πεποιθήσεών τους (σε όλους τους τομείς...)
Ευτυχώς αυτοί αποτελούν την ...κυνόχρηστη τουαλέτα της χώρας μας και είναι αμελητέοι.
Juan