5.6.17

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ - ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ 62+4 ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΟΙ ΕΥΖΩΝΟΙ, Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΚΑΣΤΗ ΜΕ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΪΜΑΚΙ, ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Με την μονοήμερη επίσκεψή του στην Αδελαΐδα, έκλεισε το ταξίδι των 62 σημείων (συναντήσεις και δράσεις) σε 4 πόλεις, του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς  Κουίκ στην Αυστραλία.
Δυναμική χαρακτήρισε ο ΥΦΥΠΕΞ την Ομογένεια της Αδελαΐδας - Νότιας Αυστραλίας, επισημαίνοντας, ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στους κόλπους της, έχοντας και σπουδαίες ομογενειακές προσωπικότητες που λαμπρύνουν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Όπως δήλωσε πριν την αναχώρησή του για Αθήνα:


«Το πρόγραμμα που μου ετοίμασε το εδώ Γενικό Προξενείο μας, προσπάθησε να συμπεριλάβει ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προλάβω.

Στην επαφή μου με την Ομογένεια, ξεκίνησα από το Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής το οποίο και περιηγήθηκα συνομιλώντας με τους επικεφαλής, αλλά και με γιαγιάδες και παππούδες που με ρωτούσαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα που άφησαν παιδιά ή σε νεανική ηλικία. Μετά προσκύνησα στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Συνέχισα με την πολύ χρήσιμη συνάντησή μου με το ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, όπου ενημερώθηκα για τις πολλαπλές δράσεις της.  Απάντησα και σε ερωτήσεις που κυρίως μου έγιναν για την πατρίδα, αλλά και τα εθνικά της θέματα, από τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Γκόνη και τον κυπριακής καταγωγής, από την κατεχόμενη Λάπηθο, Αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Ππύρο (εκδότη της εφημερίδας ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΒΗΜΑ).
Η τρίτη συνάντηση έγινε στα γραφεία της Παμμακεδονικής, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι εκπρόσωποι των Ομογενειακών φορέων, εθνικοτοπικών κυρίως. Τους μίλησα για την Ελλάδα και εκτός από ερωτήσεις για τα εθνικά μας θέματα, απάντησα και σε προβλήματα διαδικασιών που έχουν με το ελληνικό Δημόσιο (Κτηματολόγιο, ληξιαρχικά, συνταξιοδοτικά,  επενδυτικά κλπ).

Ο κύκλος έκλεισε με συνέντευξη στον ομογενειακό σταθμό Ράδιο Ένα. Εξ ίσου ενδιαφέρουσα, όπως και εκείνες που έδωσα στην ΕΡΤ (και τον ανταποκριτή της Αλέκο Μάρκελο που είχαμε συνεργαστεί όταν εργάζονταν σε κανάλι στην Ελλάδα), στα ραδιόφωνα 3XY και SBS στη Μελβούρνη και στις εφημερίδες Κήρυκας του Σύδνεϋ και Νέος Κόσμος και ΝΕΑ της Μελβούρνης. Τους ευχαριστώ όλους για τη προσοχή τους στο ταξίδι μου, όπως και αγγλόφωνα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με σχετικές θετικές δημοσιεύσεις για τις διμερείς επαφές μου, όπως με τον ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό, την Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Βιομηχανίας της Αυστραλίας, την ηγεσία της ομοσπονδιακής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ομοσπονδιακούς Βουλευτές ελληνικής καταγωγής και Πρωθυπουργούς, πληθώρα Υπουργών, βουλευτών και ηγετικά στελέχη της Αντιπολίτευσης, στις Πολιτείες που επισκέφθηκα.

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Στην Αδελαΐδα, όμως, είχα μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πολιτειακό Υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας, ομογενή κ. Τομ Κουτσαντώνη και με τον Πολιτειακό Υπουργό Επενδύσεων - Εμπορίου - Αμυντικών Βιομηχανιών κ.Μάρτιν Χάμιλτον Σμιθ, τον οποίο αισθανόμαστε πολύ δικό μας άνθρωπο, αφού είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, που επιμένει (της βάζω άριστα) να του μαθαίνει ελληνικά.

Τον Τομ, που μιλάει πολύ καλά ελληνικά, είναι στη πολιτική από τα 25 του και πολύ ισχυρός στο κόμμα των Εργατικών, τον ευχαρίστησα και για την συμβολή του στη πραγματοποίηση της πρόσφατης επίσκεψης των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς για την ημερα ANZAC.

Μου ζήτησε να ξαναέλθουν του χρόνου και υποσχέθηκε ότι θα ξαναστηρίξει το ταξίδι.

Ο ΑΡΧΙΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Έκπληξη και η επίσκεψή μου στον Αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας κ. Κρίς Κουράκη. Σάββατο, άδειο το Ανώτατο Δικαστικό Μέγαρο, μου άνοιξε ο ίδιος την πόρτα, μου έφτιαξε ελληνικό καφεδάκι στο γραφείο του.

«Ο καφές από την Ελλάδα, το μπρίκι... κινέζικο, αλλά το καϊμάκι Ικαριώτικο!» μου είπε με πλατύ χαμόγελο.

Μιλήσαμε πολύ για την Ελλάδα. Του έβγαινε έντονο το πάθος. Και εκτός της μίας ρίζας του, τη Κρήτη, μου έβγαλε και όλες του τις γνώσεις για την Ικαρία, που είναι το άλλο νησί καταγωγής του. Απίστευτες λεπτομέρειες. Δεν ήταν ούτε ένα χωριό που να μην ήξερε!

Τον Ιούλιο θα μας ξαναέλθει στην Ελλάδα, στο Συνέδριο Ομογενών Νομικών που θα γίνει στη Ρόδο.

Αξιοσημείωτη και η συνέχεια με τους δύο αποσπασμένους καθηγητές που διδάσκουν σε πολύ υψηλό επίπεδο ελληνικά, τους κ. κ. Μαρία Παλακτσόγλου-Senior Lecturer και Αντώνιο Λίτινα -  Lecturer, συνεργάτες του κ. Μ. Τσιανίκα, Καθηγητή του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλίντερς και Διευθυντή του ΛΟΓΟΣ – Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσες βρήκα τις συναντήσεις που είχα με την Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας  Ζωή Μπέτισον και την Αντιπρόεδρο της Πολιτειακής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κα Βίκυ Τσάπμαν».

Στην επίσκεψή του στην Αδελαΐδα, τον Υφυπουργό συνόδευαν η Πρέσβης της Ελλάδας κα Κατερίνα Ξαγοράρη, ο Γενικός Πρόξενος κ. Ανδρέας Γούλας και ο Διπλωματικός του Σύμβουλος κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Ο Υφυπουργός βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό την Ντόχα, όπου είχε συνάντηση με τον Πρέσβη μας στο Κατάρ κ. Κωνστσντίνο Ορφανίδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στη περιοχή και για γενικότερα θέματα που αφορούν το Κατάρ και την σημαντικότατη παρουσία επιχειρήσεων, διευθυντικών στελεχών και εργατικού δυναμικού από την Ελλάδα.













   efenpress