24.6.17

Ενταση στην Α.Μεσόγειο: Τουρκική επιχείρηση με πυρά δίπλα από τα κυπριακά ερευνητικά σκάφη - Πώς αντιδρά η Ελλάδα


Η Αγκυρα στέλνει τον τουρκικό Στόλο την ίδια ημέρα, στις 28 Ιουνίου, που θα ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, δίπλα από τα κυπριακά πλοία θα που πραγματοποιούν έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, σε απάντηση της NAVTEX που εξέδωσε η Κύπρος για τις έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Σε απάντηση της κυπριακής NAVTEX, η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 649/17 για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή που επικαλύπτει και μέρος του Οικοπέδου 11 αλλά συγχρόνως ταυτίζεται με την εξωτερική γραμμή της υφαλοκρηπίδας της που μονομερώς και αυθαίρετα εχει ορίσει  με τρόπο που μετατρέπεται σε τουρκική όλη η κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Τα ελληνικά Επιτελεία και ειδικά το ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις.
Τα τουρκικά πολεμικά πλοία που εδρεύουν στην Κύπρο (δύο φρεγάτες) και άλλες δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες Ο.Η.Perry βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
Από ελληνικής πλευράς θα κινηθεί στο ΝΑ Αιγαίο, ανατολικά της Κρήτης, αεροσκάφος EMB-145 Erieye για να παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής Μοίρας. Να σημειώσουμε ότι το Erieye έχει την δυνατότητα καταγραφής σε απόσταση ακόμα και 400 χλμ. μέχρι και απογείωση ελικοπτέρου συνεργασίας από πολεμικό πλοίο.
Η Τουρκία έτσι αμφισβητεί πλήρως και την Κυριαρχία και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θέλει να επιβάλλει τον περιορισμό άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας την στιγμή  που στην Ελβετία θα διεξάγονται οι συνομιλίες , όπου η Τουρκία ακριβώς επιμένει ότι διαπραγματεύεται όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση του νοτίου τμήματος του νησιού»
Η Τουρκία με την άσκηση  επαναβεβαιώνει εμπράκτως το casus belli που ανήγγειλε μάλιστα με επιστολή της στον ΟΗΕ , απειλώντας ότι εάν δεν διακοπούν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα λάβει «όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα συμφέροντα της» και εξέδωσε  την NAVTEX  λίγες ώρες αφότου η Λευκωσία είχε αναγγείλει την έναρξη εργασιών για την προετοιμασία της γεώτρησης  στο Οικόπεδο 11 της ΑΟΖ.
Με τις κινήσεις αυτές της Τουρκίας και με δεδομένο ότι το περίφημο έγγραφο του γνωστού "υπαλλήλου" της Τουρκίας, εκπροσώπου του ΟΗΕ, Αϊντε, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αθήνα και στην Λευκωσία, καθώς αγνόησε επιδεικτικά τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις και αφήνει ανοικτό το ζήτημα διατήρησης των Εγγυήσεων και της παρουσίας τούρκων στρατιωτών στο νησί, το κλίμα επιβαρύνεται ιδιαίτερα.
Φυσικά, την ευθύνη για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, την έχει καθαρά ο πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης, ο οποίος επιμένει να δίνει χώρο και "αέρα" στην Αγκυρα για "να κάνει παιχνίδι"
Η Λευκωσία εξέδωσε την NAVTEX 236/17 με την οποία ανακοινώνονται οι εργασίες προετοιμασίας γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σύμφωνα με την NAVTEX  δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή του Οικοπέδου 11 (παρατίθενται συγκεκριμένες συντεταγμένες) για «δραστηριότητες προετοιμασίας γεωτρήσεων που θα διενεργηθούν από 22 Ιουνίου μέχρι 12 Ιουλίου 2017 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης καλούνται οι ναυτιλλόμενοι να κινούνται με προσοχή στην συγκεκριμένη περιοχή.
Το πλωτό γεωτρύπανο το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναλάβει την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 στις 14 Ιουλίου  είναι το West Capella το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στην Τενερίφη.
Η κυπριακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε  όλο το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την  έναρξη των γεωτρήσεων  ενώ εκδόθηκε και η περιβαλλοντική γνωμάτευση για λογαριασμό της εταιρίας Total Exploration & Production Cyprus B.V.
Η γεώτρηση θα  ονομάζεται  Onesiphoros θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς.


pronews