Η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την κρίση που ξέσπασε με το Κατάρ. Όχι μόνο λόγω των στρατιωτικών δεσμών που το συνδέουν με τη μικρή χώρα του Κόλπου. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Το οικονομικό “δέσιμο” όμως είναι αυτό που προκαλεί την ανησυχία.
Το πλούσιο Κατάρ έχει προχωρήσει στην εξαγορά πολλών και σημαντικών τραπεζών και εταιρειών της Τουρκίας. Από την άλλη πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν συμφέροντα στο Κατάρ που κλυδωνίζεται.
Ο κατάλογος όπως μεταφράστηκε από τουρκικά ΜΜΕ από τα tourkikanea.gr :
Finansbank: Ο όμιλος QNB αγόρασε το 99,81 των μετοχών της Finansbank και άλλαξε το όνομα της τράπεζας σε QNB Finasbank
Digitürk: Η εταιρία αυτή που έχει τα δικαιώματα εκπομπής των αγώνων της Süper Lig, πέρσι πουλήθηκε στην καταριανή εταιρία BeIN Sports.
A Bank: Η The Commercial Bank, η πρώτη ιδιωτική τράπεζα του Κατάρ, αγόρασε όλες τις μετοχές της ABank
Κατασκευαστικές: Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες, μέχρι τα τέλη του 2015 είχαν αναλάβει στο Κατάρ 118 σχέδια ύψους περίπου 11,6 δις $.
Στα τέλη του 2016 η Τουρκία είχε κάνει εξαγωγές ύψους 421 εκ.$ στο Κατάρ.
Το 30% του ομίλου Boyner αγοράστηκε από Καταριανούς.
O Eτέμ Σαντζάκ-μέλος του ΑΚΡ είναι πρόεδρος του κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου Τουρκίας-Κατάρ
Στα τέλη του 2016 το Κατάρ ήταν η 7η χώρα σε επενδύσεις στην Τουρκία.
Οι Şekerbank και Pegasus είχαν έρθει στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς ακουγόταν πως πουλήθηκαν σε Καταριανούς.
Το 50% της BMC αγοράστηκε από Καταριανούς.
H εταιρία ÇAYKUR που αποδόθηκε στο Ταμείο Περιουσίας, αναφέρεται πως παρουσιάστηκε ως εγγύηση για να ληφθούν 650 εκ.$ από το Κατάρ.
Μια από τις συμφωνίες Τουρκίας-Κατάρ είναι στον ενεργειακό τομέα. Η εταιρία BOTAŞ και η εθνική πετρελαϊκή εταιρία του Κατάρ, έχουν υπογράψει προσύμφωνο για την εισαγωγή από το Κατάρ LNG.
militaire