Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να του θέσει κάποια ζητήματα σχετικά με το Κατάρ.
Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωσαν ότι το τηλεφώνημα έγινε μετά από τις δηλώσεις του Ρεξ Τίλερσον υπέρ χαλάρωσης των μέτρων κατά του Κατάρ την Παρασκευή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα μέτρα προκαλούν χωρίς πρόθεση ανθρωπιστικές συνέπειες και επηρεάζουν τη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δίνει η συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βεβαίως ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε προηγουμένως να κάνει σύσταση στο Κατάρ να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Αναφερόμενος στα σχόλια του Τίλερσον για το Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι τα «μέτρα πρέπει να αρθούν πλήρως».
Την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος ενέκρινε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ, μονάδες πεζικού και χωροφυλακής, δύναμης συνολικά 5.000 ανδρών.
Προφανώς και το τηλεφώνημα Τίλερσον προς τον Τσαβούσογλου δεν έγινε για να επικροτήσει την τουρκική πολιτική στην περιοχή, αντιθέτως, η Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά ενοχλημένη με τον Ερντογάν που μπερδεύεται συνεχώς στα πόδια της όπως και με την προοπτική να γίνει η πόλη-κράτος του Κατάρ τουρκικό προτεκτοράτο.
Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, όπου «πατά» ο τουρκικός στρατός «ξεχνά» να αποχωρήσει, παρά μόνο με πόλεμο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάθε λόγο να διαφυλάξει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στο Κατάρ για τρεις λόγους:
α) Το Κατάρ είναι μεγάλος χρηματοδότης του ισλαμιστικού τουρκικού καθεστώτος.
β) Το Κατάρ βάζει τα χρήματα που χρειάζεται η τρομοκρατία και η Τουρκία αναλαμβάνει το επιχειρησιακό σκέλος.
γ) Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει «φυλαγμένα» τα προσωπικά του χρήματα στο Κατάρ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πολλοί λένε ότι είναι ο πραγματικός ηγέτης της και τα δισεκατομμύρια του Κατάρ έχουν τεθεί στη διάθεση της Αδελφότητας και στους σχεδιασμούς της για παγκόσμια κυριαρχία.
Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, που πλήρωσε ακριβά την αμνηστία της από τις ΗΠΑ, 100 δισ. εξοπλιστικά και 250 δισ. επενδύσεις στην Αμερική = σύνολο 350 δισ., έβγαλε το Κατάρ στη σέντρα ως εξιλαστήριο θύμα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται επίσης ότι μετά το Κατάρ έρχεται η δική του η σειρά, αφού δεν έχει 350 δισ. να καταβάλλει ως φόρο υποτέλειας στις ΗΠΑ για να μην τον εξολοθρεύσουν.
Αντί λοιπόν να κάτσει ήσυχος, ο Τούρκος σουλτανοπρόεδρος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης, με έναν στρατό διαλυμένο και ένα έθνος βαθιά διχασμένο και με το κουρδικό αντάρτικο σε εξέλιξη, για να σώσει πρωτίστως το κεφάλι του που το ταυτίζει με την επιβίωση της ίδιας της Τουρκίας.
tribune