23.6.17

Κυπριακό: Τι θα συζητήσουμε στην Ελβετία; Πώς θα παραδώσουμε και την υπόλοιπη Κύπρο στους Τούρκους;


Στη διπλωματία συνήθως τα εθνικά συμφέροντα τα διασφαλίζουν οι επιτυχίες.
Στην περίπτωση της Κύπρου και τις επερχόμενες συνομιλίες στα βουνά της Ελβετίας, είναι σχεδόν ορατό ότι το καλό αποτέλεσμα θα είναι η ανακοίνωση της αποτυχίας των συζητήσεων και η διαπίστωση τελικού αδιεξόδου.
Γίνεται κατανοητό γιατί ίσως να είναι απαραίτητη η συμμετοχή στον χωρίς νόημα διάλογο στη βάση του κειμένου χωρίς προτάσεις Έιντε.

Είναι η χρονική συγκυρία και η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία φοβάται ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει καταλάβει λάθος εδάφη στην Κύπρο.
Είναι η προγραμματισμένη από τους Γάλλους της Total έρευνα στο Οικόπεδο 6 της Κύπρου.
Είναι οι πιέσεις διεθνών δυνάμεων, με την ευγενή χορηγία των Βρετανών, για τη συγκρότηση κάποιου απεθνικοποιημένου διεθνούς μορφώματος στην Κύπρο.
Είναι μια ακατανόητη αγωνία για το ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών. Οι Ελληνοκύπριοι ή οι Τουρκοκύπριοι.
Είναι, τέλος, μια αόριστη θεώρηση πραγμάτων κάποιων ελληνόφωνων «προοδευτικών», όπως ο επικεφαλής στο Ποτάμι τέως δημοσιογράφος Στ. Θεοδωράκης, περί νέας τάξης και κοσμοπολιτισμού, σύμφωνα με την οποία ό,τι χάνει ο Ελληνισμός το κερδίζει η ανθρωπότητα.
Πολλοί λοιπόν οι λόγοι που προβάλλονται για να δικαιολογήσουν το ακατανόητο.
Τι θα συζητήσουν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες στην Ελβετία;
Πώς θα παραδώσουν και την υπόλοιπη Κύπρο στη συνδιαχείριση με τους Τούρκους;
Ο,τι δηλαδή δεν χάθηκε με πόλεμο το 1974, θα χαθεί με ειρήνη το 2017;
Όλα αυτά μοιάζουν με παραλογισμό. Όπως και η γνωστή θεωρία περί διζωνικής, δικοινοτικής Κύπρου.
Φυσικά τον πρώτο λόγο έχουν οι Κύπριοι και ο Πρόεδρος τους Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικουρεί και να προστατεύει το εθνικό συμβούλιο των Κυπρίων.
Αλλά αν θελήσουμε να μιλήσουμε σοβαρά, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την de facto κατάσταση που επέβαλαν με εισβολή οι Τούρκοι στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
Και στη συνέχεια να διαπραγματευθούμε την επιστροφή κάποιων εδαφών και αστικούς διακανονισμούς έναντι αναγνώρισης.
Αφού μίλησαν τα όπλα, τι τις θέλουμε πλέον τις φλυαρίες. Σημειωτέον, η ελληνική Κύπρος θα μείνει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία και δεν θα ενωθεί με την Ελλάδα.

Μενέλαος Τασιόπουλος στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» υπό τον τίτλο «Χρήσιμη η Αποτυχία»


tribune.gr