Οι “αόρατες” κορβέτες του τουρκικού ναυτικού ήταν ένα ερώτημα για το ελληνικό ΠΝ. Όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν από την εποχή που ανακοινώθηκε το όραμα των Τούρκων για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων με στοιχεία στελθ, ήταν λογικό να προβληματίσουν.
Μετά και από την τελευταία ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, είναι πλέον βέβαιο ότι “αόρατες” κορβέτες οι Τούρκοι έχουν μόνο στο…σχήμα με το οποίο “κόλλησαν” τις λαμαρίνες. Το “περιτύλιγμα” πράγματι, οπτικά παραπέμπει σε κατασκευές στελθ. Μόνο που λείπει…το υλικό.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο τις “αόρατες” κορβέτες για να κάνουν “φασαρία”. Μία απ΄ αυτές επιχείρησε να προκαλέσει ναυτικό ατύχημα στην Ζουράφα. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες οι κινήσεις των “με φερετζέ στελθ” τουρκικών κορβετών καταγράφονταν εύκολα και γρήγορα από τα ελληνικά πλοία!
Πολύ συχνά κυρίως εμείς οι δημοσιογράφοι εκθειάζουμε την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Είναι αλήθεια ότι η πρόοδός της είναι εντυπωσιακή. Αλλά όχι χωρίς προβλήματα και απρόοπτα. Η Τουρκία σπαταλά πάρα πολλά λεφτά για την αμυντική της βιομηχανία.Δεν είναι βέβαιο ότι τα μεγαλεπίβολα σχέδιά της θα έχουν θετικό πρόσημο. Σαφώς και πρέπει να μας προβληματίζει αλλά και να μας παρασειγματίζει η εξέλιξή της. Όχι όμως και να μας τρομάζει ή να μας οδηγεί στην αποδοχή ότι όλα όσα κάνει είναι σωστά.
Η ιστορία των Στελθ που δεν …προέκυψε
Η σχεδίαση του λεγόμενου “εθνικού πλοίου” άρχισε το 1996 και η ναυπήγηση το 2004.
Το 2011 η πρώτη κορβέτα αυτής της κλάσης ανέλαβε αποστολές.
Το πρώτο πλοίο της κλάσης ονομάστηκε, «TCG Heybeliada» χάριν του νησιού στο οποίο βρίσκεται η τουρκική σχολή ναυτικών δοκίμων.
Το δεύτερο πλοίο είναι το «TCG Büyükada» ενώ μέχρι το 2019 και 2020 αναμένεται η παράδοση των «TCG Burgazada» και «TCG Kinaliada»
Το πλήρωμα των τουρκικών πλοίων μπορεί ανάλογα με την αποστολή να φτάσει και τα 106 άτομα και τα κύρια οπλικά συστήματά του είναι ένα πυροβόλο 76 mm (3 in) OtoMelara Super Rapid, 8 πύραυλοι κατά πλοίων τύπου Harpoon, δυο εκτοξευτές τορπιλών, ένα ελικόπτερο για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, ένα τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι για κατάδειξη στόχων και αντιαεροπορικοί πύραυλοι RAM.
militaire