Η Ιταλία θα διακόψει την παραγωγή κερμάτων του ενός και των δύο σεντ από το 2018, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ενας από τους λόγους που το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή είναι η ενίσχυση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος», η οποία στην Ιταλία είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να «στρογγυλέψουν» οι τιμές προς τα πάνω, γεγονός που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ιταλικών ενώσεων για τα δικαιώματα των καταναλωτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημιά στους πολίτες.
Ο Σέρτζιο Μποκαντούτρι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και ένα από τα μέλη που συντάχθηκαν υπέρ της πρότασης, επισημαίνει ότι οι Ιταλοί κρατούν τα νομίσματα μικρότερης αξίας αλλά δεν τα χρησιμοποιούν ως μέσο συναλλαγής. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα κέρματα μικρής αξίας δεν γίνονται δεκτά, όπως για παράδειγμα σε μηχανές που είναι τοποθετημένες στα πάρκινγκ, σε ταμειακές μηχανές αλλά και στα διόδια.
Ο κ. Μποκαντούτρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα II Sole 24 Ore ότι οι πολίτες αφήνουν τα κέρματα του ενός και των δύο σεντ συχνά μέσα στις τσέπες των ενδυμάτων τους ή τα εγκαταλείπουν εντός του αυτοκινήτου προκειμένου να μην τα συσσωρεύσουν στο πορτοφόλι τους. «Εν ολίγοις, η παραγωγή των συγκεκριμένων νομισμάτων δεν έχει νόημα, διότι κοστίζουν περισσότερο από την πραγματική τους αξία». Με την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος η Ιταλία έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια προκειμένου να κατασκευάσει τα κέρματα τα οποία αποτελούνται από χαλκό. Από ό,τι φαίνεται, η Ιταλία ακολουθεί το παράδειγμα και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως του Βελγίου, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, όπου έχει περιοριστεί η κυκλοφορία νομισμάτων μικρότερης αξίας και οι τιμές έχουν «στρογγυλέψει» κατά 5 σεντ. Σημειώνεται επίσης ότι και η Γερμανία είχε σκεφτεί να αποσύρει τα νομίσματα του ενός και των δύο σεντ, ωστόσο αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Οι Γερμανοί λιανέμποροι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των νομισμάτων χαμηλής αξίας κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, καθώς ένα προϊόν που κοστίζει 9,99 προκαλεί οπτικό ερέθισμα στον καταναλωτή σε σχέση με την τιμή των 10 ευρώ.
katrhimerini